Etimologie rauri

etimologie rauri
etimologie rauri

Etimologie rauri din Romania, in ordine alfabetica:

  • Aries – de la Auratus (latina) – aur sau aurit
  • Arges – cel mai probabil din turca (pecenegi), Argis. Multi istorici asociaza numele cu Argessis sau de la Ordessos (mentionat de Herodot)
  • Bistrita – din slava – apa repede
  • Buzau – din greceasca, Mousaios
  • Cris – Crissia sau Crushie (daca ), Cris-os (greaca)  sau Cris-us (romana) – cruce
  • Cotmeana – Coteana sau Cotenii (daca) – a coti
  • Dunarea – de la Donaris (daca), iar in alte limbi denumirea este Danubius (latina), Donau (germana), Dunaj (slovaca), Dunav (bulgara), Duna (maghiara), Dunav (croata), Dunai (ucraineana), Danube (engleza, franceza)
  • Ialomita – Helibachia sau Naparis (daca) sau Ialov (slava) insemnand pustiu
  • Jiu – Gilfil sau Gilpil (daca). Prima denumire a fost Rhabon (Strabon, Pliniu cel Batran, sec al II-a d.H.)
  • Moldova – de la numele catelei lui Dragos Voda
  • Mures sau Maris (daca)- format din cuvintele MARE (mare, larg) si IS, provenit din verbul ISHIE (a fi) sau ESTE. In traducere: raul mare
  • Olt – de la Alutus (daca). Alutela sau Arutela se refera la aria hidrografica prin care curge raul, de la muntele Hasmasul Mare si pana la Cozia, iar Allutua era zona dintre Cozia si Dunare (Oltenia)
  • Prahova – praf (slava) – referindu-se aici la picaturile marunte facute de apa in cadere.
  • Prut – de la Porata (daca) – apa furtunoasa
  • Somes – de la Samus (daca) – agitat, involburat, amestecat
  • Siret – din Shierasu, Sir, Siroi (daca) – siruire de ape, siroaie
  • Timis – din Thibh-isjo (daca) – mlastinos. In slava, Tamis, in maghiara Temes, germana Temesch, in latina Tibisis sau Tibiscus
  • Tisa – Tissia sau Tiss-Ia (daca) – inseamna intinsa

PS: Datele sunt adunate de pe internet, in special de pe Wikipedia dar si de pe alte site-uri. Desi cea mai mare parte dintre ele provin din surse istorice, este posibil sa existe unele greseli de interpretare.

 

2 Comments

  1. Nu te mai lua dupa Wikipedia, citeste carti relevante daca vrei sa cunosti adevarul istoric. Am gasit un idiot pe Wikipedia care nu crede ca sunt cuvinte germanice în Biblia aceluia. https://ro.wikipedia.org/wiki/Wulfila
    Ce credibilitate pot avea acesti anonimi amatori care nu-si publica CV-ul, nu stii cu ce se ocupa, nu-i cunosti efectiv. Ai putea avea un mecanic auto cu prea mult timp liber care crede ca poate contribui la popularizarea istoriei medievale.

    Câteva observatii:
    Seret este denumirea veche a Siretului, iar explicatia ta n-are absolut niciun sens. Cum adica ”siruire de ape, siroaie”? A avut vreodata sens în capul tau când ai scris rândurile alea?
    Chestia din dreptul Somesului ai luat-o de la un istoric, Slagean, a carui pregatire nu-l poate recomanda sa dea concluzii lingvistice. Nu-i tracolog, nu-i familiar cu domeniul lingvisticii.
    Ai vazut Somesul vreodata? Este acel râu învolburat sau agitat? Nici asa zisul coradical pe care-l da acela n-are sens, fiind vorba de un derivat verbal lituanian, iar Somesul nostru a avut pâna în sec.XII, cel putin, forma *Samus cf. unei mentiuni maghiare Zamus.

    Molda – arh.Moldava, Moldova este o legenda, fara un suport lingvistic si istoric real.

    Arutela era o localitate pe defileul antic al Oltului si nimic mai mult. Sunt speculatii ca ar fi o diminutivare si o rotacizare a vechiului hidronim Aluta, gr.Aloutas. Pâna în sec.XIII, pe portiunea transilvana purta numele Alt. Asta-i tot ce se cunoaste.

    Aries (=aurit) este oarecum o naivitate. Porneste de la confuzia maghiara dintre arany (aur, der. Aranyos) si vechiul nume al Ariesului, Arinies.
    Aurstus are niste sensuri specifice, nimic nu-l recomanda a sta la o denumire a Ariesului:
    https://en.wiktionary.org/wiki/auratus#Etymology
    De ce n-ar fi vechiul rom. arins (nisip; var.aring?) si o terminatie adjectivala -es (nisipos, cu nisip; vezi arinis)?

    Se pot spune multe, subiectele astea fiind de mult timp analizate din toate unghiurile. Majoritatea sunt doar ipoteze fara temei. Afara de cele slavice, destul de clare, celelalte au n solutii si niciuna satisfacatoare.

  2. Ma bucur ca ati lasat comentariul si corecturile de rigoare.
    Dupa cum am scris la sfarsit, informatiile sunt culese din anumite surse si pot exista greseli de interpretare.

    Nu ma erijez intr-un atot-cunoscator. Mi s-au parut interesante legaturile. In ceea ce priveste istoria, etimologia si tot ceea ce tine de trecut intotdeauna vor exista diverse curente si vor fi dezbateri.

    Va rog sa lasati cateva linkuri cu informatiile pe care le considerati corecte. Ar ajuta pe multa lume sa inteleaga de unde provin anumite cuvinte din limba romana.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.