
Acum cateva zile presedintele Iohannis a cerut premierului Dancila pentru a doua oara sa-si dea demisia. Si, bineinteles, comentariile personalitatilor din PSD nu au intarziat sa apara.
Nu-i iau apararea lui Iohannis si nici nu pot sa zic ca „il iubesc”. Nu sunt in masura sa judec cum s-a improprietarit el asa de bine in Sibiu si las asta in seama organelor indeptatite sa o faca. Din dovezile de pana acum e clar ca au fost folosite mai multe mijloace, mai mult sau mai putin legale. In fine, va veni vremea cand DNA-ul (sau ce directie anti-coruptie daca va mai exista atunci) va face lumina. Doar si pe Iliescu l-au ajuns din urma 28 de ani de la Mineriada. Din pacate in Romania daca ajungi la un anumit nivel ai toate sansele sa scapi bine-mersi …
Vreau insa sa comentez aberatiile declarate de membri partidului cel mai mare din Romania si cum pot acestea sa influenteze opinia publica.
Sa incepem cu persoana direct afectata de declaratiile presedintelui si anume doamna Dancila la Consiliul National al pensionarilor din PSD. „Nu-mi voi da demisia sub nicio forma atâta timp cât am sprijinul presedintelui partidului, al coalitiei de guvernare si atâta timp cât am sprijinul dumneavoastra”. „„Sunt un om responsabil, am fost 9 ani europarlamentar si am responsabilitate fata de cetatenii României si fata de România de a merge pe drumul drept, de a nu crea instabilitate în tara mea, pentru ca atunci când creezi instabilitate parerile din extern nu sunt cele care conteaza pentru tara noastra. Eu vreau ca fiecare sa vada în România un exemplu, un exemplu creat de PSD din punct de vedere al cresterii economice si vreau sa duc la capat mandatul cu care am pornit la drum„.
Conform IRES, 60% din voturile PSD la alegerile din 2016 au provenit de la pensionari. Este clar ca pe aceasta categorie de populatie s-a bazat PSD-ul (ca intotdeauna) si de aici si toate promisiunile legate de pensii. Doamna va avea sprijinul lui Dragnea intotdeauna, atat timp cat acestuia nu ii „dauneaza” relatia (cum a fost cu Grindeanu si cu Tudose). Iar coalitia de guvernare cam face ce zice Dragnea. In ceea ce priveste faptul ca doamna a fost europarlamentar, asta nu dovedeste nicio calitate extraordinara. Toti acesti 9 ani doamna s-a remarcat prin… nimic… in Parlamentul European. Instabilitate in tara este din ianuarie 2017, moment in care PSD a ajuns iar la putere, datorita tururor legilor, Hotararilor de Guvern si modificarilor aduse la Coduri, fara a tine cont de parerea expertilor interni si externi, a angajatilor si angajatorilor. Pentru ca pot!
Urmatorul personaj direct afectat si direct interesat de demisia lui Iohannis si nu a doamnei Dancila este capul PSD-ului si marele co-realizator (celalalt e Valcov) al programului de guvernare, Liviu Dragnea: „Doamna Dancila nu poate demisiona pentru ca îl deranjeaza pe domnul presedinte un program de guvernare care produce efecte bune si genereaza crestere economica serioasa”… „Indicele Robor- sigur ca afecteaza pe toata lumea, dar, daca ne uitam pe un grafic, din 2007 si pâna în prezent suntem la un nivel foarte scazut.”
Nu stiu despre ce crestere economica vorbeste domnul Dragnea. In cifre da, apare o crestere economica, dar toti analistii financiari din Romania si Europa au declarat acelasi lucru: este bazata pe consum, nu pe investitii. Practic banii la buget nu au venit de la ceva ce produce bani (investitii) ci de la cheltuielile populatiei in cea mai pare parte datorate cresterilor de pensii si salarii. Cresteri care au provenit din alte surse, cea mai mare parte din imprumuturi si nu din investitii. E adevarat ca s-a incasat mai mult la bugetul de stat (au crescut veniturile cu 21,3% in primele doua luni), dar in acelasi timp s-a cheltuit cu 38% mai mult, rezultand un deficit bugetar. Cu alte cuvinte, statul are nevoie de mai multi bani pentru a sustine cheltuielile. Iar cheltuielile acestea s-au dus la bugetele locale (in cea mai mare parte salarii mai mari la bugetari) si la o mare achizitie in domeniul apararii, nu in investitii care sa genereze alte venituri. In consecinta statul se va imprumuta mai mult, deoarece nu poate sa produca atat cat sa sustina cheltuielile. Sau va mari taxele??? Sau va inchide/nationaliza Pilonul II de pensii?
Despre inflatie si masurile care se pot lua am scris postarea trecuta.
Un alt personaj, PSD, europarlamentarul Gabriela Zoana declara ca prin cererea demisiei premierului presedintele „risca destabilizarea politica a tarii cu consecinte grave pe plan extern”. Sa ii reamintim doamnei ca o multime de ambasadori plus reprezentanti ai Comisiei Europene si-au exprimat in nenumarate ori ingrijorarea fata de ce se intampla in Romania in urma deciziilor Guvernului si Parlamentului. In plus, nu de mult timp, cele doua personaje de mai sus au facut o vizita in Israel unde au discutat despre mutarea ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim, decizie care va avea un impact mare pe plan extern si care a starnit deja o multime de critici la nivel international.
E randul lui Razvan Popa, eurodeputat, sa scoata porumbelul: „Prezentarea unor date incorecte sau scoase din context poate afecta încrederea potentialilor investitori„. Sa ii reamintim si domnului Popa ce au zis oamenii de afaceri cand PSD-istii s-au gandit sa schimbe leglie privind plata contributiei si plata TVA-ului. Si sa il rugam sa se adreseze Institutului National de Statistica si sa vada trendul de crestere a numarului de firme intrate in insolventa. S-ar putea sa aibe un soc cand o sa vada cate firme mici si mijlocii au disparut in numai 3 luni. La 1 ianuarie 2018, numarul firmelor care au intrat in insolventa – la nivel national – a crescut cu 47%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. In total, aproximativ 700 de societati au ajuns in aceast? situatie. Asta se traduce in locuri de munca si contributii.
(6 aprilie, Claudiu Nasui)
Doamna Carmen Dan, ministrul de interne, are o postare lunga pe pagina sa de facebook. Cititi cu rabdare tot articolul si apoi beti o limonada, sa nu vi se faca greata. „…Presedintele României … considerând ca are monopol pe politica externa, cearta premierul ca si-a “permis” sa iasa din tara fara acordul sau si îi cere demisia.”… „Ce nu stie toata lumea este ca aceste atacuri se afla în coliziune frontala cu estimarile FMI si ale Comisiei Europene, care considera ca România are o crestere robusta, stabilitate macroeconomica si nu e amenintata de nicio criza! Mai mult decât atât, cifrele complete arata clar o crestere a veniturilor bugetului general consolidat în primele 4 luni.„… Din pacate, conform Constitutiei, Presedintele cam are monopol in ceea ce priveste politica externa iar premierul nu avea ce sa caute sa iasa din tara si sa discute probleme externe fara mandatul lui. Madam Dancila s-a dus in Israel la bratul sefului ei de partid sa discute probleme externe care nu ii priveau si asta suna cam a … tradare??? In ceea ce priveste cresterea economica, cum am scris mai sus si au constatat si cei din UE prin raportul pe care l-au trimis, cresterea nu este deloc robusta si sustenabila, iar stabilitatea e cam fragila (sa citez doar pagina 1, primul paragraf „The current economic boom has been driven mainly by consumption, while investment has remained subdued” – Boomul economic actual a fost determinat, în principal, de consum, în timp ce investitiile au ramas scazute) .
Bine ca doamna Dan are timp sa il ridice in slavi pe Dragnea, in ceea ce priveste problemele din MAI, care sunt semnalate zilnic de catre politisti, acestea nu sunt o prioritate pentru dumneaei.
Intre timp noi, ceilalti, sa organizam niste parade pentru doamna premier, sa o mai punem de niste „greve” in invatamant si sanatate, sa ne mai strangem pe facebook la o plimbare prin Piata Victoriei, sa ne uitam cu se inalta falnic in soare mostruozitatea de catedrala a lui Daniel care a inghitit bani cat pentru 5 spitale si cum Firea mai inaugureaza niste statui si mai infiinteaza niste firme pe langa Primaria Bucurestiului in timp ce ne amuzam cand ai nostri politicieni dau dovada de mare necunoastere a limbii si gramaticii romane in discursurile pe care le au.
Despre viitor, numai de bine.
PS: Era sa uit de schimbarile legislative care au dus la niste eliberari din puscarii, despre conflictele de interese… dar nu mai comentez, doar am amintit de ele.