Populism

Despre promisiunile populiste ale PSD-ului (sau mai bine zis ale USL-ului) am mai scris si cu alte ocazii.  Nu ca ei ar fi mai breji decat alte partide si guverne care ne-au tranzitat tara in ultimii 24 de ani. Reteta este aceeasi: una zici, alta faci. Promiti marea cu sarea si cand vine vremea sa-ti respecti promisiunile te faci ca ploua.

Cum insa in momentul de fata la putere avem niste oameni care stiau ei mai bine, acum aproape 2 ani, cum trebuie facute treburile in tara asta, o sa ma „iau” de ei.  Cand le-o veni randul la altii, o sa fac la fel.

Va aduceti aminte cum acum cateva luni au dat o lege cu privire la puscariasi (ba au mai vrut sa dea si o lege cu amnistia, asta inca o mai au in plan)? In urma acestei decizii au fost eliberati cateva sute-mii de puscariasi, din care, ghici ce? O buna parte fac exact ce faceau inainte de a fi prinsi. Fura si dau in cap. Nu ca ar fi o surpriza mare, dar cand dai o lege de care beneficiaza toti borfasii si nu faci nimic sa ii integrezi in societate, sa le oferi o sursa de venit prin locuri de munca, faci exact ceea ce au facut englezii cand s-au opus imigrarii romanilor si bulgarilor pentru ca, ghinion, o mare parte dintre ai nostri s-au dus in UK ca sa fure. Ii bagi pe toti in acceasi oala.

Pe langa acestea, cand esti pus in fruntea tarii, ca ministru si fiind procuror de profesie, iar tu iesi in fata oamenilor si spui ca l-ai elibera pe Gica Popescu, daca ai fi presedinte, si ca inchisorile sunt supraaglomerate, deja asta intrece masura bunului simt. Cu alte cuvinte legea este cam dupa cum bate vantul, nu mai e „oarba”, nu? Cel care fura o gaina merita sa ajunga la puscarie, dar unul care face ceva evaziune de cateva sute de mii de euro, nu? O fi fost Gica Popescu un exemplu de fair-play, dar in momentul in care a bagat mana in bani, trebuie sa plateasca la fel ca orice hot de buzunare, pe masura nivelului de furt. Iar tu, ca si „om al legii” ar trebui sa nu faci diferente, fie ca esti senator, prim ministru sau presedinte al tarii. Cum suna: „ca om l-as gratia pe Gica, ca prim ministru nu, ca presedinte da”?

In toata mascarada asta Gica Popescu este un pion si ar trebui sa ceara daune pentru ca se folosesc de numele lui. Daca ar fi fost bagat la inchisoare ultimul boschetar, actualul guvern nu ar mai fi strigat atat. Insa, numele de Gica Popescu reprezinta ceva pentru Romania. De la nepot la bunic, suporteri ai nationalei de fotbal, cu totii stiu cine a fost Gica. Actualii insa se pot folosi de asta pentru a realiza un precedent. Clientela lor de urmariti penali, carora la cam tzatzaie fundul pentru ca DNA-ul ii urmareste sa le dea un voleu si sa ii arunce dupa gratii, abia asteapta realizarea unui astfel de precedent.

O alta magarie, este acciza care intra maine in vigoare. Promovata initial ca si o masura de crestere a bugetului pentru INFRASTRUCTURA, guvernul nostru s-a decis brusc sa schimbe destinatia incasarilor la bugetul de stat, pentru a le aloca in cu totul alte directii. Sa zicem…pensii? De ce oare? Ce a fost in programa PSD-ului cand au castigat alegerile acum aproape doi ani? Exact. Pensiile taiate „miseleste” de guvernul Boc. Strategia este extrem de simpla: promiti marirea pensiilor, ajungi la putere si realizezi ca nu ai cum (nu ca nu ai fi stiut dinainte, dar trebuie sa dai impresia ca tu ai solutii), introduci o taxa suplimentara, sa zicem pe carburant, sub pretextul ca vei realiza exact ce urla ca vrea Romania de vreo 20 de ani incoace, adica autostrazi si infrastructura, dupa care, in momentul in care se aproba, schimbi destinatia banilor fix acolo unde vrei tu. Iar peste 6 luni, la noile alegeri poti sa te lauzi ca ai facut ceea ce ai promis. Iar pensionarii vor fi in al noualea cer si de partea ta, pentru ca ai facut ceea ce ai promis, bineinteles tot din banii celor care consuma si platesc taxele (ca doar nu vezi orice pensionar ducandu-se cu masina la piata). Important este ca ai luat de la „bogati” si ai dat la „saraci”.

Pe langa pensionari au reusit, acum, sa mai faca rost de masa de votanti: puscariasii. Ce urmeaza? Pe cei din strainatate nu vor avea cum sa ii atraga de partea lor, intelectualii si corporatistii nu. Probabil ca urmatorii „vizati” sunt bugetarii angajati pe nepotisme (sunt destui si cei care sunt nevoiti sa lucreze la stat si care o fac constiincios, insa nu despre ei este vorba aici) care isi freaca coatele in spatele unor ghisee sau prin cine stie ce birouri de mutat actele din stanga in dreapta.

Si uite asa faci rost de voturi si castigi alegerile, pentru ca tu esti vazut ca fiind „salvatorul” de catre o masa de oameni care, ori n-au nicio perspectiva a viitorului, traind de azi pe maine cu niste firimituri aruncate in sila, ori isi duc viata lancezind sau urmarind sa fure de la unii care sunt buni cetateni si isi platesc taxele.

Ce poate fi mai simplu decat sa manevrezi, prin masuri asa-zis populiste, o masa de oameni „indopata” cu telenovele, mondenisme cu pitipoance si idioti, nuditate si prostitutie, mici si zile libere si care nu vrea sa munceasca, ci doar sa leneveasca, asteptand din cand in cand sa ii mai arunci cate o ciozvarta, cand incepe sa le ghioraie stomacul de foame, si care se „gudura” de fiecare data cand primesc cate ceva, ca sa isi poata vedea in continuare de lancezeala? Mai conteaza ca acest populism se adreseaza unei anumite parti din populatie, suficienta insa pentru a-ti asigura o masa electorala?

populism

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.