
Reteta aceasta, „Supa crema de linte„, am gasit-o intr-o carte cu retete romanesti si bulgaresti, primita cadou anul trecut de Craciun. Pana acum mai facusem Supa-crema de rosii si supa-crema de legume.
Este o reteta simpla, care nu are foarte multe ingrediente:
- o ceapa mare
- 3-4 catei de usturoi
- 30 grame linte rosie
- 1 litru de apa fiarta sau de zeama de pui/legume
- 4-5 rosii decojite si taiate cubulete (proaspete sau de la conserva)
- tarhon
- sare, piper
- 3 linguri ulei de masline
Puneti lintea intr-un castron si spalati-o bine in cateva ape. Decojiti ceapa si usturoiul.
Puneti uleiul in oala in care veti face supa. Intre timp, pe un alt ochi al aragazului, puneti apa sau zeama de legume la fiert.
Taiati ceapa si usturoiul marunt si puneti-le in oala cu ulei, la foc mic, sa nu se arda. Adaugati sare, dupa gust. Caliti ceapa si usturoiul pana devin galbui. Adaugati apoi lintea si apa.
Fierbeti la foc mic, timp de 15 minute, pana ce lintea incepe sa se desfaca. Adaugati apoi rosiile si mai fierbeti 10 minute. Puneti sare, piper, tarhon si alte mirodenii, dupa gust.
Opriti aragazul si cu un blender de mana transformati supa intr-o crema omogena.
Serviti intr-o farfurie adanca, impreuna cu paine prajita si putin patrunjel proaspat.
Pofta buna!