Ipocrizia la romani

Tocmai citeam un articol de la Historia, preluat de la Adevarul, cu revolta turistilor cu privire la „taxa aberanta care care îi alunga pe românii veniti la mormântul lui Avram Iancu si la Gorunul lui Horea”. O taxa de 20 de lei pe care romanii, saracii de ei, nu isi permit sa o plateasca.

Pentru ca asa sunt romanii, le place sa se planga, dar au pretentii si mofturi… cat cuprinde!

Cand arunca cu banii pe un pachet de tigari care este in medie 17 lei nu mai conteaza, dar sa vada un monument national (de fapt doua) ar trebui sa o faca pe gratis. Si daca se poate sa primeasca si niste promotionale pe care nici macar nu au bunul simt sa le arunce la cosul de gunoi ci le lasa asa pe jos unde apuca. Habar nu au cine au fost Horea sau Avram Iancu, dar 20 de lei este enorm de mult. Nu tin cont de cheltuielile cu personalul, curatenia, utilitatile si altele.

In schimb se dau mari pe facebook pe unde au mai fost si cati bani au spart. Sa iei avionul pana la Londra si sa te plimbi la British Museum sau la Paris la Luvru e OK si fita si da bine pe net. Sa mergi pana la Brad sa vezi monumentele nationale si sa vizitezi muzeul Aurului nu se preteaza. 20 de lei e mult in Romania dar cateva sute de euro sunt un moft in afara! Habar nu au ca gorunul are peste 400 de ani si ca a fost cimentat ca sa stea si acum in picioare si ca aici i-a chemat Horea pe motii romani, maghiar si sasi la rascoala impotriva nobililor austro-ungari care guvernau Transilvania. Sau ca 100 de ani mai tarziu Avram Iancu a avut un rol foarte important in Revolutia de la 1848 si ca a condus armata transilvaneana importiva imperiului austro-ungar, revolutie (numita si Primavara popoparelor) care alaturi de altele din Europa (Italia, Franta, Germania) din aceeasi perioada a dus practic la constituirea statelor Europei asa cum le stim noi azi.

Ipocrizie mai mare decat la romani nu am vazut pe nicaieri. Cad cladiri vechi, muzeele sunt vai de capul lor, inclusiv cel National de Istorie nu e renovat si e inchis de ani de zile, iar ei isi pun coada pe spinare si fac mofturi ca sunt taxe scumpe de vizitare. Statul trebuie sa faca tot iar ei doar sa vina sa viziteze si sa-si faca poze, eventual sa lase ceva amintire ca au trecut pe acolo.

Cum sa le explici copiilor ca avem si noi o istorie bogata ca niste oameni au avut o importanta cruciala la definirea neamului, in independenta si  ca ceea ce au facut ei este rezultatul a ceea ce traiesc ei azi, cand mofturosii si fitosii lor de parinti se oripileaza la 20 de lei taxa de muzeu… Cum?

Si cum sa te miri ca ajung sa ne conduca niste nimicuri de oameni cand ceea ce ii invatam sau ceea ce vad copii nostri este ipocrizia, hotia, smecheria si traiul pe spinarea celuilalt?

Faptul ca inaintasii nostri au luptat pentru cinste si integritatea neamului nu mai conteaza…

 

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.