Retea zilei – Chili vegetarian sau Chili con … soja.

De cateva zile m-a apucat asa un chef de a manca mancare mexicana (probabil de la prea multi nachosi cu bere). Si cum netul este plin de retete, am inceput sa caut unele care sa pot sa le fac. Zic asta pentru ca, din nefericire, multe sunt personalizate pe ingredientele din America si Mexic, pe la noi nu prea gasindu-se diverse sosuri sau altele.

Dupa ce am terminat de explorat si am facut o lista de retete, de la salate la feluri principale, am scris si lista de ingrediente, planuind ca in weekend sa dau o fuga pana la Mega Image Concept Store, unde gasesti aproape orice vrei. Apoi m-am pus pe treaba: marti am facut tortilla de grau cu fajita si salsa, iar joi am facut un chili vegetarian.

Ingredientele pentru un chili vegetarian pentru 4-6 oameni flamanzi sunt:

  • 3 linguri ulei de masline
  • 2 linguri de sare
  • piper
  • 2 ardei iuti jalapeno + 2 ardei iuti romanesti, curatati de seminte
  • 1 cutie conserva fasole kidney
  • 1 cutie conserva (400g) fasole diverse soiuri
  • 1 cutie conserva (400g) rosii cubulete
  • 1 cutie conserva mica (200g) de porumb dulce
  • 100ml sos de rosii
  • 1 ceapa mare
  • 3-4 catei de usturoi, taiati marunt
  • oregano
  • pudra ardei iute sau paprika iute
  • paprika dulce
  • 1 plic de soia cubulete

IMG_0779

Pentru diversificare, se mai pot adauga 1-2 morcovi taiati rondele si 1 ardei gras taiat cubulete.

Mod de preparare:

Puneti o cratita cu 1 litru de apa la incalzit, impreuna cu 1 lingura de sare. Cand da in clocot adaugati cubuletele de soia si lasati la foc mic timp de 15 minute, sa se inmoaie.

IMG_0783

Intre timp taiati ceapa si usturoiul marunt, scoateti semintele din ardeii iuti si taiati-i si pe acestia marunt.

Puneti o oala mai mare pe aragaz, la foc mediu, adaugati uleiul si cand s-a incins caliti cepa, usturoiul si ardeii. Adaugati 1 lingura de sare. Dati la foc mic si amestecati incontinuu, avand grija sa nu se arda.

IMG_0789

Luati prima oala de pe foc, scurgeti apa si lasati soia sa se raceasca putin. Daca bucatile vi se par prea mari le mai taiati, sa fie cam de dimensiunea boabelor de fasole.

Desfaceti conservele de fasole, rosii si porumb, goliti jumatate din lichid si rasturnati-le in oala cu ceapa. Adaugati apoi soia si sucul de rosii. Puneti, dupa gust, piper si paprika dulce si paprika iute. Daca consistenta vi se pare prea groasa, mai adaugati putina apa.

IMG_0791

Tot gustand am constatat ca mancarea mea nu era deloc „chili”. Deoarece am scos semintele din ardei, acestia nu prea mai erau iuti. Asa ca am taiat un alt ardei cu tot cu seminte si l-am adaugat in mancare.

Aduceti la punctul de fierbere si dati focul la mic, fierband cu capacul pe oala, timp de 10-15 minute. Din cand in cand amestecati, ca sa nu se prinda. Cu 2-3 minute inainte de a lua de pe foc adaugati oregano.

Se serveste cald cu tortilla sau orez mexican.

Pofta buna!

PS: Tot preparatul acesta seamana foarte mult cu o iahnie romaneasca adevarata, doar ca are ceva ingrediente in plus (porumb, ardei iuti). Dar are un gust excelent, mai ales de la porumb, mirodenii si de la ardeii chili. Daca adaugati un ciolan de porc afumat langa, devine deja o nebunie.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.