Istoria berii in Romania

istorie bere romania traditie
istorie bere romania traditie

Desi nu avem o istorie a berii la fel de indelungata precum Germania, Belgia sau Franta, in curand se vor implini 300 de ani de la infiintarea primei fabrici de bere din Romania, cea de la Timisoara.

Fabrica de Bere Timisoareana a luat fiinta la 1 Ianuarie 1718, construita de habsburgi (Eugeniu de Savoia) dupa eliberarea orasului de sub dominatia otomana. „Fierbatoria” s-a infiintat mai degraba din necesitate, pentru a furniza bere si apa potabila soldatilor austrieci. In 1883, la cativa ani dupa crahul bursei de la Viena este cumparata de catre timisoreni, „Ignatz si fii”, fiind transformata intr-o afacere particulara. In 1888 fabrica este aproape distrusa de un incendiu insa este reconstruita si retehnologizata,

Intre anii 1900-1920 devine una dintre cele mai moderne fabrici de bere din Europa, calitatea superioara a berii produse determinand alegerea ei ca si bere oficiala a Casei Regale a Romaniei. Si in perioda comunista se continua investitiile iar fabrica este continuu modernizata, crescand capacitatea de productie.

La cativa ani de la infiintarea fabricii de la Timisoara, spre sfarsitul secolului al 18-lea (1789) la Radauti ia fiinta prima unitate de sine statatoare din Bucovina, realizata prin subventia Administratiei Fondului Bisericesc. Pe langa aceasta, cu timpul sunt infiintate si o fabrica de spirt si una de lichioruri, toate cunoscand un real succes in imperiul austriac.

Fabrica de Bere Turda a fost construita in perioada 1756-1814 si este in momentul actual inscrisa in lista monumentelor istorice din judetul Cluj. La inceput a purtat numele de „Fabrica de bere Mendel”, dupa numele proprietarului (Lazar Simon Mendel), numele fiind apoi schimbat in anii 1920 in „Fabrica de bere Turdeana”. In 1940 a fost cumparata de Herman Auslander, dar a fost dezafectata la inceputul celui de-al doilea razboi mondial si apoi repusa in functiune in 1947.

Prima fabrica de bere din Bucuresti a fost infiintata de Johann Timple de Gotha, in 1809 pe Dealul Filaretului, fiind urmata de fabrica construita de Andreas Kube (cunoscut ca si Andrei Berarul) si Beraria Luther sau Fabrica de Bere Grivita si de Fabrica Bragadiru.

Fabrica de Bere Grivita a fost construita in 1869 pe soseaua de centura (de atunci) a  Bucurestiului, Soseaua Basarabilor, in apropierea mosiei Grant. Ca si Timisoreana, si aceasta berarie si-a castigat statutul de furnizor al Curtii Regala e Romaniei. In 1905 este vanduta fratilor Czell care au adus numeroase modernizari, crescand capacitatea de productie si ajungand ca dupa Primul Razboi Mondial sa detina primul loc din industria romaneasca de profil. In 1948 este nationalizata, devenind „Intreprinderea de Bere Bucuresti – Fabrica Grivita” iar in 1970 si-a schimbat numele in Fabrica Gambrinus. In urma construirii pasajului suprateran Basarab o parte din cladiri au fost demolate, celelalte fiind intrate in lista cladirilor de patrimoniu.

Dumitru Marinescu, om de afaceri bucurestean, infiinteaza in comuna Bragadiru, langa Bucuresti, prima fabrica de alcool rafinat iar apoi, dupa achizitionarea unor terenuri in apropiere de Piata Principesa Maria (Piata George Cosbuc) infiinteaza Fabrica de Bere Bragadiru in 9 aprilie 1895 si isi stabileste resedinta in apropierea fabricii. El va construi imobilul care astazi este cunoscut sub numele de Palatul Bragadiru, „Colosul” sau „Colosseum” cum era cunoscut in acea perioada, al carui scop era de recreere, cu o mare sala de bal, biblioteca, popicarie, camere, magazine, birouri. Fabrica de bere este nationalizata in 1948 devenind Fabrica de Bere Rahova, dupa numele cartierului, iar Colosseum-ul este redenumit Casa de Cultura Lenin.

Fabrica de Bere Azuga a fost fondata in 1870 de catre firma Grund Radulescu & C0 in localitatea Azuga, Prahova, avand o larga gama de sortimente de bere si vizand in principal piata de desfacere din Romania.

In prezent, principalii producatori de bere din Romania sunt companiile Ursus Breweries, SABMiller, Heineken (Brau Union), European Food, Romaqua Group, Carlsberg (United Romanian Breweries Bereprod), Molson Coors.

Surse: Wikipedia, Adevarul, Capital, Formula As

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.