Un ministru de o stea

Daca ar avea macar putina demnitate doamna Dan ar face o conferinta de presa prin care sa isi ceara scuze pentru situatia in care a ajuns Politia Romana. Chiar daca se va dovedi ca Politia a avut dreptate cu privire la scandalul numerelor de inmatriculare cu mesaj obscen, prejudiciul de imagine creat este imens.

Faptul ca romanul avea sau nu drept sa circule cu numerele respective in Romania sau ca Politia a facut sau nu un abuz va fi stabilit de judecatori. Omul fie isi va recupera carnetul si prejudiciul, fie va avea in continuare dosar penal. In schimb lovitura pe care a incasat-o Politia Romana nu este una care se va uita usor.

Este clar ca omul a facut ce a facut cu intentie. Cand s-a dus in Suedia si a comandat numerele de masina personalizate fix asta a avut in minte: sa vina in Romania cu mesajul respectiv si sa arate ce crede el despre PSD. Nu e nimeni naiv. A fost constient ca va fi luat in vizor, la ce altceva s-ar fi asteptat? Probabil ca a verificat doar daca poate sa circule cu astfel de numere in Romania, fara sa se gandeasca sau sa stie de Conventia de la Viena sau alte implicatii legale. Degeaba o da acum la intors ca daca i-ar fi spus politia ar fi schimbat numerele personalizate cu celelalte standard. Mesajul a fost o provocare atat pentru politisti cat si pentru PSD-isti.

Reactia politiei, atat a agentilor care au oprit masina, au luat placutele, i-au oprit carnetul soferului si i-au intocmit dosar penal, dar si a purtatorilor de cuvant arata insa atat ca „ordinul se executa, nu se discuta” dar si slaba pregatire juridica a politistilor. A fost ordin politic? Tot ce se poate. Doamna Dan este membra PSD. Din punct de vedere moral era normal sa ia o decizie. Din punct de vedere legal insa se pare ca nu au fost luate in calcul toate spetele. Dar, cum ziceam mai sus, judecatorii vor decide ce si cum.

Din nefericire toate acestea nu fac decat sa stirbeasca si mai mult imaginea Politiei Romane si sa scoata la iveala si mai multe increngaturi si mocirla din sistem. Nu exista an in care sa nu fi fost scandaluri legate de achizitii, de numiri de sefi pe anumite „competente”, de anchete care includ angajatii, de abuzuri. Si parca de la an la an totul merge din ce in ce mai rau, desi generatiile s-au schimbat, iar tinerii politisti sunt mai deschisi decat cei cu vechime. In randul populatiei increderea in Politie este din ce in ce mai mica si asta se vede prin modul in care se face referire la politisti ca „militieni”, in injuraturile pe care le primesc, in modul in care se discuta cu ei in anumite imprejurari, in incidentele in care sunt implicati, in legile care se dau si care incurajeaza mai mult infractorii si limiteaza drepturile si puterea politistului.

Am stat de vorba cu cateva persoane care lucreaza in domeniu, unii dintre ei prieteni apropiati. Este trist sa vezi resemnarea si lehamitea la care au ajuns. Cativa dintre ei mai au putini ani pana la pensie (si abia asteapta sa iasa din sistem), altii, mai tineri, sunt abia la inceput. Nu sunt oameni cu functie de conducere. Puneti-va in locul lor si ganditi-va prin ce trec ei acum, dupa tot scandalul acesta cu numerele de inmatriculare sau dupa cel cu politistul pedofil. Cum credeti ca sunt ei priviti atunci cand ies pe strada? Credeti ca au sustinere prea mare din partea sefilor? Credeti ca sunt vazuti altfel decat niste unelte de catre superiori?

Cum sa mai ai incredere in Politie cand insasi Ministul de Interne da dovada de nesiguranta, iar tot ceea ce pare sa faca este sa apere interesele partidului si sa raspunda, la randul ei, la comenzi si ordine venite pe linie politica? Doamna declara ca are toata increderea ca „se va face lumina in acest caz (al placutelor de inmatriculare) controversat”. Ea considera ca presedintele are un „modus operandi”, fiind asadar un infractor, dar declara ca pe Dragnea, condamnat definitiv penal, „nu-l poate dobora o astfel de solutie” cand acesta a primit o noua condamnare din partea justitiei.

Cate stele sa acorzi acestui ministru care considera ca presedintele tarii este un infractor in timp ce infractorul, seful ei de partid, nu poate fi doborat?

O stea si jumatate, cat au atins aprecile de pe pagina de Facebook a Politiei Romane, este mult prea mult. Si asta pentru ca in marea lor majoritate acele aprecieri negative au avut ca tinta intreaga conducere Politiei. Iar faptul ca, dupa nici macar o zi, aceste informatii au disparut de pe pagina si nu mai poti lasa nicio apreciere dovedeste inca o data ca Politia nu mai prezinta incredere.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.