Pentru ca se poate?

Dragii mei romani, dragi conationali… oamenilor… mai manca-v-as voua galagia voastra. Ma, voua nu va e rusine asa putin de ceea ce faceti?

Stiti voi bine cui ma adresez si despre cine vorbesc? Nu, nu parlamentarilor, guvernantilor si oamenilor politici, pe astia stim deja ce la poate pielea, ci voua, celorlalti, oamenii „de rand”. Voua celorlalti care va considerati mari si tari si nu va mai ajunge nimeni la nas cu nimic.

Cum se face nene ca atunci cand ajungeti „pa Anglia”, „pa Franta”, „pa Germania” sau in alte tari din vest sunteti in stare sa va purtati normal si civilizat si la voi in tara nu? Cum puteti acolo sa nu faceti mizerie, sa reciclati, sa nu aruncati chistoace de tigari pe jos, sa respectati regulile in trafic si sa nu parcati aiurea sau sa blocati circulatia, sa nu faceti sicane si manevre tampite in trafic, sa va purtati cu respect, dar cand va intoarceti in Romania uitati toate acestea? E ceva invizibil la granita care va schimba complet comportamentul si deveniti alti oameni imediat ce ati pasit in Romania? Va spala ceva creierul?

Adica acolo se poate trai civilizat si respectand regulile, dar aici nu se poate? De ce va bateti voi joc de tara asta si va purtati ca niste nesimtiti in timp ce in celelalte tari sunteti cuminti si civilizati? Pentru ca in Romania se poate si dincolo nu? Doar pentru ca acolo sunt niste amenzi care ard rau la buzunare in timp ce aici sunteti obisnuiti cu spagile si cu mica intelegere si cu „lasa ca merge si asa”? Doar pentru ca sunteti constransi din punct de vedere financiar?

In schimb tanjiti dupa curatenia de acolo, dupa ordine, dupa civilizatie, dupa autostrazile de acolo, dupa serviciile de acolo iar aici va plangeti toata ziua ca e mizerie, ca nu sunteti tratati cu respect, ca nu in zeci de ani nu s-au facut nimic cu infrastructura, ca la putere ajung mereu incompetentii, mojicii, penalii si acolitii lor, ca spitalele sunt varza, ca trebuie sa dati spaga peste tot…

Ati schimbat voi ceva vreodata? V-ati schimbat voi mentalitatea de oameni „care se descurca” in cea de oameni care respecta regulile si pe cei de langa voi? V-ati facut voi datoria sa mergeti la vot si sa alegeti oameni care sa poata sa faca bine in loc sa ii alegeti pe ceilalti care fac ce vor doar „pentru ca se poate”? Ce pretentii aveti voi de la ceilalti daca voi insiva va purtati diferit afara fata de acasa? Ce asteptari aveti voi fata de copii vostri daca voi le aratati ca va purtati altfel in strainatate? Ce pretentii aveti voi de la romanii vostri daca voi insiva nu sunteti in stare sa fiti educati?

Vreti o tara ca afara? Atunci purtati-va in tara voastra ca afara! Schimbati-va mentalitatea de cocalari si smecheri, de obedienti si prosti, de nesimtiti si needucati. Umblati putin la piticii de pe creier si nu-i mai lasati asa sa o ia razna cum vor ei. Aratati-le celor din jur ca respectati valorile si nu mizeria.

Vor ramane suficient de multi needucati si smecheri. Pe aceea nu ii educa nimeni decat cu amenzi si pedepse. Ca pe dobitoace!

Dar pana una-alta incepeti cu voi schimbarea! Pentru ca se poate!

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.