Reteta zilei – Salata de vinete

Se iau niste vinete, se coc, se curata, se toaca, se amesteca cu sare, ulei si alte ingrediente si … se mananca pe paine. Simplu, nu?

In linii mari cam acesta este procesul. Mai pe larg, insa:

Ingrediente:

  • cateva vinete coapte
  • 1-2 cepe
  • ulei
  • 1 lingura mustar
  • 1 lingurita otet de mere
  • sare

Alegeti vinete care au coaja neagra, adica mai coapte. Daca luati din cele mov-verzui, aveti toate sansele sa aibe un gust mai amar.

Se spala bine si se coc. Eu prefer sa le fac pe grill, pe ochiul de aragaz, dar am vazut altii care le coc la cuptor sau direct pe flacara aragazului. Cum preferati.

Le puneti pe o bucata de ziar si le lasati 5 minute sa se raceasca putin. Apoi indepartati coaja si puneti miezul intr-o strecuratoare. Avetii grija sa indepartati bine bucatile negre sau cele lovite. Lasati cam 10 minute sa se scurga excesul de zeama, eventual le desfaceti putin. Apoi, le puneti pe un tocator de lemn si le tocati marunt. Eu folosesc un cutit de lemn (asta am invatat de la bunica-mea, care zicea ca daca le taie cu cutitul de fier sau inox isi schimba culoarea si se fac amare).

Puneti vinetele tocate intr-un bol de sticla incapator. Adaugati ceapa tocata marunt (daca va place, unii le prefera fara ceapa) si cu putin ulei si sare. La sfarsit adaugati si o lingura de mustar sau o lingurita de otet de mere.

Daca doriti sa faceti o maioneza, puneti intr-un bol separat un galbenus de ou si amestecati-l cu mixerul (sau cu o lingura de lemn) cu ulei si cu mustar pana obtineti consistenta dorita.

Pofta buna!

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.