So I was watching a movie

Vineri serara, pe TVR, a fost difuzat filmul american „The Wrestler”. In linii mari este vorba de drama unui luptator de wrestlling, ajuns la batranate. Nimic interesant. „Ringul” lui Sergiu Nicolaescu macar are o poveste in spate.

In schimb filmul arata societatea americana si, de ce nu, capitalista exact asa cum e ea: un om care atunci cand era tanar era „pe val”, s-a distrat, a spart toti banii insa, odata ajuns la batranete, bolnav si obosit si fara niciun fel de venit, este obligat sa se „prostitueze”.

Personajul principal (Mickey Rourke) este un fost luptator de wrestling. Pentru cine nu stie, wrestling-ul este acel joc(?) sau sport(?) cretin american care atrage mii de tampiti care se uita la el, in sala sau de acasa, cu punga de un chil de floricele si paharul de 2 litri de cola si gheata si care striga, entuziasmati „pana la sange” cand cei doi (sau 4) cretini din ring se sparg in figuri si isi arata muschii. Totul un fake si un teatru prost.

Ajuns la o anumita varsta si cu probleme de inima, „eroul” nostru, care isi petrece noptile in dubita proprie (nefiind in stare sa isi plateasca datoriile la un apartament inchiriat, inchis de proprietar), este fortat sa accepte o lupta cu un vechi „inamic”, desi numai cu scurt timp in urma avusese un stop cardiac si suferise o operatie de bypass.

Filmul ilustreaza fidel societatea americana adevarata, nu cea care o promoveaza videoclipurile sau site-urile de „american visa”, „american dream”, „el dorado” si „promise land”. Avem de a face cu de toate: steroizi, droguri, bauturi vandute la negru, tarfe si dansatoare la bara in baruri de strip-tease (surprins am fost sa o vad pe Marisa Tomei in rol secundar, interpretand rolul unei astfel de femei si aparand mai mult goala decat imbracata, dupa ce rolul din filmul „Ce gandesc femeile” cu Mel Gibson a fost super-OK), joburi de weekend la supermarket, pe cativa dolari, abia suficienti sa intretina viata, dar de ajuns pentru alte droguri si alcool. Si pe langa toate acestea, drama unui tata care nu este acceptat de fiica lui, desi incearca sa recupereze anii pierduti, in timp ce incearca sa se tina inca pe val, in lumea de teatru din wrestling.

Daca ar fi sa aleg un film care sa evidentieze clar non-valorile americane si realitatea care de cele mai multe ori nu este vizibila pentru toata lumea (sunt multi care viseaza sa se mute in SUA fara sa aibe habar cum este viata si societatea acolo), acesta ar fi unul dintre ele. Daca ati avea putina atentie la filmele americane, este atat de usor sa remarci ca negri sau hispanicii din alte suburbii nu o duc deloc bine, ca peste tot este vorba de arme, omoruri, violuri, droguri si psihopati, dar americanii sunt super-mandri de natia lor de 2-300 de ani (dupa ce i-au casapit pe bastinasi) si de soldatii lor trimisi sa lupte IN ALTE TARI!!! impotriva „teroristilor”. Si pe langa toate astea, avem parte de f*ck, a**hole, b*tch, sh*t si … altele de acelasi gen.

So… This should be the american dream? Sa emigram in America (vorba lui Chirila)? Sa ne facem cu totii luptatori de wrestling, dansatoare la bara sau lucratori in McDonalds, KFC sau Walmart?

[embedplusvideo height=”350″ width=”450″ editlink=”http://bit.ly/1BmlRDF” standard=”http://www.youtube.com/v/sgBVCuIpvkA?fs=1″ vars=”ytid=sgBVCuIpvkA&width=450&height=350&start=&stop=&rs=w&hd=0&autoplay=0&react=0&chapters=&notes=” id=”ep7781″ /]

Nu visez la asa ceva!

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.