Romania in imagini – Targu Mures

Profitand de o saptamana de vacanta a copiilor, ne-am hotarat sa luam si noi, cei mari, o pauza de la rutina zilnica si sa ne relaxam putin. Si ce poate fi mai relaxant decat o cura la bai? Asa ca am pus mana pe telefon si am facut o rezervare de 5 zile la Baile Felix.

Cum drumul de la Bucuresti la Oradea este lung, ne-am hotarat sa il facem in doua etape, drept pentru care ne-am oprit peste noapte la Targu Mures.

Cateva cuvinte, insa, despre drum. Am mers pe varianta Bucuresti – Ploiesti – Brasov – Sighisoara – Targu Mures – Cluj Napoca – Oradea. Vremea a fost destul de capricioasa. A plouat tot drumul pana la Predeal, unde ningea si era o zapada de 10 centimetri. Cum am trecut insa in Transilvania, am avut parte de mai mult soare. Plecand intr-o zi de sambata, drumul nu a fost deloc aglomerat, fapt ce avea sa se schimbe insa, a doua zi.

In Targu Mures am aRobe de cocktail mousseline juns dupa amiaza, in jurul orei 17. Mi-am petrecut o perioada din viata in acest oras, in urma cu 15 ani si eram tare curios sa vad cum a evoluat. Si, am fost surprins foarte placut: frumos, ingrijit, strazi curate, flori multe, cladirile frumoase, cum le stiam eu.

Orasul asezat pe ambele maluri Robe de Cocktail ale raului Mures este cunoscut sub trei denumiri, dupa limbile care se vorbesc in zona: in romana este Targu Mures (mai demult Mures-O?orhei sau O?orheiu sau Targu Mure?ului), Marosvásárhely in maghiara si Neumarkt in germana. A fost atestat in 1323 ca Novum Forum Siculorum (latina) si apare mentionat in 1349 in diplomele regelui Ludovic I al Ungariei ca Sekulvasarhel sau Székelyvásárhely (székely insemnand secuiesc), fiind resedinta Scaunului Mures (unitate de administrare judecatoreasca a secuilor din Transilvania) pana in 1867 cand a devenit resedinta comitatului Mures-Turda. In 1616 a primit rangul de oras liber regesc, iar numele a fost modificat in Marosvásárhely, prin alipirea cuvintelor Maros (de la Mures) si vásárhely (loc de targ). Numele de Targu Mures a fost dat in perioada interbelica.

Mai multe informatii despre Targu Mures puteti citi pe Wikipedia si pe pagina oficiala.

In cele cateva ore cat am stat in oras, am facut un tur al centrului, pe jos, si am mancat la Hotel Plaza Executive. Vi-l recomand cu caldura, preturile la restaurant sunt mai mult decat acceptabile, iar mancarea si serviciile sunt de 5 stele.  Noaptea am dormit intr-un hotel asezat la iesirea spre Cluj Napoca, pentru a putea pleca mai usor dimineata spre Oradea.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.