27 de ani de reforma in Invatamant

Calificativul pe care l-as da invatamantului romanesc e undeva in jur de 7. L-am dat si il mentin, iar la finalul mandatului meu sper sa fie undeva in jurul notei 8. Daca ne ajuta Dumnezeu sa guvernam sase ani de acum incolo, poate fi 10. Cred ca principalul punct slab, cel putin in ultimii sase ani, este legat de viteza cu care s-au schimbat ministrii Educatiei in Romania. Pe analiza europeana, in Romania, in ultimii sapte ani, durata medie a mandatului unui ministru a fost de sase luni. Eu cred ca de aici trebuie sa incepem, sa avem stabilitate la nivel de minister”.

Aceasta este declaratia actualului ministru al Educatiei, Liviu Pop.

Dupa 27 de ani in care au facut tot ce au vrut cu invatamantul din Romania, dl. ministru zice ca le mai trebuie inca 6 ani sa ajunga la nota 10. Asta daca vor fi la putere tot ei…

Domnule ministru, v-ati gandit vreodata ca in acesti 27 de ani ati fi putut sa luati exemple din strainatate, din tari care sunt in momentul de fata in top in ceea ce priveste invatamantul, tari precum Norvegia, Finlanda, Noua Zeelanda, Australia si altele si sa le implementati si la noi? In acesti 27 de ani ati fi putut pune la punct toata infrastructura necesara pentru ca invatamantul din Romania sa fie unul de calitate. Nu trebuie sa reinventati roata si apa calda asa cum o face an de an fiecare ministru nou. NU! Pur si simplu vedeti ce fac altii si faceti un plan de implementare si in Romania. Nu suntem la nivelul lor economic si trebuie intr-adevar depus un efort destul de mare sa ai succes, dar nu a zis nimeni ca aceasta reforma se face peste noapte. In 27 de ani ati fi avut timp de multe.

27 de ani sunt mai mult decat suficienti. In 27 de ani am fi putut avea cadre didactice pregatite, directori si administratori de scoli profesionisti, scolile ar fi putut fi dotate cu tot ceea ce le trebuie pentru ca ai nostri copii sa poata sa se dezvolte in functie de aptitudinile fiecaruia si nu inregimentati si indobitociti toti sa faca acelasi lucru.

Ne credem mai destepti decat altii si stim noi ce trebuie facut, nu vin altii sa ne spuna noua ce sa facem la noi in tara si sa ne dea lectii! Restul sunt prosti, noi suntem inovatori, noi vom duce Romania pe cele mai inalte culmi ale progresului si civilizatiei! De aceea avem absenteism scolar in crestere, copii analfabeti, cadre didactice care nu sunt in stare sa ia un examen pentru a ocupa un loc la o catedra, directori de scoala care habar nu au cum se conduce o institutie, scoli mizere cu sanitarele in fundul curtii si tavane care cad peste copii, iar marea majoritate a copiilor care reusesc sa razbata in jungla aceasta educationala parasesc tara cu prima ocazie.

Daca o sa continuati cu reformele acestea facute dupa ureche sau dupa cum ii tuna fiecarui ministru in functie de ce viseaza noaptea, nu veti reusi nici in 1000 de ani, nu in 6, sa faceti ceva bun pentru invatamantul din Romania.

Din pacate in 27 de ani nu ati demonstrat decat ca vreti sa va sigurati ca aveti constant o masa de oameni care sa voteze cu stomacul nu cu mintea.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.