Schimbari de dragul schimbarilor

Sunt doar eu sau nu vi se pare exagerat faptul ca cel putin in ultimele decenii lumea e innebunita sa schimbe ceva? Totul nu mai e bun, totul trebuie schimbat. Deja se fac schimbari de dragul de a schimba, nu pentru ca aduce valoare adaugata. Si auzi mereu: adapteaza-te, accepta schimbarea, traieste schimbarea, fii una cu schimbarea, pana cand ti se face lehamite.

Schimbam modul de viata, schimbam procese, schimbam tehnologie, schimbam totul. Lumea e atat de obsedata de inovatie si orice maruntis care face, chipurile, viata mai usoara! „Gadgeturile sa traiasca!” desi unele sunt atat de inutile si nu ne fac deloc viata mai usoara ci de fapt ne indeamna la lenevie. Iar unele obiecte si-au schimbat total rolul pentru care au fost facute.

Stiti care este cel mai evident exemplu la toate acestea? Telefonul! Sau mai bine zis Smartphone-ul. Alexander Graham Bell, atunci cand l-a inventat, a avut un scop: sa faca oamenii sa comunice verbal la distanta. A fost o inventie care a usurat enorm de mult viata si care a adus ceva util. La un moment dat lumea a simtit nevoia sa vorbeasca la telefon si pe strada sau in alte locuri si asa a aparut telefonul mobil. Si apoi s-a stricat totul, pentru ca daca tot era mobil, un alt destept a avut ideea sa-i puna si o camera foto. De ce n-ar face omul si o poza? Si cum aceasta era extrem de proasta ca si rezolutie, s-a investit in face o camera foto mai performanta,  care avea nevoie de spatiu de stocare si de o baterie mai puternica. Si daca face niste poze, de ce sa nu le vada omul pe un ecran mai mare si color? Sau sa le distribuie si altora, eventual pe internet? Si daca tot sta omul toata ziua cu telefonul in mana, de ce sa nu joace si niste jocuri pentru el? Si cum pot fi acestea mai usor de jucat decat dand cu degetul pe ecran in loc sa apese pe taste? Dar de ce nu ar asculta omul niste muzica?

Si astfel telefonul a ajuns a NU fie exact ceea ce de fapt ar fi trebuit sa fie: TELEFON. Un Smartphone este acum orice altceva decat un telefon. Functia de telefon este ultima care functioneaza la un smartphone. Acum, ca sa dai un telefon, trebuie sa apesi in 10 locuri si sa dai de 15 ori cu degetul pe ecran (exagerez, bineinteles).  Sa mai punem la socoteala si faptul ca ti se inchide ecranul sau apesi cu urechea sau obrazul din greseala pe niste iconite si ti se pornesc nu stiu ce aplicatii in timp ce vorbesti, plus ca ti se infunda microfonul si abia te mai aude celalalt. Si ca fix atunci cand vrei sa inchizi apelul telefonul este blocat in schimb toate celelalte aplicatii functioneaza brici! Iar bateria o incarci de doua ori pe zi.

Nu, nu e OK. Sunt putine smartphone-uri care fac de toate bine. Marea majoritate sunt niste amestecaturi de functionalitati mediocre. Dar pentru ca nu poti sa cari dupa tine si un aparat foto profesional, un telefon, o tableta, o consola de jocuri sau un PC, facem un compromis si acceptam mediocritatea smartphone-urilor.

Uitati-va pe strada si in localuri: ce fac oamenii? Cati dintre ei stau de vorba si pe cati ii vezi aplecati peste smartphone-uri? Uitati-va la copii: cati dintre ei se mai joaca sau inventeaza jocuri atunci cand se intalnesc si cati dintre ei stau numai cu ochii in tableta sau telefon? Daca smartphone-ul a reusit ceva a fost sa ii faca pe oameni mai lenesi!

Si nu numai smartphone-ul reuseste asta. Zilnic apar inovatii care, chipurile, ne fac viata mai usoara. Stiati ca a fost inventat un buton care nu face altceva decat sa iti opreasca sau porneasca toate echipamentele din casa sau luminile? Sau ca exista pe smartphone-uri aplicatii care pot sa faca acelasi lucru? De acum nu mai e nevoie sa te misti: ajungi acasa, te trantesti pe canapea si accesezi aplicatia care iti deschide televizorul, stinge lumina, aprinde veioza, trage perdelele, eventual iti aduce si masa la pat, deja incalzita. Si exemplele cu alte „inovatii” utile dar nu aduc nicio valoare adaugata pot continua. Iar lumea le consuma cu impresia ca are neaparat nevoie de ele, dar tot ce fac este sa incurajeze lenea. Pentru ce credeti ca au aparut, de exemplu, acele benzi „minune” care se pun pe mana sau pe corp si care (nu) te ajuta sa slabesti in timp ce tu stai si lenevesti?

Gadgeturile sunt cateva exemple. Dar ce ziceti de anumite procese? Cati nu vin cu ideile marete despre cum trebuie facute anumite lucruri? Te duci la banca, la Impozite si Taxe, la policlinica sau chiar la tine la locul de munca si constati ca cineva s-a gandit ca trebuie schimbat ceva si de fapt lucrurile nu se mai fac asa cum le stii tu, cum erai obisnuit. Nu conteaza ca procesul este mai complex, din punctul lor de vedere este mai eficient, desi cu timpul se dovedeste ca nu e asa.

In concluzie, de multe ori schimbam doar de dragul de a schimba. De multe ori cumparam obiecte care nu ne trebuie si care de fapt le luam doar pentru ca altii au acelasi lucru. De multe ori cascam ochii si gura la anumite lucruri „vandute” de unii, dar care nu ne aduc nicio valoare. Poatea ar fi cazul sa „consumam” cu mai multa responsabilitate.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.