Din nou despre puscariasi

De prin ziare aflam ca azi Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a aprobat trei propuneri legislative referitoare la executarea pedepselor privative de libertate pentru persoane, inclusiv cele condamnate pentru fapte de coruptie. Deocamdata nu s-au votat, trebuie doar revizuite dupa care vor intra pe banda de vot.

„Masurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate sunt: executare la domiciliu a pedepsei, executare fractionata a pedepsei privative de libertate în zilele de sâmbata si duminica într-un centru special înfiintat pentru aceasta masura de executare, precum si executarea pedepsei în regim mixt, de echivalent zile de munca în folosul comunitatii si de zile de executare sâmbata si duminica într-un centru special înfiintat. Toate masurile sunt aplicabile pentru condamnari de pâna la 5 ani de închisoare.”….

„Ministerul Justitiei urmeaza sa implementeze dispozitiile prezentei legi, prin adoptarea de norme metodologice, în cel mult 30 de zile de la publicarea prezentei legi, si prin crearea, în spatii noi, a centrelor de detentie pentru executarea masurilor alternative, prin achizitia de bratari electronice în scop de supraveghere a executarii pedepselor la domiciliu, prin angajarea de personal în sistemul de probatiune, norma de angajare fiind de un inspector de probatiune pentru cel mult 60 de persoane care executa o masura alternativa la masura executarii în detentie a pedepsei cu închisoarea.”

sursa, Mediafax

Misto, nu? Acum, ghiciti voi cine sunt beneficiarii unei astfel de modificari legislative? Uitati-va in Parlamentul si Guvernul Romaniei si faceti asa, ochiometric o analiza, cam cati din reprezentantii nostri s-ar incadra la un „concediu” la domiciliu…

Bag de seama ca cea mai mare problema a tarii asteia amarate o reprezinta puscariasii:

  1. Mai intai dai o lege in care ii scoti de la parnaie pe unii pe baza unui recurs compensatoriu. Au beneficiat undeva in jur de 2-3000 de puscariasi.
  2. Apoi te gandesti ca nu e suficient ca le reduci pedeapsa ci mai trebuie si recompensanti pentru ca au stat in conditii grele asa ca o lege prin care sa primeasca 3-5 EUR pentru fiecare zi petrecuta la puscarie ar fi chiar OK. Eventual sa se aplice si retroactiv pentru cei care au iesit deja de la inchisoare.
  3. Si nu in cele din urma mai faci o propunere ca, in loc sa stea baietii destepti la puscarie in conditii naspa, mai bine stau ei frumos acasa, cu zgarda de picior, si beau o sampanie si mananca niste caviar in timp ce se uita la un meci de fotbal sau mai pun la cale niste legi. Cu ocazia asta mai economisesti niste bani de la punctul 2. Bine, economisit e impropriu zis pentru ca trebuie sa pui la punct tot sistemul de urmarire, sa cumperi bratarile (si nu orice fel si de oriunde ci eventual prin niste firme abonate la afaceri cu Statul), trebuie sa angajezi personal si sa-l instruiesti si trebuie sa infiintezi acele centre pentru detentie…
  4. Intre timp schimbi putin Codul Penal…

Si vin si eu si mai pun o intrebare-doua. De recuperarea prejudiciilor se aude ceva? Parca ANAF-ul trebuie sa se ocupe de asta, nu?

Oh… stai… au un nou director, unul Ionut Misa. Ala cu marea „reforma fiscala” gandita de Darius Valcov (un alt condamnat penal la 8 ani pentru coruptie)… Oameni de incredere ai partidului!

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.