Sofer sau biciclist?

Aseara, stand la semafor si asteptand sa se faca verde, am asistat la o discutie destul de aprinsa intre un sofer si un biciclist, doi idioti care s-au balacarit timp de 5 minute in mijlocul intersectiei, de fata cu o multime de oameni.

Ce s-a intamplat, de fapt?

Langa trecerea de pietoni era marcat culoarul pentru biciclete. Biciclistul a sarit, practic, cu bicicleta in fata masinii care abia a avut timp sa opreasca. Soferul nu mergea cu viteza, nu a franat cu scartait de roti si l-a si observat pe kamikaze cum s-a angajat in traversare.

Enervat profund de gestul biciclistului, soferul scoate capul pe geam si il apostrofeaza, moment in care biciclistul incepe sa scoata pe gura… ce are el in pantaloni. Pentru sofer nu a mai contat ca avea in masina copii si, probabil, nevasta si si-a dat si el drumul la injuraturi, folosind in mare aceleasi expresii.

Totul a durat, cum ziceam, cam 5 minute, cei doi combatanti stand cam la 20 de metri unul de celalalt si avand spectatori toti pietonii care asteptau in acel moment la semafor.

Din cate stiu eu, regulile de circulatie in apropierea unei intersectii, fie ea semaforizata sau nu, marcata sau nu, sunt aceleasi pentru toti, fie pietoni, soferi sau biciclisti: cu totii trebuie sa incetineasca si sa se asigure cand traverseaza.

Intrebarile care le am eu sunt:

  • Ca bicilist (si ca pieton), iti permiti sa treci strada in viteza, profitand de faptul ca esti pe trecere de pietoni si ai, teoretic, prioritate, insa riscand ca soferul sa nu te vada decat in ultimul moment sau chiar sa dea peste tine?
  • Ca sofer, oricat de bine ai sta cu vederea si reflexele, si te asiguri din timp, atunci cand ajungi la o trecere de pietoni, poti fii vinovat daca iti sare unul in fata, in viteza, pe trecere?

Cateva reguli pentru biciclisti aici.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.