Reteta zilei – Tarta cu praz (si pui)

“Cu putin talent si arta,
Dupa cat imi pare mie,
Poti sa faci din praz si tarta,
Daca stii bucatarie”

Poate nu multi dintre voi au auzit de Pastorel Teodoreanu, un pasionat gurmand si oenolog, scritor, epigramist si avocat roman. Primul meu “contact” cu epigramele si retele scrise de el a avut loc prin anii ’90, intr-un almanah gastronomic de pe vremea comunistilor.

Umorul celor scrise mi-a ramas in minte, drept pentru care acum cateva luni am cumparat “Gastronomice” si citind-o am fost placut surprins sa gasesc niste retete excelente pregatite de prietenul sau, Costache.  O recenzie a cartii o gasiti pe blogul Laurei.

Una dintre ele, Tarta cu praz, am incercat-o acum cateva zile, modificand-o totusi putin, adaugand si carne de pui. A iesit un deliciu!

Ingrediente:

Pentru aluat:
  • 500g faina
  • un ou
  • unt
  • sare
  • apa
Pentru umplutura:
  • 4-500g carne de pui
  • 3-4 fire de praz
  • 150g unt
  • 3-400 g lapte
  • 1 lingura faina
  • cascaval
  • sare si alte mirodenii
  • ulei

Cum spuneam, eu am adaugat si niste pui, dar reteta originala este doar cu praz. Respectand indicatiile lui Costache dintr-o alta reteta din carte, am folosit un pui de tara, nu de la Avicola, pe care l-am fiert cam o ora-o ora si jumatate.

Intre timp am facut aluatul. Acesta se prepara astfel: se pune faina intr-un bol incapator, se face un “vulcan” in care se “sapa” craterul, unde se adauga oul si sarea. Se amesteca, punand din cand in cand apa calduta pana cand coca are consistenta dorita. Se lasa apoi la frigider timp de 30 de minute.

Am spalat prazul bine, l-am taiat in bucati mai mici si l-am pus intr-un bol in apa calda, acoperit, timp de 10 minute. Cum zice Costache, “ca sa iasa amarala”. Apoi l-am scurs si l-am lasat sa se raceasca.

Dupa ce puiul a fiert am luat carnea de pe oase si am tocat-o marunt impreuna cu prazul. Am amestecat totul cu sare.

Am facut un “sos alb” (sau Bechamel) topind 150g unt intr-o craticioara, adaugand apoi o lingura si jumatate de faina (Costache foloseste o faina de cartofi si nu de grau) si apoi am pus treptat laptele cald, amestecand si avand grija sa pastrez o consistenta cat de cat mai groasa a lichidului. Cand a fost gata am ras niste cascaval.

Am incins cuptorul la 180 grade timp de 10 minute.

Am scos coca din frigider si am impartit-o in doua, o bucata fiind ceva mai mare decat cealalata. Bucata mai mare am intins-o cu un sucitor de bucatarie. Am uns o tava cu unt si am pus aluatul intins in ea, acoperind si marginile, apoi am dat-o la cuptor.

Intr-o cratita mai mare am pus cateva linguri de ulei si am calit puiul si prazul timp de 5-10 minute. Apoi am adaugat sosul bechamel.

Am scos tava din cuptor si coca se rumenise putin. Am pus apoi umplutura de mai sus si am acoperit cu cealalta bucata de aluat, intinsa si ea. Cu alte cuvinte, “am pus capac”.

Pentru a avea o nuanta placuta cand se rumeneste, am batut un ou si l-am intins deasupra la aluat, cu o pensula de bucatarie. Am crestat din loc in loc aluatul si am dat tava la cuptor pentru 15-20 de minute.

Ce a iesit, a fost o minunatie! O sa incerc sa o fac si fara pui, dar banuiesc ca este la fel de gustoasa.

Se serveste cu vin alb, dar aveti grija la cantitate altfel, vorba scriitorului:

“Vin nu mai suport,
Nu mai intra-n burta.
Am mancat si tort,
M-am facut si turta”.

Pofta buna!

PS: Promit sa mai revin si cu alte retete publicate de Pastorel. Costache este un adevarat maestru bucatar!

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.