Omul zilei – Yoshihiro Kawaoka

Yoshihiro Kawaoka – omul zilei.
Numele sigur nu va spune nimic. Si asta ar trebui sa fie un lucru bun.

Yoshihiro Kawaoka este eroul nostru, eroul rasei umane.

Stiinta si cercetarea sunt cu siguranta doua „instrumente” care ne ajuta sa ne dezvoltam ca specie.
Si ce poti sa faci in acest sens cand ai terminat banalele probleme cum ar fi: calatoria in spatiu(eventual mai departe de sistemul nostru solar), descoperirea leacului pentru cancer, descoperirea modalitatii prin care ne putem prelungi existenta efemera in acest Univers, etc… lista poate continua.

Yoshihiro, baiat de treaba si printre altele profesor de virusologie la Univeristy of Wisconsin – Madison, ridica timid doua degete si vine cu o idee geniala.

Mi-l si inchipui pe micut explicand, si eventual cerand un cat de mic buget de cercetare, aprobat de cineva, pentru un proiect menit sa duca rasa umana pe noi culmi ale intelegerii chintesentiale.

Ce idee creata s-a nascut din mainile micului „japonej”?

Nici mai mult nici mai putin decat o tulpina de gripa, hibrid, care are la baza H1N1(da, ati mai auzit de H1N1 acum cativa ani, mai exact de doua ori, atunci cand erati foarte speriati de carnea de porc respectiv carnea de pui, aka. gripa porcina si gripa aviara).

Noua descoperire nu face decat sa ia o tulpina puternica a virusului si sa o … imbogateasca nitel. Bun, nu va speriati din nimic, nu o imbogateste asa mult. Doar pana in punctul in care sistemul umanitar al bipedului cunoscut drept homo sapiens sapiens, mai pe scurt oricare dintre noi, pamantenii, nu mai e in stare sa faca fata deloc.

Se pare ca totusi Universitatea Wisconsin – Madison a emis un comunicat de presa prin care a anuntat (a se citi „a pretins”)  ca nu exista niciun risc ca virusul sa paraseasca necontrolat laboratorul in care a fost creat. Reconfortant.

Brusc mi se pare ca imaginea din desenele animate in care un personaj imaginar „moare” datorita unui pian cazut din cer nu mai pare asa stupida, spre deosebire de imaginea in care noi pamantenii ne seceram populatia din cauza unei „erori neasteptate” prin care un virus trece mai departe de camera de decontaminare a unui laborator de virusologie.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.