Alegeri

Intotdeauna am fost condus de principii. Intotdeauna am considerat ca trebuie sa aleg intre ceea ce este OK si ceea nu este OK, intre bine si rau, intre alb si negru, intre +100% si -100%. Pentru mine nu existau alte nuante: ori imi place ceva, ori nu imi place.

Din pacate viata iti da tot timpul lectii si constati ca atunci cand esti pus in fata unor situatii „mai putin” pozitive sau „mai mult” negative, mai mult gri sau mai mult alb-galbui si nu ai alte variante dar esti nevoit sa alegi, in momentul respectiv trebuie sa iei o decizie bazata pe alte criterii.

Lectia pe care am primit-o vara aceast a fost atunci cand fiica-mea a intrat la liceu. Alegerea pe care ea a facut-o a fost prin eliminare. Stia ce si-ar fi dorit insa nu era niciuna dintre variantele disponibile. Asa ca a ales excluzand ce nu ii place si alegand ceva ce ii place mai mult, desi nu in totalitate. Pana acum e fericita cu decizia si si-a asumat-o. Sper sa fie si in continuare si sa se adapteze la situatiile gri.

Cam asa si cu electoralele. Mi-as fi dorit sa aleg un partid sau un candidat in care sa cred 100%, dar din pacate nu am identificat niciunul. Cu totii au bubele lor. Stiu sigur ce NU voi alege, dar nici nu-mi place ceea ce vad la ceilalti, pe mi-as dori sa ii aleg. Si ajung iar in situatia in care trebuie sa pun votul pe un candidat doar ca sa nu iasa celalalt, iar asta ma enerveaza la culme. L-am votat pe Iliescu ca sa nu iasa Vadim. Apoi l-am votat pe Constantinescu ca sa nu mai iasa Iliescu. Mai tarziu l-am votat pe Basescu ca sa nu iasa Geoana si pe Iohannis ca sa nu iasa Ponta. Tot timpul am plecat cu aceeasi senzatie de la sectia de votare: e ca si cum intre doi hoti il salvezi pe cel care a furat mai putin (sau, cum se vehiculeaza acum, „a furat dar a si facut”). Si e tare naspa sentimentul asta cand stii ca nu ai ce alege, ca toti sunt facuti din acelasi material si ca totul e demagogie.

Sa „nu prea” merg la vot nu e o varianta. Ori ma duc ori nu ma duc. Punct. Aici NU este o alegere pe care o fac tot in stilul gri sau alb-galbui.

Cum ziceam, viata ne invata sa ne adaptam. Nu ai tot timpul sansa sa alegi ceea ce crezi in totalitate. Sunt o multime de situatii in care trebuie sa alegi griul in locul negrului sau alb-galbuiul in locul ablului imaculat. Esti pus de multe ori in situatia de a alege, nu conteaza ce iti place sau nu iti place. Nu ai alte variante.

Important este ca atunci cand ai facut o alegere sa iti asumi raspunderea si sa mergi mai departe.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.