Mic curs de economie – Inflatia

Foto: (Rata lunara,anuala si medie anuala a indicelui preturilor de consum)

Aseara, musiu Dragnea a fost invitat la un anumit post TV si a dorit mortis sa tina un curs de economie legat de cresterea inflatiei in Romania.

Ca sa citam pe ilustrul nostru presedinte (de partid, deocamdata), de vina pentru cresterea inflatiei in Romania sunt companiile cu capital strain care au marit preturile (vazand ca, in marinimia lui, Guvernul a crescut salariile si pensiile) si nu politica de majorare a cresterii veniturilor, promovata  de partidele de la putere.

Am constatat ca aceste companii cu capital strain, cand au vazut ca veniturile romanilor cresc, au zis hai sa marim si noi preturile”…. „Importatorii ce au zis, hai sa crestem si noi preturile, daca Guvernul a crescut preturile, cea mai mare parte hai sa o luam noi.”…”Legat de modul in care nu colaboreaza BNR cu Guvernul, BNR e proprietatea Romaniei, trebuie sa lucreze in beneficiul Romaniei, ar trebui sa lucreze pentru diminuarea inflatiei, nu sa ascultam mereu cum oameni de la BRN fac tot felul de previziuni publice care produc deservicii Romaniei.” zice Dragnea

Ca e demagog, asta stie toata lumea. Putini insa inteleg care e mecanismul inflatiei, asa ca o sa incerc sa il explic pe scurt si pe intelesul fiecaruia.

Inflatia, intr-adevar, este rata de crestere GENERALIZATA a preturilor bunurilor si serviciilor, calculata anual. Cu alte cuvinte scade puterea de cumparare a banilor. Daca anul trecut dadeai pe un produs un pret, anul asta trebuie sa mai pui niste bani pentru a cumpara acelasi produs. Ca sa simplificam, daca ar fi sa o reducem la un singur articol, de exemplu, daca o paine costa anul trecut 1 leu si anul asta costa 1 leu si 5 de bani (1,05 lei) atunci rata inflatiei ar fi de 5%.

Ce zice musiu Dragnea este partial corect.

  • cresterea preturilor duce la inflatie
  • Banca Nationala poate interveni pentru reducerea inflatie.

Mecanismul din spate nu este insa explicat de ilustrul nostru conducator si ganditor al unui program de guvernare falimentar.

Acum cateva luni s-a implementat masura de trecere a impozitului si contributiilor salariale catre Stat de la angajator la angajat. Cu alte cuvinte Nea Guvernul s-a dus la persoana juridica si i-a zis: „Gogule SeReLe, de acum inainte nu mai platesti matale nimic peste salariul brut al lui Mitica. Bine, le platesti tu, dar nu ti le mai imputam tie. N-ai decat sa le retii din salariu. Treaba ta! Te descurci! Mie sa imi platesti darile ca vin cu ANAF-ul pe tine. Oricum vin, dar nu-mi mai da un motiv in plus”. Si Gogu SRL s-a conformat, numai ca Mitica s-a trezit, facand un calcul scurt, ca iese pe minus cu salariul, adica impozitul si contributiile pe care trebuie sa le dea acum ii diminueaza cam mult brutul si el ramane cu mai putini bani in mana. Si Mitica s-a dus la Gogu si i-a zis: „Vrei sa mai stau la tine sau ma duc la Dorel SRL? Ia gandeste-te… trebuie sa gasesti altii care sa stie meserie si trebuie sa le dai oricum o gramada de bani. Nu mai bine imi maresti tu mie brutul, sa raman eu cu netul OK? Sau daca nu maresti brutul, da si tu niste prime acolo, sa compenseze.” Si Gogu s-a gandit el bine si, neavand ce face si sa nu inchida pravalia, i-a marit brutul lui Mitica sau i-a dat niste prime. Si daca alti Mitici de la el nu au vrut sa ramana in firma, a angajat altii, pe bani mai multi.

Cine a iesit in pierdere daca Mitica a ajuns sa ia aceiasi bani in mana dar brutul lui e mai mare? Exact! Gogu! Si Gogu, ca sa nu iasa nici el in pierdere si sa poata sa isi continue activitatea n-a avut incotro si a trebuit sa mareasca putin pretul la servicii si produse. Si asta nu numai datorita lui Mitica ci si datorita lui Fanel si a lui Banel, pentru ca Fanel ii furnizeaza materialele, care sunt si ele mai scumpe si Fanel are si le angajati carora le-a marit salariul, iar Banel ii asigura transportul, iar combustibilul s-a scumpit si el pentru ca Guvernul umblat la acciza,  iar Banel are si el salariati carora le-a crescut si lor salariul. Si ca Fanel, Banel, Dorel sunt multi.

Asa ca ce vindea Gogu cu 2 lei anul trecut, acum vinde cu 2,05 lei. Si ce vindea Fanel cu 4 lei acum se vinde cu 4,07 lei, ce vindea Banel cu 7 lei acum se vinde cu 7,03 lei si exemplele pot continua.

Daca stai sa aduni cresterile si faci o medie ajungi la concluzia ca ai inflatie de 5%. De ce? Pai asta ar fi unul din motive.

Apoi, daca onorat Guvernul nostru a dat ordin sa se mareasca salariile la bugetari, oamenii s-au trezit cu mai multi bani in mana si asa a crescut masa monetara pe piata. Crescand masa monetara automat producatorii au a crescut si valoarea produselor, pentru a echilibra oferta (de bani) cu cererea (de produse). Pentru ca firmele nu isi maresc capacitatea de productie peste noapte si pentru ca sa poata sa livreze conform „ofertei” de bani de pe piata, au marit preturile pentru a obtine profituri mai mari pe care sa le investeasca in productie.

Acum apare in poza Banca Nationala. BNR-ul poate lua niste masuri monetare de contracarare a inflatiei prin masa monetara de pe piata si prin rata dobanzilor.

Daca Banca Nationala stabileste o rata a dobanzii mare la imprumuturi atunci Mitica (cel de sus) nu se va mai imprumuta cu buletinul pentru a face consum, pentru ca il „costa” mai mult, ci va sta linistit in banca lui.

Pe de alta parte, daca dobanda la banca este mare, Mitica va fi incurajat sa isi depuna banii la banca si sa nu ii cheltuiasca. Practic, dobanda mare la banca = masa monetara mica pe piata = bani cheltuiti mai putini = cerere mai mica de produse si servicii = inflatie scazuta.

Din pacate senatorii PSD nu au binevoit sa fie prezenti la intalnirea cu Mugur Isarescu de la Senat, din 29 Martie. Majoritatea oricum nu inteleg ce li se spune, iar cei care inteleg nu au dorit sa li se arate verde in fata ca sunt niste pacalici.

Adevarata inflatie a fost ecranata de masuri fiscale, cum a fost reducerea TVA-ului…Fiind o inflatie mica, ea a fost ecranata de masurile fiscale, adica de reducerea TVA si a impozitului pe venit… „Masa monentara nu intra numai numerar in circulatie. Cea mai mare parte din crestere este ca au crescut depozitele, oamenii au economisit mai mult. Apoi, daca Guvernul majoreaza salariile si nu exista numerar ca sa se plateasca salariile cine este de vina. Deci Banca Centrala trebuie sa acopere toate angajamentele facute de Guvern.” zice nea Mugur.

Mai multe pe Mediafax.

Faza proasta e ca inteligentii nostri s-au imprumutat rau de tot pentru a creste salariile si pensiile. Ba mai mult acum dau si in Pilonul 2, ala care este pe plus, pentru a avea bani pentru acest cresteri. Nu mai zic ca au retinut dividendele de la toate companiile de Stat. Rezultatele? Investitii zero la companiile de stat plus lipsa de fonduri pentru intretinere (tineti minte problema cu avariile la Transelectrica datorita infrastructurii vechi). Salariatii si pensionarii o duc bine, deocamdata, anul asta (poate?), dar la anul nu o sa mai fie iar bani. Si atunci se vor imprumuta din nou sau vor inchide de tot Pilonul 2, iar nea bugetarul si nea corporatistul, daca ajung la pensie, o sa cam faca foamea daca nu au pus niste bani la saltea. Sau vor creste taxele si impozitele.

Toate jongleriile, promisiunile  si masurile acestea prostesti or sa aibe niste efecte foarte nasoale pe termen mediu sau chiar lung daca nu se iau contramasuri la timp. Cine pierde in cele din urma? Nu numai ala care a votat un program de guvernare nestustenabil, ci toata tara asta. Efectul va fi mai rau simtit de cei care au inca salariile si pensiile mici si care, din pacate, au constituit mare masa e votanti ai lui musiu Dragnea.

Ar fi mai multe de spus dar inchei aici. Daca insa vreti sa va informati, nu mai cascati gura si ochii la A3 si la demagogiile lui Dragnea si ale PSD-ului. Mai bine va documentati.

1 Comment

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.