Invatamant „superior”

In Romania ultimului deceniu, conceptul de „Facultate” sau „Universitate” nu mai pare a avea niciun fel de importanta. Si asta nu numai prin prisma ultimelor hotarari ale „eminentilor” din ministere, ci si prin tot ceea ce se intampla de cativa ani buni de zile in invatamant.

Este clar ca ai nostri politicieni au nevoie de o masa de prosti care sa ii voteze ori de cate ori, prin masurile care le iau, nu fac altceva decat sa arate ca prostia, lenea si nesimtirea este cea mai apreciata. Pentru ei nu conteaza ca esti prost atat timp cat le aduci voturi. Cu cat esti mai prost si te pot mitui cu o hartie sau un kilogram de tuica, cu atat mai bine.

Incepand cu desfiintarea scolilor profesionale, scandalurile diplomelor de la anumite universitati particulare si culminand cu decizia luata zilele trecute referitoare la accesul in „colegiu” pentru cei care nu au absolvit BAC-ul, invatamantul superior aproape ca nu mai reprezinta nimic. Totul se rezuma, din pacate, la obtinerea unei hartii, pe care scrie frumos cu litere de-o schioapa „Diploma”.

Ce face guvernul nostru este sa puna pe picior de egalitate prostii si lenesii cu oamenii isteti si muncitori. La terminarea studiilor, un student care a invatat timp de minim 15 ani de zile (12 de scoala + 3 sau mai multi ani de facultate) este pe picior de egalitate cu unul care nu a invatat mai deloc si a trecut prin scoala ca gasca prin apa, dar pe banii parintilor si ajutat de guvern, prin deciziile lui cretine. Ambii au studii superioare, ce daca unul chiar a inteles si poate aplica ceea ce a invatat, in timp ce celalalt nu are nici cele mai mici notiuni de baza.

Din perioada pasoptista (pentru inculti, este vorba de anul 1848) si pana in cea interbelica, nu oricine isi permitea sa urmeze o facultate. De fapt nu oricine avea nevoie sa urmeze o facultate. Dar cei care au facut-o sunt inginerii, doctorii, savantii, arhitectii, oamenii de cultura si oamenii politici care aveau un anumit statut in societate si erau priviti cu respect de catre ceilalti pentru ceea e realizau sau gandeau, oameni care erau acceptati de multi ca fiind superiori. Si nu era nicio rusine in asta, pentru ca si ceilalti, care nu trecusera prin universitati, mestesugarii sau agricultorii, erau la randul lor priviti cu respect pentru ceea ce faceau si ei. Clasele sociale acceptau diferentele intre ele dar si meritele celorlalti si nimanui nu ii era rusine pentru rolul care il avea in societate. Insa a venit comunismul si a stricat totul prin asa-zisa egalitate intre oameni. Prostul si lenesul a devenit egal cu harnicul si istetul. Si cam asta se intampla si acum, ba, as zice ca in ultimul timp prostul si lenesul a ajuns sa fie superior harnicului si istetului.

Ei bine, nu e asa. Prostul este prost, a fost prost dintoteauna si va fi prost mereu. Lenesul este si va fi lenes. Nu poti sa-i pui pe acelasi nivel cu cel care munceste, este harnic sau il duce mintea. Chiar daca guvernul nostru asta vrea sa faca. Hai sa dam o lege sa-l facem si prost sau pe lenes sa ajunga la facultate, eventual mai dam una-doua legi ca sa fie in stare si sa termine studiile, sa aibe si el o hartie ca cel destept! Si apoi, ce facem mai departe? Ii dam ceva responsabilitati? Il facem chirurg, il punem arhitect sau chiar profesor (sa propage prostia mai departe)?

Ce naiba este asa de greu de acceptat faptul ca unii nu vor fi in stare niciodata sa urmeze o facultate pentru ca nu ii duce mintea, nu sunt fizic construiti pentru asa ceva? Sau ca o mare parte din tinerii de azi nici macar NU VOR sa ajunga la facultate, NU VOR sa invete, NU II INTERESEAZA decat sa se distreze, NU SE GANDESC deloc la viitor. Pe acestia ii promoveaza guvernul nostru cu legile date in ultimul timp. Acestia sunt pusi pe acelasi nivel cu cei care ii duce mintea, vor sa invete, vor sa isi faca un viitor cu fortele lor.

In loc sa creeze oportunitati fiecaruia dupa puterile lui si sa incerce sa ii gaseasca fiecarui individ rolul in societate pentru care face fata, este multumit si este productiv, ai nostri politicieni ii vor pe toti studenti. Toti trebuie sa aibe hartie semnata cum ca au terminat o facultate. Pentru ca, mai departe, ce sa faca cu ea?

Va spun eu ce o sa faca cu ea? Ori se angajeaza pe pile si relatii in companii unde lucreaza mama si tata si unde se plateste „taiatul de frunze la caini”, ori  se sterg cu ea la spate. Companiile care cauta oameni cu potential nu vor angaja astfel de exemplare. Oricat ar vrea guvernul nostru sa fie altfel.

Acesta este invatamantul „superior” care se pregateste romanilor. Poate, pana la urma, guvernul mai ia o masura care chiar trebuie si poate schimba denumirea examenului de bacalaureat in altceva, pentru ca oricum nu mai are mai nimic in comun cu ceea ce trebuie sa fie.

invatamant superior

2 Comments

  1. De ce nici un absolvent al liceului, cu bac-ul luat nu ia atitudine, dar profesorii din universitati? Atunci ramane sa intelegem ca profii si-ar pierde slujba, iar absolventii sunt asa de fericiti de rezultat ca nu-i mai intereseaza de ce se intampla, dar nu se gandesc ca cei care nu au bac peste cativa ani vor obtine posturi superioare lor.

  2. Colegiile astfel instituite sunt pe perioada de 1-3 ani, cu plata. Asta inseamna fonduri suplimentare, atat pentru facultatile de stat dar si pentru cele particulare. Daca cele de stat ezita inca, cele particulare au deschis deja colegii cu destul de de multe discipline, pentru care sa „candideze” cei fara BAC.

    Ca de obicei se ajunge intr-un moment in care cineva ia o decizie: fac ceva moral (nu primescin colegii/facultati candidati care nu au luat BAC-ul) sau ceva material (ii primesc pentru ca platesc)? Iar cum lumea asta este guvernata de material si nu de moral, e de la sine inteles ce decizie va fi luata.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.