Grupuri sociale

grupuri sociale
grupuri sociale

Sunt sigur ca multi dintre voi sunteti inscrisi in diverse grupuri in retelele sociale, fie ele pe Facebook, Whatsapp sau altele de gen.

Eu sunt inscris in vreo 7-8 grupuri, pe diverse domenii de inteteres. M-am inscris la cele de pe Facebook pentru ca au o anumita tematica si poti sa afli destul de multe lucruri interesante, idei si sa primesti sfaturi pentru diverse probleme sau dileme pe care le ai.

Fara exceptie de tipul de grup, de tematica sau retea sociala, iti trebuie enorm de multa rabdare si chiar nesimtire sa „inghiti” tot ce se scrie acolo. Sunt fel si fel de oameni, in mare parte OK si care scriu la obiect. Dar sunt la fel de multi, daca nu chiar mai multi ciudatii: de la analfabeti, care nu stiu sa lege doua cuvinte, la glumetii care s-au inscris doar ca sa ia lumea la misto si „superiorii” care tin de fiecare data sa iti arate cat de prost sau de sarac esti tu si cat de smecheri sunt ei.

O mare parte a grupurilor pe care sunt inscris sunt cele de pomicultura sau cu tematica rurala. Aici ies in evidenta doua tipuri de oameni:

  • cei pentru care modul de exprimare sau scriere este o mare problema. Oameni care scriu cu dezacorduri sau oameni care pur si simplu nu pot sa lege o fraza inteligibila. Sa zicem ca au, in marea lor majoritate, o scuza, tinand cont ca nu toti au avut acces la o educatie in scoala, fiind ocupati mai mult cu treburile casei si ale campului.
  • ceilalti, adica „expertii”. Aia care stiu ei tot. Aia care stiu si ce nu stiu. Chuck Norris-ii. Aia pentru care tu esti un fraier si stiu ei sa te invete cum sa iesi din mizerie si „sarakie”. Aia care au numai scule de scule, daca se poate sa fie cele mai scumpe de pe piata, iar tu esti un sarac care nu merita prea multa atentie. Dar, in marinimia lor, se deranjeaza sa iti dea, treaca de la ei, niste sfaturi. Doar-doar ajungi si tu in randul lumii.

Cu prima categorie nu am neaparat o problema, desi de multe ori imi vine sa-i corectez atunci cand scriu, ca sa invete unde gresesc. Aproape toti sunt oameni care vor sa invete de la altii si sunt dornici sa iti impartaseasca din ceea ce stiu altora. Sunt, in mare parte, oameni linistiti, non-violenti.

In schimb, cand il prinzi pe cate unul din categoria a doua ca incepe sa comenteze, iti vin in minte fel si fel de idei. Cand ii vezi cat de superiori sunt si cum fac ei glume pe seama celorlalti nu te poti abtine sa le atragi atentia sa mai stea in banca lor sau sa se exprime altfel. Daca insa ii agiti prea mult, incepe sa iasa si mai mult la suprafata nesimtirea si prostia. Vorba aceea: ca sa intelegi ca esti prost trebuie, totusi, sa-ti mearga mintea. Si cu multi dintre ei chiar nu poti sa discuti pentru ca nu inteleg.

C-asa-i in tenis, pardon, retelele sociale. In spatele unui ecran oricine poate fi „viteaz”. Si oricine are dreptul la replica. Nu conteaza ca e nesimtire, injosire, instigare, violenta verbala sau alte forme negative de exprimare.

Cum ziceam, iti trebuie enorm de multa rabdare cu astfel de oameni. Multi dintre ei nu au capacitatea de a intelege ca sunt marlani. De obicei n-ai cu cine sa porti un dialog, asa ca in cele din urma alegi sa ignori si sa nu raspunzi la provocari. Nu merita sa-ti consumi timpul si energia cu astfel de oameni. Toti sunte niste pioni in retelele sociale.

Dar parca nu strica sa-i mai pui la locul lor, din cand in cand.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.