S-a schimbat…ce?

Tot aud si vad in media (internet, ziare, TV, radio) fel si fel de stiri care mai de care mai macabre.

Ba ca nu stiu cine a violat pe cineva, ba ca doi s-au luat la bataie cu topoarele, ba ca s-au dat spargeri de locuinte sau firma, ba ca politistii au descoperit nu stiu ce organizatie dubioasa de contrabanda, droguri sau trafic de persoane ba ca a mai aparut nu stiu ce boala dubioasa, ba ca politicienii sunt corupti.

Si concluzia este intotdeauna: inainte nu era asa.

Sigur? Ia mai ganditi-va putin.

Violurile si prostitutia sunt vechi de cand lumea. Imparatii romani erau experti in asa ceva, incluzand pedofilia si homosexualitatea. Ca sa nu mai vorbesc de japonezi, care aveau si alte placeri mai animalice. Prostituate erau pe toate drumurile, doar aveau nevoie si soldatii sa se mai descarce din cand in cand.

Omoruri cu arme albe? Dar, ma rog, cu ce se cafteau pe vremuri? Cum au fost purtate razboaiele? Dar cucerirea „Lumii Noi”, cum era numita America? Conchistadorii jucau cumva sah cu incasii si mayasii? Dar ritualurile de sange, sacrificiile? Erau cumva mai prejos?

Amerindienilor cu le-au fost luate teritoriile de vanatoare de catre englezi si francezi? Nu prin inselaciune, prin boli si cu forta?

Dar cu drepturile de viata si de moarte ale aristocratilor asupra taranilor, cum ramane? Dar cu pedepsele bisericii si ale Inchizitiei? Trasul pe roata sau in teapa eru mai „umane”? Ca sa nu mai vorbim de tortura si modul in care erau tratati prizonierii de razboi.

Politicieni corupti? Sa fim seriosi: intrigi si furtisaguri, la orice nivel, au existat tot timpul.

Toate acestea se practica si acum. Nu s-a shimbat absolut nimic din punctul acesta de vedere. Ba as putea spune ca au aparut metode si mai inventive.

Ce s-a schimbat insa este „promovare” (daca o putem numi asa). Faptul ca suntem bombardati cu astfel de stiri orinde intoarcem capul sau plecam urechea. Toate jurnalele TV, de la orice ora, contin astfel de stiri. In fiecare ziar, fie el tiparit sau online,  este o rubrica de acest gen. Iar despre filme, nu mai vorbesc, sunt pe acelasi plan.

Accesul la informatie s-a schimbat. Si asta pune lumea pe ganduri.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.