
Intr-una din postarile anterioare am facut cateva recomandari legate de cum sa te prezinti la un interviu. Am scris atunci putin si despre interviul telefonic, dar nu am elaborat prea mult.
De fapt pot exista mai multe tipuri de interviuri telefonice.
Atunci cand cineva te contacteaza pentru ca a primit CV-ul tau, prin recomandare sau daca ai aplicat direct, o va face in aproape toate cazurile telefonic. Persoana care te contacteaza este de obicei un recruiter, iar acesta este primul tip de interviu telefonic pe care il dai.
Un al doilea tip de interviu telefonic poate fi cu persoana care este direct interesata sa te angajeze, respectiv, daca lucrurile merg bine, viitorul tau sef. Iar cel de-al treilea tip de interviu telefonic poate fi unul de verificare si care poate surveni dupa ce ai avut interviul fata-in-fata.
Pentru oricare dintre acestea, trebuie sa fii pregatit si cel mai important este tonul vocii si cuvintele rostite. Acest lucru poate functiona foarte bine in favoarea ta, deoarece cel care conduce interviul nu poate sa te judece dupa infatisare sau gesturile care le faci si nici dupa mimica si reactiile avute la anumite intrebari.
Ca si la interviul fata-in-fata, trebuie sa te pregatesti dinainte. Printeza-ti CV-ul si tine-l in fata ta, pentru a intelege exact la ce se refera angajatorul, daca citeaza din el. Fii pregatit sa dezvolti raspunsurile cu mai multe detalii si informatii care nu apar in CV (doar nu ai un CV sub forma unui roman). Tine langa tine o coala alba si ceva de scris, pentru a-ti lua notite. Te vor ajuta sa revii la anumite intrebari, daca crezi ca ai trecut prea usor peste raspunsuri sau daca vrei sa mai adaugi informatii care sunt importante.
Fii informat. Afla cat mai multe despre companie, despre piata pe care activeaza, despre angajator, despre jobul pentru care aplici. Noteaza-ti intrebarile pe o coala de hartie si clarifica-le in timpul interviului. Pentru ca ai citit job description-ul, nu exagera cu detaliile referitoare la experienta ta, ci pune accent pe cele care sunt legate de cerintele pozitiei pentru care aplici, cele care sunt relevante.
Vorbeste clar, ai grija la limbajul folosit si incearca sa iti stapanesti emotiile. Chiar daca nu sunt atat de evidente ca la un interviu fata-in-fata, cel de la capatul celalalt al telefonului poate sa le simta prin orice schimbare de tonalitate sau de ritm verbal. Pastreaza-ti calmul si incearca sa ai o atitudine profesionista atunci cand discuti. Daca te ajuta, tine interviul in fata oglinzii, imaginandu-ti ca tu, cel din oglinda, esti de fapt persoana cu care vorbesti. Este bine sa stai in picioare si sa te misti prin camera. Te poate ajuta la concentrare. Si nu in ultimul rand, elimina orice forma stres. Poate ai sa razi, dar e bine sa mergi la toaleta inainte de interviu.
Nu pune telefonul pe speaker si incearca sa eviti orice zgomot de fond. Asa cum tu vrei sa auzi si sa intelegi ce ti se spune, la fel angajatorul vrea sa fie sigur ca te aude doar pe tine si nu cainele latrand sau salvarea care trece pe strada. Acestea zgomote fragmenteaza discutia si cauzeaza nervozitate.
Intrebarile care sunt recomandate a le pune sunt cele legate de mediul de lucru, de colegi, de proiecte, de procesul de invatare, de clienti si bineinteles cele legate de jobul pentru care aplici. In ceea ce priveste salariul si alte beneficii, aceste informatii le poti afla de obicei de la Recrutare. Cel cu care ai interviul poate te va intreba daca esti de acord cu ele, pentru confirmare.
Daca tii cont de cele de mai sus, batalia este pe jumatate castigata. Pentru interviul fata-in-fata esti deja pe jumatate pregatit.
Succes!
Nu mi-am listat niciodata CV-ul si nici nu mi-am luat notite. M-am bazat pe memoria mea de scurta durata. Gandurile nu imi dau pace nici dupa interviu si de fiecare data imi analizez anumite raspunsuri si cum as putea sa fac mai bine data viitoare… Observatie personala : in ultima vreme recruiterii nu citesc foarte atent CV-ul, unii dintre ei nestiind nici unde lucrez momentan.