Top 10 formatii rock ale anilor ’80-’90 (9)

Parasim Europa si revenim in SUA pentru ultimele doua formatii din topul primelor 10 formatii rock (genurile heavy metal si thrash) ale anilor ’80-’90 (din punctul meu de vedere).

In episodul doi am discutat de Metallica. Ei bine, unul dintre membri formatiei initiale, care a fost dat afara la un moment dat, a pus bazele unei formatii care avea sa cunoasca si ea un mare succes in lumea heavy metal. Este vorba de Dave Mustaine, cel care fondat formatia Megadeth.

megadeth 1In 1983 Mustaine este obligat sa paraseasca Metallica, dupa ce Hetfield si Ulrich se saturasera de abuzurile lui de alcool, droguri si comportamentul violent. La doua luni distanta, dornic de razbunare, pune bazele Megadeth impreuna cu basistul Dave Ellefson. Timp de sase luni au cautat un vocalist insa, fara sa gaseasca unul potrivit gusturilor lor, Mustaine se decide sa ia el acest rol.

In 1984 inregistreaza o caseta demo ce continea trei piese: „Last Rites/Loved to Death”, „Skull Beneath the Skin” si „Mechanix”, piesa cantata de Mustaine cand era la Metallica si cunoscuta sub numele de „The Four Horseman”. Caseta avea sa le aduca un contract cu cei de la Combat Records, o casa de discuri independenta.

Desi cei de la Combat Records le dau un 8000 de dolari pentru inregistrarea primului lor album, Mustaine si compania ii cheltuie aproape in totalitate la droguri, alcool si mancare, fiind astfel fortati sa inregistreze albumul singuri. Albumul apare in 1986 sub numele „Killing Is My Business… and Business Is Good!” si a fost bine primit de audienta, imbinand sunetele heavy metal cu thrash.  Formatia pleaca intr-un tur de sustinere a albumului, in SUA si Canada.

Al doilea album de studio este inregistrat tot sub semnatura celor de la Combat Records, in 1986, insa nemultumiti de calitatea albumului, Megadeth reziliaza contractul si semneaza un contract cu o casa de discuri consacrata, Capitol Records, care cumpara drepturile de autor. Albumul „Peace Sells… But Who’s Buying?” a fost vandut in peste un milion de exemplare in SUA. Acest album este considerat ca fiind unul dintre cele mai de influenta din istoria thrash.

In 1987 formatia canta in deschidere la Alice Cooper si la Mercyfull Fate, in turneele acestora pe teritoriul american, pentru ca mai apoi sa sustina Overkill si Necros in turneele din UK.

Inregistrarea albumului „So Far, So Good … So What?” (1988) a durat 5 luni datorita problemelor cu dependenta de droguri a lui Mustaine, dar si a neintelegerilor intre membri formatiei si cu producatorii. Turneul de sustinere a albumului a inceput in Europa, cantand in deschidere la Dio si a continuat cu SUA, unde au cantat in deschidere la Iron Maiden. Canta apoi la Monsters of Rock impreuna cu Guns n’ Roses, Iron Maiden, Kiss si Helloween.

Problemele in formatie nu au incetat sa apara. In afara de faptul ca au fost schimbati pe rand chitaristi si bateristi, Mustaine a fost prins conducand sub influenta drogurilor si a fost obligat sa urmeze o perioada de dezintoxicare.

1990 aduce albumul „Rust in Peace”, debutand pe locul 8 in UK si pe locul 23 in SUA, a fost vandut in peste un milion de exemplare in SUA si a primit premiul Grammy in 1991 si 1992 pentru cea mai buna performanta. Bineinteles, a urmat un turneu international, unde au cantat impreuna cu Slayer, Testament, Suicidal Tendencies, Judas Priest, Slayer, Anthrax si alte nume mari de heavy metal si thrash.

In 1992 intra din nou in studio pentru a inregistra „Countdown to Extinction”, album care a debutat pe locul 2 in Billboard 200 si pe locul 5 in UK. Piese de referinta: Symphony of Destruction, Forclosure of a Dream si Sweating Bullets. Albumul a fost premiat cu doua discuri de platina, iar formatia a fost nominalizata pentru „Best Metal Performance” la premiile Grammy in 1993. In iunie, acelasi an, Megadeth apare pentru prima oara pe scena impreuna cu Metallica, Mustaine declarand ca perioada de 10 ani de „bullshit” intre cele doua formatii s-a terminat.

„Youthanasia” a fost scos pe piata in 1994, debutand pe locul 4 in Billboard 200, primind categoria platina in SUA si aur in Canada dupa numai 30 de minute de la lansare. Linia melodica este aceeasi cu cea de pe albumul anterior, foarte apreciata de public si de critici. Urmeaza apoi o perioada de concerte, culminand cu prezenta la festivalul Monsters of Rock din Brazilia.

„Cryptic Writings” (1997) a debutat pe locul 10 in Billboard si fiind al saselea album megadeth care a primit discul de platina, iar ultimul album al anilor ’90 a fost „Risk”, aparut in 1999, album destul de criticat si care nu s-a vandut conform asteptarilor datorita sunetului care seamana de multe ori cu dance, muzica electrica si disco.

Anii 2000 debuteaza cu o colectie de Greatest Hits, stranse sub numele de „Capitol Punishment: The Megadeth Years”, editat dupa ce formatia si-a intrerupt contractul cu Capitol Records. Megadeth semneaza apoi cu Sanctuary Records pentru realizarea noului album, „The World Needs a Hero” (2001), album care consemneaza intoarcerea formatiei la sunetul care i-a consacrat si despre care Mustaine spune ca este ca este ca o corabie care incearca sa se intoarca pe drumul corect.

In 2002, in urma unor interventii chirurgicale si a unui accident intr-un spital, Mustaine este diagnosticat cu neuropatie radiala si nu mai poate sa-si foloseasca mana stanga. De aceea, in 2003 anunta destramarea formatiei si urmeaza un tratament de recuperare, revenindu-si incet.

Pentru a-si respecta obligatiile contractuale cu noua casa de discuri, in 2002 este editata compliatia „Still Alive … and Well?” care contine piese live din concertul sustinut in Pheonix, Arizona, precum si inregistrari depe ultimul album.

In 2004, Mustaine incearca sa lanseze un album solo, la care lucrase dupa recuperare insa, datorita obligatiilor contractuale este nevoit sa-l lanseze sub numele de Megadeth. Pentru aceasta incearca sa formeaze din nou formatia, discutand cu unii dintre vechi membri, insa nu ajunge la o intelegere cu acestia. Albumul poarta denumirea de „The System Has Failed”, fiind declarat de Mustaine ca fiind ultimul album Megadeth. Formatia pleaca in turneul international de ramas bun.

megadeth 2013Totusi in ultimii 10 ani Megadeth lanseaza patru albume:  in 2007 , „United Abominations”, album care a ajuns pe locul 8 in SUA, urmat de „Endgame” in 2009, de „Thirteen” in 2011 si de „Super Collider”  in 2013. Imediat dupa lansare, Mustaine declara ca se gandeste deja la al cincisprezecelea lor album.

Formula actuala (peste 20 de muzicieni s-au perindat in decursul celor 30 de ani de existenta):

  • Dave Mustaine – lead vocals, guitar (1983–2002, 2004–prezent)
  • Dave Ellefson – bass, backing vocals (1983–2002, 2010–prezent)
  • Shawn Drover – drums, percussion (2004–prezent)
  • Chris Broderick – guitar, backing vocals (2008–prezent)

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.