Reteta zilei – Curcan cu legume la cuptor

In fiecare an americanii sarbatoresc, in a patra zi de joi a lunii noiembrie, Thanksgiving sau Ziua Recunostintei, iar obiceiul acestei zile traditionale este ca la masa sa se serveasca curcan la cuptor.

Prima Zi a Recunostintei, care de fapt simbolizeaza recunostinta pentru roadele obtinute in anul curent, a fost sarbatorita printr-o masa comuna de catre de colonistii din lumea veche impreuna cu indienii din tribul Wampanoag. La aceasta masa, carnea de curcan salbatic a fost din abundenta. Alexander Hamilton, unul dintre “Parintii fondatori ai Statelor Unite” a proclamat mai tarziu ca “niciun cetatean al Statelor Unite nu trebuie sa se abtina de a manca curcan de Ziua Recunostintei”. La un moment dat s-a dorit chiar adoptarea curcanului ca simbol al Statelor Unite, insa in cele din urma a fost ales vulturul cu cap alb (sau vulturul plesuv, asa cum este tradus din engleza).

Nu stiu cum erau curcanii salbatici fata de cei domestici de azi, probabil ca mai mici, dar cum la noi o familie normala nu poate manca un curcan intreg la o masa, am ales sa fac doar niste pulpe si aripi de curcan la cuptor.

Ingrediente (pentru 4 persoane).

  • doua pulpe si doua aripi de curcan, cu tot cu ciotoaie
  • 4-5 cartofi mari
  • 2 ardei grasi
  • 1-2 ardei iuti
  • 3-4 morcovi
  • 2 sfecle rosii
  • 1 ceapa mare
  • 6-7 capatani de usturoi
  • ulei, sare, piper, alte mirodenii

Timp de preparare: 2 ore 30 minute.

Carnea de curcan este destul de slaba si tare, de aceea ar fi bine sa o puneti la fiert inainte, intr-o oala cu sare, timp de o ora-o ora si jumatate.

Intre timp curatati legumele, taiati cartofii si sfeclele rosii cubulete, morcovii rondele, ceapa pestisori, ardeii felii si curatati cateii de usturoi. Puneti morcovii si cartofii la fiert timp de 10 minute.

Incingeti cuptorul la 220 grade.

Cand sunt toate gata, ungeti o tava cu putin ulei si asezati carnea si legumele. Stropiti bine cu ulei, sare, piper si alte mirodenii si mai adaugati 1-2 polonice de apa in care a fiert carnea.

IMG_3021

Acoperiti cu o folie de staniol si dati la cuptor pentru 40 de minute, pana cand legumele se inmoaie bine. Scoateti apoi folia si lasati la cuptor inca 10-15 minute, sa se rumeneasca deasupra.

IMG_3025

Pofta buna!

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.