Reteta zilei – Paine de casa

Paine de casa
Paine de casa

Sa tot fie vreo cativa ani de cand am cumparat un aparat de facut paine de casa. Stiti cum e cu moda asta, vine in valuri. Si tot in valuri trece, drept pentru care l-am folosit de cateva ori si apoi l-am facut uitat in camara. Acum a venit din nou valul si mi-am adus aminte de el, l-am scos din camara, l-am curatat si l-am pus la treaba.

Dupa o incercare nereusita acum doua-trei saptamani, cand am folosit numai faina integrala si cred ca nici drojdia nu a fost prea buna, drept pentru care painea nu prea a crescut rezultand o chestie tare si cam amara, aseara am schimbat reteta, iar rezultatul a fost pe masura.

Reteta de mai jos este pentru painea facuta la aparat. Asta inseamna ca tot efortul legat de framantare, dospire si coacere ii revine aparatului. Daca nu aveti aparat si vreti sa faceti painea la cuptor, operatiile acestea se fac manual. Va recomand insa sa cautati retete pentru aceasta, deoarece eu unul nu am experienta necesara.

Ingrediente, pentru o paine de cca 1250 grame:

  • 400 ml lapte
  • 650 g faina alba normala (nu fara gluten, nu cu substante de crestere)
  • 150 g faina integrala
  • 50 g unt
  • 4-5 lingurite sare
  • 1 lingura si jumatate de zahar
  • 11 g drojdie normala (la cubulet, nu pulbere)

Recomandari, inainte de a va apuca de treaba:

  1. Aparatul se scoate din priza pana in momentul in care ati pus toate ingredientele si dati drumul la program.
  2. Scoateti din aparat tava in care puneti ingredientele, pentru a nu da pe langa si a murdari tava.
  3. Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei. Altfel drojdia nu se activeaza. Daca laptele l-ati scos din frigider, incalziti-l putin, dar nu il fierbeti.
  4. Daca vreti sa va convingeti ca drojdia se activeaza, puneti o lingurita de apa calduta intr-un pahar, adaugati putin zahar si putina drojdie. In cateva minute drojdia ar trebui sa se topeasca si lichidul sa formeze bule
  5. Daca zaharul este un agent de activare al drojdiei, sarea are exact efectul opus. Aveti grija sa nu puneti o cantitate prea mare de sare.
  6. Cantariti cu atentie toate ingredientele si nu depasiti cantitatile.

In tava scoasa din aparat si cu paletele de rotire instalate, se pun ingredientele exact in ordinea enumerata mai sus: laptele primul, apoi faina peste lapte, apoi untul taiat mai marunt, sarea si zaharul. Faceti o mica gropita in faina unde adaugati drojdia. Unii prefera sa amestece drojdia cu putina apa si zahar, sa o lichefieze si activeze, dupa care sa o puna in faina. Este OK si asa. Eu insa am pus-o doar zdrobita.

Puneti tava in aparat si selectati programul dorit. Dupa aproximativ 3 ore si jumatate painea ar trebui sa fie gata. Daca painea nu vi se pare suficient de coapta deasupra, folositi timer-ul pentru a mai adauga 5 minute de coacere la sfarsit.

Spor la treaba si pofta buna!

PS: Ca si costuri, totul va duce undeva la 8-10 lei (3.5 lei faina, 2 lei laptele, untul, drojdia, curentul electric consumat) insa, spre deosebire de painea din comert, calitatea este mult superioara si chiar merita efortul. Nu va ganditi ca va veti amortiza investitia (un aparat cat de cat OK costa undeva la 2-3oo lei). Avantajul, insa, de a face o paine in casa, cu ingrediente naturale, este major.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.