Satul Olari, Horezu – traditie romaneasca in patrimoniul UNESCO

Exact acum 2 ani ajungeam cu familia in zona Horezu unde am vizitat culele de la Maldarasti si satul Olari, adevarata vatra a olaritului Oltenesc, inclus acum in patrimoniul UNESCO.

Pe strada care strabate satul mai erau doar doua familii, care cautau, la fel ca noi, sa viziteze atelierele traditionale si sa cumpere cateva produse lucrate manual de catre mesterii locali, respectand traditia mostenita din tata in fiu. Nu am putut sa nu remarc faptul ca si acolo au patruns, la fel ca jos, in Horezu, kitch-urile si obiectele de ceramica ce nu au nicio legatura cu traditia din zona. Am vazut la un atelier local expusa ceramica ungureasca si bulgareasca, ceea ce dovedeste faptul ca desi intrat in patroimoniul UNESCO, oamenii sunt tentati sa ingore regulile si de a face orice pentru a-si atrage cumparatori.

Din pacate satul nu este promovat asa cum trebuie. Putina lume stie de el si de adevaratii mesteri traditionali. In Horezu am vazut doar doua panouri prin care turistii sunt indemnati sa viziteze satul Olari: unul la intrare in Horezu dinspre Ramnicu Valcea si altul in centru Horezului. Nici drumul de acces catre sat nu este bine semnalizat, deci nu e de mirare ca nu exista prea multi vizitatori.

Pentru cei care doresc sa ajunga in Olari, sunt mai multe drumuri de acces:

  • Dupa ce se trece podul peste raul Luncavicioara drumul coteste la stanga. Exact in curba, se face un drum la dreapta spre piata. Aveti un STOP dar nu continuati drumul spre dreapta ci mergeti inainte, prin spatele blocurilor. La 3-4oo de metri veti intra pe strada Olari, care urca in sat
  • In centrul orasului, dupa Banca Transilvania si dupa Centrul de Infrormare Turistica se face un drum catre dreapta pe strada Unirii, care continua apoi in strada Olari
  • Daca ati ratat cele doua drumuri, dupa ce treceti de OMV faceti dreapta pe a doua strada, Iancu Jianu, continuati apoi pe strada Mihai Viteazu pe langa Biserica Horezu iar in capat faceti stanga pe strada Olari
  • coordonate GPS: 45.1634657,23.9800236

Urcati strada trecand de ateliere, o sa vedeti la strada expuse oalele lucrate, pana cand ajungeti aproape in varful dealului iar in stanga este intrarea pe izlazul comunal. Intoarceti acolo, si mergeti inapoi pana la vreo 100 de metri pana la primul mester situat pe stanga cum coborati spre Horezu, domnul Mihai Biscu.

Pentru a va face idee ce lucruri ies din mana lui, vizitati pagina de Facebook. Noi am cumparat cateva farfurii cu model de exceptie, am facut cateva poze si am stat de vorba cu dansul, despre traditii, despre implicarea lui in promovarea ceramicii de Olari. Din pacate sprijinul Primariei nu este cel asteptat dar acum spera ca, dupa alegeri, noul primar sa se implice mai mult. Obiectele facute de dansu sunt exceptionale si in mod sigur, daca il vizitati, nu veti pleca cu mana goala.

Urmatoarele doua case (stanga si dreapta), cum coborati, pot fi, din punctul meu de vedere, ignorate. Desi zic ca sunt mesteri traditionali, veti gasi destule obiecte care nu au nimic de a face cu ceramica locala. In schimb puteti vizita celelalte ateliere din josul strazii. Aici se afla si celebrul muzeu al familiei Vicsoreanu, Victor Vicsoreanu fiind numit unul dintre cei mai buni ceramisti ai secolului 20. In muzeu veti gasi aproximativ 300 de piese unicate, a caror valoare este estimata la cateva zeci de milioane de dolari. Puteti si cumpara unele obiecte ce nu fac parte din muzeu, dar pretul lor este destul de ridicat, insa merita.

Vis-a-zis de muzeu este un alt atelier de unde am cumparat cateva produse foarte frumos lucrate, iar mai jos mai sunt alte 2-3 ateliere. Ultimul pe care l-am vizitat este pe dreapta drumului, langa o fantana. Si de aici am cumparat niste farfurii.

Am parasit apoi satul si ne-am intors in Ramincu Valcea, fara sa ne oprim in zona comerciala din Horezu. Nu vreau sa fac anti-reclama pentru ca stiu ca si acolo sunt cateva case de olari traditionali (pe partea dreapta, cum se merge spre Ramnicu Valcea), insa marea majoritate a lucrarilor care se vand acolo si care sunt de ceramica traditionala sunt cumparate de la mesterii locali si vandute cu 20-30% mai mult decat le gasiti in satul Olari. Iar aceste obiecte sunt doar 10% din ceea ce se vinde in acele magazine, restul de 90% fiind ceramica de import, ceramica din alte zone ale tarii plus jucarii si obiecte de lemn sau lucrate „manual” pe care le gasiti la orice magazin de pe Valea Prahovei, Cheile Bicazului sau alte drumuri turistice.

Cum ziceam, din punctul meu de vedere, daca cineva cauta ceramica traditionala de Horezu, nu merita sa va opriti in oras ci mergeti in satul Olari. Sper ca pe viitor primaria din Horezu si Statul Roman sa faca mai multe demersuri in a promova mestesugarii cu traditie si nu nimicurile vandute la marginea drumului.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.