Pasi inmatriculare masina second hand

Daca ati achizitionat o masina second hand din Romania, urmatorii pasi pentru inmatriculare o sa va ajute in mod sigur. Va spun de la inceput ca aveti de alergat destul de mult, de la Administratia Financiara, la ANAF, Cec, Posta Romana si apoi la Directia Circulatiei, asa ca inarmati-va cu rabdare.

Pasii acestia de inmatriculare masina second hand se aplica pentru un autoturism achizitionat din Romania, deci deja inmatriculat. Pentru cele aduse din afara procedura este putin diferita.

Un prim sfat este: faceti 4-5 copii pentru fiecare din documentele de mai jos. Nu o sa va trebuiasca toate, dar e bine sa le aveti la voi, pentru orice eventualitate. Nu vreti sa ajungeti in fata unui ghiseu si sa constatati ca va lipseste o copie si sa fiti nevoiti sa luati coada de la capat, pentru ca peste tot la agentiile pe la care trebuie sa treceti sunt cozi.

1. Incheierea contractului de vanzare-cumparare si a Fisei de inmatriculare.

In primul rand trebuie sa aveti contractul de vanzare-cumparare in care sa se specifice in mod clar cine este cumparatorul si cine este vanzatorul. Verificati sa fie trecute toate informatiile in el: nume-prenume, CUI sau Cod Registrul Comertului pentru persoana juridica respectiv CNP pentru persoana fizica, adresele plus datele complete si corecte ale masinii. Verificati intotdeauna masina daca este trecuta seria de la motor. Aceasta ar trebui sa fie in cateva trei locuri trecuta, dupa tipul masinii: la parbiriz, pe consola usii de langa sofer, sub scaunul pasagerului din dreapta soferului, in portbagaj si pe motor.

Daca ati cumparat masina de la o persoana juridica, va trebuie factura fiscala.

Proprietarul trebuie sa va mai inmaneze certificatul de atestare fiscala (valabil 30 de zile) in care reiese ca fostul proprietari si-a achitat taxele catre stat, cartea de identitate a masinii in original si dovada platii  si nerestituirii (daca este cazul) a taxei de poluare sau a taxei de prima inmatriculare.

Pe langa toata aceste documente, tot la momentul vanzarii se incheie Fisa de inmatriculare. Toate aceste acte pot fi semnate la centre auto autorizate. In Bucuresti gasiti la AutoVit sau Pipera, langa Politie. Daca cumparati masina de la o persoana juridica, le completeaza si autentifica ei pe toate.

In momentul in care aveti aceste acte, pe talonul masinii vechiul proprietar va trece numele si CNP-ul persoanei care cumpara masina si data la care s-a semnat contractul. Acestea se trec la rubrica „Instrainat catre„, din talonul masinii si se aplica stampila firmei (daca ati cumparat de la persoana juridica). Atentie, mai aveti voie 30 de zile sa circulati cu masina, dupa aceasta data. Daca depasiti si cu 1 zi si va opreste politia, vi se opreste talonul.

Acum e momentul sa platiti masina! Vechiul proprietar ramane cu banii, dvs. cu autovehiculul si cu multe drumuri de facut!

Ar fi bine sa incheiati si polita RCA tot acum, pentru ca va trebuie mai tarziu. Si daca vreti sa circulati cu masina in cele 30 de zile, va trebuie.

2. Programarea la RAR.

Poate altii zic ca mai intai e bine sa treceti pe la Taxe si Impozite. Va spun din proprie experienta ca mai intai e bine sa faceti programare la RAR. Asta deoarece, cel putin pentru Bucuresti, un loc liber il veti gasi peste cateva zile pana la o saptamana. In Bucuresti sunt doua centre: in Grivita si in Voluntari. Eu am facut programarea in Voluntari pentru ca erau mai liberi si am gasit loc mai repede, la 5 zile de la programare.

Pentru programare la RAR va trebuie datele masinii, pe care le veti gasi pe cartea de identitate a autovehiculului. Intrati pe aplicatia online si introduceti datele. O sa aveti diversi pasi de urmati: alegeti in ce locatie vreti sa faceti programarea, apoi CAVR corespunzator masinii (schimbare proprietar vehicul sub sau peste 3,5 tone) si apoi introduceti datele in formular: masina, tip, numar inmatriculare, serie carte de identitate masin, numar telefon. Se va genera un numar de programare. Retineti data, ora si numarul programarii.

Daca nu vreti programare online sunati la 021 9672.

3. ANAF

Din nou, amanati putin drumul pana la Taxe si Impozite, pentru a trece mai intai pe la ANAF. Aceasta deoarece eliberarea adeverintei prin care se atesta restituirea/nerestituirea taxei de poluare dureaza cateva zile.

Daca aveti adeverinta de la vechiul proprietar, cum ca taxa de poluare nu a fost resituita, v-ati scos. Nu mai trebuie sa platiti nimic. Oricum, mergeti la ANAF cu forumularul acesta completat, la care mai adaugati:

  • copie carte identitate proprietar nou (adica a dvs.),
  • copie carte identitate masina,
  • copie a certificatului/talonului si
  • copie a contractului de vanzare-cumparare sau a facturii fiscale.
  • Daca aveti si adeverinta platii taxei de poluare de la vechiul proprietar se ataseaza si aceasta.

O sa primiti de la ei un bilet in care vi se spune cand sa reveniti. Mie mi-au zis 15 zile dar adeverinta a fost data a doua zi, asa ca ar fi bine sa nu asteptati pana la data la care v-au spus ei si, daca aveti drum, sa mergeti la 2-3 zile sa verificati daca au emis adeverinta.

Cand reveniti o sa primiti adeverinta: ori aveti de plata, ori nu. Daca aveti de plata, scoateti banii din buzunar si platiti la casierie. Pastrati chitanta si documentul care atesta plata adica timbrul de mediu.

Eu unul am fost norocos si nu am platit.

4. Taxe si impozite locale.

Cu Fisa de inmatriculare, cat timp asteptati dupa ANAF, mergeti la Taxe si impozite locale pentru a inregistra masina pe numele dvs si, normal, a plati impozitul cuvenit: masina cu capacitate cilindrica mica = impozit mai mic, masina cu capacitate cilindrica mare = impozit mai mare :).  Pe langa Fisa de inmatriculare mai trebuie sa aveti:

  • copie carte de indentitate proprietar (adica dvs.),
  • copie carte identitate masina,
  • copie talon,
  • copie certificatul fiscal al vanzatorului.

Daca cumva aveti restante de platit, o sa trebuiasca sa le platiti pe acestea mai intai.

La final o sa primiti stampila si semnatura din partea doamnei de la ghiseu si vi se va spune ca va trebui sa platiti impozitul pe noua masina, de obicei dupa 30 de zile de la data curenta, in functie de cat timp le ia sa procesese datele si masina sa fie trecuta pe rolul dvs.

Pasii 2, 3 si 4 se pot face in orice ordine doriti insa, cum spunea, e mai bine sa ii faceti cum i-am scris eu, ca sa mai castigati ceva timp. RAR-ul nu depinde de ANAF sau de Taxe si Impozite.

5. Vizita la RAR

In ziua in care trebuie sa mergeti la RAR, luati cu voi originalele si copiile pentru:

  • cartea de identitate masina,
  • carte de identitate proprietar,
  • talonul cu ITP valabil.

De fapt este bine sa aveti tot dosarul cu voi, nu stiti niciodata ce va ma trebuie. Va prezentati la poarta la ora respectiva sau chiar mai devreme cu 15-20 minute, apoi stati la rand. Aveti de completate o cerere care vi se da de la poarta.

O sa vina un lucrator de la RAR, va pune sa semnati cererea apoi mergeti la casierie si platiti taxa de 120 lei. Intre timp masina se pune pe rampa, se fac testele si apoi trebuie sa mergeti sa luati atestarea sau certificatul de autentificare, care este valabil 60 de zile.

6. CEC si Posta Romana.

Mergeti la CEC unde platiti taxa de talon de 40 lei si apoi la Posta Romana unde platiti taxa de inmatriculare de 60 de lei. Din nefericire la Posta aveti de stat la coada. Din cate stiu, la unele CEC-uri se poate plati si taxa de inmatriculare, asa ca intrebati la ghiseu.

7. In sfarsit: Directia Circulatiei.

Cu zambetul de buze si cu actele la dosar, mergeti la Directia Circulatiei. Aici va trebuie toate actele de mai sus:

  • cerere de inmatriculare tip, luata de la ei de la biroul Informatii. Daca aveti talonul valabil si nu l-ati pierdut, completati doar partea de sus
  • Fisa de inmatriculare vizata de Taxe si Impozite
  • RCA valabi minim 6 luni, pe numele dvs.
  • Taxa de inmatriculare (Posta Romana)
  • Taxa de talon (CEC)
  • Adeverinta sau Timbrul de mediu (ANAF)
  • Certificatul de autenticitate (RAR)
  • Cartea de identitate auto (CIV)
  • Cartea de identitate proprietar (buletinul)
  • Certificatul de inmatriculare sau Talonul
  • Placutele cu numerele vechi
  • 40 lei daca vreti numere „la rand” sau 85 lei pentru numere preferentiale

Pentru toate actele de mai sus faceti copii si dati dosarul agentului de la ghiseu. Va selecta el ce ii trebuie. Vi se va da o chitanta cu numele dvs si cu numarul de masina primit/ales.

In Bucuresti, in 2-3 ore vi se dau numerele si talonul nou.

In principiu cam toata alergatura dureaza cam 1-2 saptamani, depinde cat de noroc aveti cu ANAF-ul si cu RAR-ul. La Taxe si Impozite, CEC, Posta puteti rezolva intr-o zi.

Va urez sa aveti rabdare si sa va faceti copii la acte!

A, si era sa uit: atentie in trafic!

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.