Romanians are coming

Pentru ca ma aflu inca in Anglia am avut ocazia sa urmaresc emisiunea „Romanians are coming” la televizor, in martea in care s-a difuzat. As vrea sa ii intreb pe romanii din Bristol si pe domnul Jinga de ce s-au simtit ofensati. Emisiunea nu a facut decat sa arate o alta fata a Romaniei, pe care noi credem ca daca o ignoram, nu exista.

Daca urmariti documentarul o sa vedeti ca nu este despre „tiganii borati” care dau in cap englezilor si le fura si pielea de pe ei. Nu. Este vorba despre rromii care traiesc intr-o saracie de nedescris in Romania si au venit sa isi caute de lucru in UK.

Au prezentat 3 cazuri:

-un rrom din Baia Mare, aflat la 50+ de ani cu 7 copii acasa

-un altul care avea in jur de 35-40 de ani, a carui fetita avea piciorul stramb din cauza unei operatii nereusite in tara, citez „nu au avut bani de dat la doctor”

-Alex un baiat care vorbea impecabil engleza, un tip plecat in Canada unde a avut propria lui afacere insa „a uitat” sa isi plateasca taxele timp de 7 ani si apoi a incercat sa si mituiasca Fiscul canadian.

Poti sa zici ca isi merita soarta nu? Au venit in UK fara sa stie engleza (mai putin Alex). Ce a fost in mintea lor? Apoi incerci sa te gandesti ca poate erau disperati si ca nu isi gaseau joburi in tara. Este foarte usor sa desconsideri un om mai slab ca tine, care nu a avut acelasi acces la educatie. Nu toata lumea stie IT sau contabilitate. Nu toata lumea picteaza, este designer de haine, un vanzator bun, profesor sau medic. Avem nevoie si de constructori, de gunoieri, de instalatori, eletricieni, ospatari, mecanici, etc.

Si adevarul este ca Romania nu ofera joburi suficiente pentru toata lumea. In afara de IT, contabilitate si vanzator sau manager de magazin nu prea gasesti nimic de munca in tara. Ne suparam ca cineva s-a prins de asta? Ne este rusine cu ei? Ascunsul sub pres nu ajuta. Ar trebui sa ne preocupe un pic mai mult educarea tuturor oamenilor dispusi sa invete. Nu cred ca toti rromii vor sa fure si sa insele. Cei care vor sa fure nu mai sunt saraci de mult, ei o duc bine, nu ar trebui sa le mai purtam atata de grija.

De ce nu s-au dus sa ii caute pe romanii din universitati si spitale, romanii care platesc taxe de le ies pe nas? Pentru ca sunt oameni si oamenii nu lauda pe cineva care nu apartine grupului lor. Celor din exterior li se cauta de obicei defectele si nu calitatile.

Ce ma deranjeaza pe mine de fapt este ca nu se uita si la celelalte minoritati prezente in UK. Ca nu face nimeni un documentar si despre indieni, pakistanezi, polonezi, albanezi, slovaci, etc. Sunt sigura ca si printre ei ar gasi niste exemplare demne de o astfel de emisiune.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.