Tara lui Doamne Fereste!

doamne fereste
doamne fereste

Romanul are o vorba din mosi-stramosi: Doamne Fereste! Este atat de actuala, cat nici nu va inchipuiti.

Doamne Fereste sa fie nevoie sa ajungi la spital, ca nu stii daca mai iesi viu de acolo. Daca scapi de doctori, asistente, infirmiere sau alt personal, s-ar putea sa nu scapi de nosocomiale si Covid.

Doamne Fereste sa ti se intample vreun incident si sa ai nevoie de politie, ca s-ar putea sa ti-o iei si mai rau.

Doamne Fereste sa te intersectezi cu vreun cocalar, ca nu stii daca mai ajungi intreg acasa. Sau poate ajungi la spital unde este un alt „Doamne fereste”.

Doamne fereste sa ajungi la biserica, ca nu stii peste ce hapsan de popa dai.

Doamne fereste sa te votezi pe cineva, pentru ca n-ai nicio garantie ca face ceea ce zice.

Doamne fereste sa lasi copii pe strada, ca nu stii cine da peste ei.

Doamne fereste sa mergi normal cu masina, ca nu stii ce grabit intalnesti in trafic si te trezesti ca te baga in sant sau te ameninta cu pistolul.

Doamne fereste sa duci copilul la scoala, ca nu stii ce „personalitate pretioasa” ajunge in clasa, si-ti umple copilul de bullying pentru ca asa l-au „educat” parintii care cred ca banii tin loc de timpul petrecut cu odrasla.

Doamne fereste sa ai nevoie de niste acte de la Stat, ca nu stii peste cine dai la ghiseu si cate dosare cu sina si copii de hartii sau alte dovezi iti trebuie sau cate drumuri ai de facut pe la o multime de ghisee.

Doamne fereste sa faci si tu un ban cinstit, ca stiu autoritatie sa te taxeze pana la sange. Daca nu faci bani cinstiti, nu de unde sa stie… nu?

Doamne fereste sa ai vreun proces, pentru ca nu stii peste ce procuror sau magistrat dai si ce „legi” apara.

Doamne fereste sa dai peste vreun maniac si sa trebuiasca sa suni la 112. Mai bine iti faci rugaciunea din start.

Doamne fereste sa raportezi vreun furt de lemne sau sa raportezi vreun transport suspect. Pe autoritati oricum nu le intereseaza ca tu ti-ai pus viata in pericol (daca te-a mancat undeva…!).

Doamne-fereste sa superi pe cineva, doar pentru ca … traiesti si ai o etica si respecti cinstea si vrei sa fii tratat corect si cinstit si egal, sa beneficiezi de ceea ce platesti si la ce contribui prin „maruntisul” pe care il adaugi la bugetul de stat. Si ca vrei ca drepturile tale sa fie respectate si autoritatile si sistemul de stat sa functioneze, si ca cei cu care interactionezi sa fie oameni si nu nemernici, si ….

… ati inteles ideea.

Cum faci? Dai cu zarul, cand iesi din casa? Te simti sigur? Sau iti faci cruce si zici „Doamne fereste!” ?

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.