De-a Monopoly in Justitie

Bai, deci nu poti sa te numesti Ministru al Justitiei si sa dai astfel de legi fara sa te gandesti la impact, la riscuri, fara sa stabilesti niste norme clare de aplicare sau sa faci o proiectie cu ce se va intampla dupa intrarea in vigoare a legilor! E vorba de Justitie, de legi care afecteaza o tara intreaga care te plateste pe tine!

Dupa ce ai fost judecator al Curtii Constitutionale a Romaniei timp de 10 ani, esti rector al Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi dupa ce ai luat la rand toate functiile din universitate de la secretar stiintific, membru in Senatul Universitatii, prodecan, decan, esti doctor in stiinte juridice specializarea drept procesual penal, ai la activ mii de ore de cursuri de criminologie, drept penal, infractiuni prevazute de lege, esti membru in alte nu stiu cate foruri nationale si internationale de drept si ai scris zeci de carti stiintifice, cum poti tu sa iei asa niste decizii?

Dupa toata experienta ta in domeniu tu nu ai alte reactii decat ca „nu credeai ca impactul va fi asa de mare” si sa speri ca „rata criminalitatii nu va creste”?

Despre asta e vorba, despre recursul compensatoriu:

„…Prioritara devine foia de parcurs pentru indeplinirea cerintelor Hotararii pilot, pronuntata de CEDO, referitoare la conditiile din penitenciare !

Comisiile din penitenciare sunt pregatite sa puna in aplicare prevederile legii nr. 169 din 14 iulie 2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 571 din 18 iulie 2017.

Prevederile art. 55^1 reglementeaza „Compensarea in cazul cazarii in conditii necorespunzatoare”.

Potrivit alin. (1) „La calcularea pedepsei executate efectiv se are in vedere, indiferent de regimul de executare a pedepsei, ca masura compensatorie, si executarea pedepsei in conditii necorespunzatoare, caz in care, pentru fiecare perioada de 30 de zile executate in conditii necorespunzatoare, chiar daca acestea nu sunt consecutive, se considera executate, suplimentar, 6 zile din pedeapsa aplicata” (Tudorel Toader, 18 Oct 2017).

Proiectul initial facut de Raluca Pruna prevedea 3 zile libere la 30 de zile de pedeapsa efectuata in conditii necorespunzatoare si a fost avizat favorabil de CSM pe 29 Noiembrie 2016. Nu s-a discutat in Parlament, nu a ajuns la aprobare. La 31 Ianuarie 2017 proiectul ajunge de la Guvern in Senat, dupa ce pe 18 Ianuarie incepusera protestele legate de Ordonanta 13. Atunci noul guvern a incercat sa aduca schimbari la Codul penal, in principal privind aministia si gratierea in acelasi timp cu dezincriminarea abuzului in serviciu. Atunci Iordache si ai lui batut aceeasi moneda ca trebuie sa platim nu-stiu-cate milioane amenda la CEDO pentru ca regimul de detentie nu corespunde normelor europene.

„(2) In sensul prezentului articol, se considera conditii necorespunzatoare cazarea unei persoane in oricare centru de detentie din Romania care a avut lipsuri la conditiile impuse de standardele europene;

Initial proiectul de lege prevedea aplicarea „in cazul executarii pedepsei intr-un spatiu necorespunzator”. Baietii „votati de majoritatea romanilor” (nu?) (PSD, ALDE, UDMR) din Comisia Juridica au facut si ei niste mici modificari, schimband sintagma spatiului necorespunzator cu „in cazul cazarii in conditii necorespunzatoare” si dand cu marinimie 6 zile libere in loc de 3.

(3) In sensul prezentului articol, se considera executare a ­pedepsei in conditii necorespunzatoare cazarea in oricare dintre ­situatiile urmatoare:

a) cazarea intr-un spatiu mai mic sau egal cu 4 mp/detinut, care se calculeaza, excluzand suprafata grupurilor sanitare si a spatiilor de depozitare a alimentelor, prin impartirea suprafetei totale a camerelor de detinere la numarul de persoane cazate in camerele respective, indiferent de dotarea spatiului în cauz?;
b) lipsa accesului la activitati in aer liber;
c) lipsa accesului la lumina naturala sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilatie;
d) lipsa temperaturii adecvate a camerei;
e) lipsa posibilitatii de a folosi toaleta in privat si de a se respecta normele sanitare de baza, precum si cerintele de igiena;
f) existenta infiltratiilor, igrasiei si mucegaiului in peretii camerelor de detentie.”

 

Cu alte cuvinte daca un detinut a stat singur intr-o celula 6 metri patrati iar alti 4 detinuti au stat intr-o celula de 10 metri patrati, atat primul cat si ceilalti 4 beneficiaza de lege (pentru ca 16 mp impartiti la 5 oameni dau mai putin de 4 mp de om). Initial proiectul era facut cu calcul pe fiecare camera in parte.

Ca sa nu mai zic ca inchisorile nu sunt chiar locuinte de lux si o pata mica de igrasie sau mucegai poate aparea oricand oriunde. Nea ministrul ala al Sanatatii a facut si el niste vizite prin spitale sa vada cum arata? Poate vorbea cu Toader despre „conditii necorespunzatoare de cazare”!

Lasand la o parte speculatiile, nici atunci si nici acum nu s-a facut niciun fel de studiu de impact. Sa vezi si tu cati detinuti vor beneficia de aceasta lege si ce fel de pedepse au ei de executat, cati sunt hoti, cati violatori, cati criminali. Nu nene, toti la gramada beneficiaza pentru ca legea este pentru toti! Dam legea si apoi vedem noi ce o fi! Pentru ca: studiul de impact se face in procedura de legiferare si nu in faza de aplicare a legii!

Ei bine au inceput sa apara recidivistii, la nici 2 zile de la aplicarea legii! Si stirile se inmultesc in fiecare zi!

PS: Dupa Toader urmeaza Misa cu taxele si pilonul 2… Si Olguta cu salariile… si Pop cu auxiliarele… si restul! Fiecare are idei si aplica planul de Guvernare emis de eminenta cenusie a PSD. Si niciunul nu e in stare sa analizeze adevaratul impact!

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.