Da-te jos de pe bicicleta…

… atunci cand vrei traversezi pe trecerea de pietoni!

da-te jos de pe bicicletaDa, draga biciclistule, pentru tine este mesajul acesta: da-te jos de pe bicicleta, ia-o frumos de ghidon si treci la pas pe trecerea de pietoni! Asta ca sa eviti sa incalci regulile de circulatie, sa iti iei o amenda usturatoare si, cel mai important, sa eviti un eventual accident grav.

Daca nu stiai, atunci cand esti pe bicicleta NU esti pieton, deci trecerea de pietoni practic NU are nicio importanta pentru un conducator de vehicul pe patru roti (daca nu sunt pietoni angajati in traversare), cum nu are nici pentru tine, ca si conducator de vehicul pe doua roti.

Stiu ca e aiurea, ca nu exista piste speciale pentru biciclisti, ca ceilalti parteneri de trafic nu sunt atenti, dar are rost sa iti pui viata in pericol degeaba? Nu ar fi mai bine sa respectam cu totii legile?

Sunt o multime de oameni care cred ca daca au invatat sa mearga pe bicicleta pe maidan, in parc sau in spatele blocului stiu sa mearga si pe drumurile publice. In schimb, in ceea ce priveste regulile de circulatie, cunostintele sunt zero. Nici macar nu isi mai aduc aminte ce au fost invatati la scoala in clasele primare, la cursurile cu agentul de politie, daramite sa fie la curent cu schimbarile din codul rutier.

Si atunci nu ar fi mai bine sa se introduca un examen si pentru circulatia cu bicicletele pe drumurile publice? Vrei sa te dai cu bicicleta pe strada, faci frumos un curs de cateva ore cu Politia Rutiera, iei un atestat si te duci apoi la magazin si iti cumperi cea mai OK bicicleta pentru tine. Iar apoi cand iesi in trafic respecti regulile invatate, asa cum le respecta si cei care care conduc motociclete, masini si alte vehicule.

Pana cand (daca) se va implementa un sistem de atestare de condus bicicleta, uite cateva reguli de baza pe care trebuie sa le respecti:

– nu circula pe trotuare daca ai peste 14 ani si daca pe acestea nu sunt amenajate piste speciale pentru biciclete
– in mers tine cel putin o mana pe ghidon si ambele picioare pe pedale
– nu circula in paralel cu alti biciclisti
– persoanele peste 7 ani NU se transporta pe bicicleta iar copii sub 7 ani trebuie transportati pe suporturi speciale montate pe bicicleta
– nu traversa pe trecerile de pietoni in timp ce te deplasezi pe bicicleta
– nu circula seara fara echipament dotat cu benzi reflectorizante si fara ca bicicleta sa fie utilata cu reflectorizantele de rigoare (ochi de pisica), inclusiv far/lanterna
– nu circula sub influenta alcoolului sau substantelor stupefiante sau medicamentelor cu efecte similare
– nu te tine de un alt vehicul aflat in mers
– poarta cu tine mereu actul de identitate

Daca nu vrei sa le respecti, ar fi bine sa realizezi iti asumi un risc. Amenda este cel mai mic dintre ele. Daca totusi nu vrei sa ai grija de viata ta, nu o pune si pe a altora in pericol.

1 Comment

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.