
„Pui Tikka Masala” este o reteta destul de controversata, atat britanicii cat si indienii sustinand ca ei sunt cei care au inventat-o. Exista diverse variatiuni pe aceeasi tema, iar ingredientul de baza, cel care da si numele retetei este garam masala, o combinatie de mirodenii. Tikka inseamna bucata de carne.
Ingrediente:
- 1 kg piept de pui dezosat
- 2 cepe potrivite
- un ardei iute
- ghimbir – cam cat un dop de pluta
- 50g unt
- 4-5 linguri ulei
- sare
- rosii decojite – la conserva sau proaspete
- o conserva de lapte de cocos
- 1 lamaie
- 1 legatura coriandru proaspat
- garam masala
- 1-2 linguri curry
- 200 g iaurt
Garam masala gasiti in comert deja preparat. Daca nu, puteti sa-l faceti si singuri macinand 1 lingura de chimion, 1 lingura boabe de piper negru, 4 linguri de boabe de coriandru, 1 lingura si jumatate de ghimbir uscat (sau macinat), 1 lingura de cardamom, 3 catei de usturoi, 1 lingura de scortisoara si 1 lingura frunze de dafin zdrobite. Se pun toate intr-o rasnita si se macina pana cand se face pudra. In mod normal se pregateste in tigaie, impreuna cu o lingura de piure de rosii insa poate fi folosi si pudra.
Daca nu aveti garam masala folositi: ghimbir pudra, cucurma, piper, sare si curry.
Pieptul de pui se marineaza cu cateva ore inainte de a pregati mancarea. Se taie bucati sau fasii (cum preferati). Se stoarce lamaia, se adauga 1-2 linguri de curry, putin piper si putin ghimbir pudra, iaurtul si sare. Se amesteca tot impreuna cu bucatile de pui. Se dau la frigider pentru cateva ore. Eu il las de obicei peste noapte.
Se taie ceapa felii subtiri. Ardeiul iute se curata de seminte (daca nu preferati prea iute) si se taie marunt. La fel si ghimbirul care mai intai se curata de coaja.
Puneti o cratita la foc mediu spre iute si adaugati ulei si untul. Adaugati ceapa, ardeiul iute, ghimbirul, tulpinile de coriandru tocate marunt si lasati pe foc, amestecand din cand in cand, pana se inmoaie si devin aurii. Adaugati rosiile din conserva (daca aveti proaspete, pentru a le decoji mai usor le puneti timp de 30 de secunde in apa clocotita) si laptele de cocos. Daca compozitia este prea groasa, folositi un blender pentru a pasa totul.
Puneti apoi bucatile de pui si 3-4 linguri bune de garam masala. Amestecati totul, dati in clocot dupa care dati focul la mic si lasati sa fiarba timp de 15-20 minute, acoperit. Cand carnea s-a fragezit mai adaugati din mirodenii (piper, eventual boia de ardei iute) dupa gust.
Se serveste cu orez asiatic fiert sau pregatit la abur (reteta o aveti de obicei pe punga de orez).
Puteti incerca si varianta cu puiul facut pe grill. In loc sa il adaugati la ingrediente il introduceti la cuptor pana se coace, iar apoi il puneti in compozitia de mai sus la sfarsit, cand aceasta este gata.
Pofta buna!