Garantie door-to-door

garantie door-to-door
garantie door-to-door

Se da urmatoarea situatie.

Vrei sa cumperi un telefon mobil, intr-un anumit buget. Cauti pe net informatii, gasesti review-uri, te hotarasti la un model fabricat de un leader pe piata de electonice globala, are functionalitatile pe care ti le doresti si il gasesti intr-un magazin online (cunoscut, nu no-name sau deschis intr-o scara de bloc).

Dai comanda, vine produsul si descoperi ca este facut pentru piata din Asia (pentru Hong Kong), cu incarcator de tip UK, dar care are adaptor de Europa si instructiuni traduse in romana si in engleza. Nu te deranjeaza acest lucru. Telefonul functioneaza normal.

Toate bune si frumoase pana cand, 10 luni mai tarziu, telefonul incepe sa scartaie. La figurat. Adica nu se mai incarca. Crezi ca e incarcatorul de vina, cumperi altul, incerci alte incarcatoare (de la acelasi producator al telefonului, originale) … nimic. Nu se incarca deloc.

Si atunci, normal, apelezi la garantie, cea standard de 24 de luni. Si apare prima surpriza: garantia ta este asigurata de o companie de „Serviciu European de Garantie Door-to-Door”. Suna cam dubios, asa ca mai intai suni la service-ul producatorului si pui cateva intrebari, afland intr-un final ca: „noi nu acoperim service pentru produse facute pentru piata din Asia, chiar daca sunt in garantie, vorbiti cu furnizorul (firma de unde ai cumparat) sau veniti la noi si facem reparatii contra cost”.

Cum ai garantie la produs, nu iti arde de aruncat alti bani, deci apelezi la „Serviciul European de Garantie Door-to-Door”. Toate frumoase, elegante, site online, pasi usor de urmat, formular de completat, email cu confirmarea. Curierul se prezinta la usa, ia pachetul si actele. Primesti email-uri cu statusul reparatiilor, afli ca i-au schimbat modulul de incarcare si produsul iti este inapoi trimis. Vine curierul, preda pachetul, il desfaci, este sigilat bine si pus in folie protectoare.

Bagi telefonul in priza si-l lasi la incarcat. Ecranul, negru. Iti zici ca nah, o fi descarcat complet, asa ca mai trebuie lasat. 30 de minute mai tarziu, ecranul tot negru. Te gandesti ca esti tu tantalau si nu i-ai dat drumul. Apesi butonul de power si… nimic. Sau, aproape nimic, pentru ca la un moment dat ecranul face un flicker, apar niste dungi colorate pe el, dupa care devine iar negru.

Iei telefonul si incepi sa-l intorci pe toate partile. Si atunci apare surpriza. Tinut intr-un unghi la care nu te-ai fi gandit, vezi ecranul spart, pe margine. Vazut frontal, nu se observa nimic.

Simti cum iti creste tensiunea si pui mana pe telefon. Suni la „Serviciul European de Garantie Door-to-Door”, iti raspunde un robot care iti zice sa alegi optiunea 1 sau 2. Alegi 1… robotul o ia de la capat cu acelasi mesaj. Apesi 2… acelasi lucru. Orice ai face, nicio optiune nu functioneaza. Deci… n-ai cu cine sa vorbesti.

Cauti emailurile de confirmare si dai reply. Relativ repede ti se raspunde de catre o persoana de la „Customer Care”, tot pe email. Spui care este problema, ce ai constatat. Trebuie sa faci din nou retur. Vine iar curierul, predai telefonul bine sigilat, ajunge la service. Dupa cateva zile primesti raspunsul final, care, este urmatorul:

Produsul dumneavoastra (…) inregistrat cu fisa service: (…) nu a putut fi solutionat prin reparatie de catre service-ul partener autorizat deoarece acestia au constatat ca produsul prezinta ecran fisurat, ca urmare a utilizarii sau pastrarii necorespunzatoare, recomandate de producator. Service-ul partener autorizat ne-a informat ca insumarea acestor factori duce la degradarea si la functionarea defectuoasa a aparatului, asadar, produsul nu se mai afla in garantie. Produsul poate fi remediat de catre service-ul partener autorizat numai în regim postgarantie si implica un cost estimativ al reparatiei de (…) lei (T.V.A. si transport inclus), care implica inlocuire ansamblu display, in limita disponibilitatii componentelor la SAP, pentru aceasta reparatie beneficiind de o garantie de 90 zile.

Deci, in linii mari e problema ta. L-ai utilizat si pastrat necorespunzator, fapt ce a dus la degradarea lui. De unde stiu ei cum l-a utilizat si pastrat, nu stiu. Dar se spala pe maini si nu ti-l repara gratis. Pentru ca n-ai cum sa dovedesti ca telefonul ar fi putut spart de catre altcineva. Nu stii pe unde a ajuns telefonul tau, cine s-a ocupat de el, daca l-au spart si l-au pus asa in cutie, daca ti-au inlocuit in mod voit ecranul bun cu unul defect. Nu ai cum sa dovedesti nimic. Doar presupui. Si nici tu nu ai cum sa dovedesti ca nu l-ai spart tu. Esti bun de plata!

Sa te duci la Protectia Consumatorului? Iti zic acelasi lucru: nu poti sa dovedesti nimic. Cauti pe net informatii despre magazinul online si despre serviciul de garantie si afli ca multi au trecut prin aceleasi probleme si au trebuit sa se descurce singuri. Atunci iti vine sa-ti tragi vreo 2 palme pentru ca nu ai fost in stare sa te informezi inainte de a cumpara.

Concluzii? Casca bine ochii cand cumperi online, vezi conditiile de garantie si cine iti acorda garantia. Informeaza-te si cauta review-uri despre firma respectiva si serviciile acoperite. Eu de la firma respectiva nu voi mai cumpara niciodata nimic si nici de la o firma cu garantie door-to-door.

Intrebarea pe care v-o adresez voua, celor care faceti cumparaturi online: apelati la o firma de service door-to-door si nu stiti pe mainile carui service ajung produsele voastre, sau alegeti un produs pentru care garantia o acorda un service autorizat unde va duceti personal si predati produsul?

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.