Conferinte online

Am primit acum cateva zile un link super-haios despre conferintele web/online. Pentru cei care experimentati zilnic asa ceva, poate va regasiti in unul dintre personaje sau ati fost in situatii similare.

[embedplusvideo height=”350″ width=”450″ editlink=”http://bit.ly/1n8M5Aj” standard=”http://www.youtube.com/v/DYu_bGbZiiQ?fs=1″ vars=”ytid=DYu_bGbZiiQ&width=450&height=350&start=&stop=&rs=w&hd=0&autoplay=0&react=0&chapters=&notes=” id=”ep9459″ /]

Eu unul am trecut prin toate situatiile din videoclipul de mai sus. Daca unele sunt de-a dreptul hilare iar altele jenante, o buna parte sunt enervante. De fapt tot conceptul de conferinta web este enervant. Cel putin pentru mine este. E o gaselnita care inlocuieste din ce in ce mai mult socializarea directa cu cea prin intermediul internetului.

Nimic nu este mai plictisitor decat sa stai cu castile pe urechi si sa te holbezi intr-un ecran timp minute bune sau ore in sir, in timp ce asculti pe cineva. Eu sunt adeptul conferintelor scurte: prezinti ce ai de prezentat daca tu o organizezi sau esti co-prezentator, ceri pareri, stabiliesti niste actiuni pentru data viitoare si gata.

Ei bine, sunt conferinte in care aproape ca te apuca somnul pentru ca prezentatorului ii place sa vorbeasca fix ca sa se auda pe el sau sa para interesant. Genul acesta de oameni au, de cele mai multe ori, si un ton verbal enervant. Si pentru ca se trezeste la microfon nu-i mai da drumul nici la mouse pana nu „termina benzina”, la un moment dat nu mai reusesti sa-l urmaresti: ori pentru ca te plictisesti, ori pentru ca nu mai suporti fizic sa o faci. Iar atunci tot interesul tau pentru ceea ce se discuta s-a pierdut. Oricat ar fi fost de interesant subiectul, ajungi la sfarsit sa dai un Google Search sau sa cauti ceva documentatie pe tema respectiva, pentru ca din conferinta respectiva nu ai ramas cu nimic.

De cele mai multe ori, pe astfel de oameni nu se gaseste nimeni sa-i intrerupa sau sa le spuna ca au luat-o pe aratura. Multi nu o fac pentru ca au ceva mai mult bun simt, altii pentru ca nu ii intereseaza, iar in timpul prezentarii joaca Solitaire sau Candy Crush sau o freaca pe Facebook. Prezentatorii de genul asta sunt cei care ajung sa consume tot timpul alocat sedintei, ba le mai trebuie inca vreo 10-15 minute ca sa se opreasca. Daca reusesti sa te concentrezi, toata partea interesanta se rezuma undeva la 5-10 minute din tot timpul consumat de ei.

O gaselnita recenta este cea de specializare sau de cursuri online. Nu ma refer aici la cele de  5-10 minute pe care le gasesti pe Youtube, ci de cele care tin cu orele sau chiar zilele. Faci rost de un „trainer”, il pui sa faca niste PowerPoint-uri de 100 de slide-uri, eventual sa aibe si ceva tehnic, un demo, pregatit, aduni cativa oameni intr-o sala „virtuala”, suna toti la acelasi numar de telefon pentru a intra intr-o conferinta „virtuala” si gata.  Imaginati-va un curs de 3 zile, in care trebuie sa stai online 4 pana la 6 ore si te holbezi in ecran. Bine, sunt pauze la ora sau cand considera „profesorul” ca a terminat un capitol din prezentare, dar dupa o zi de astfel de curs esti zob. Cand „suna de iesire” spargi usa, te infigi in primul bar iesit in fata si te rogi sa se intample ceva pana maine, sa crape netul, sa dea Dorel cu sapa sau tarnacopul in fibra optica sau sa intre in greva transportul in comun. Dar nu ai tu norocul asta.

Nu spun ca nu sunt utile. Cu globalizarea asta si cu multi lucrand in multinationale este greu sa te vezi cu unii oameni din alte tari intr-o sala de sedinta fizica. Nu prea se justifica din punct de vedere al costurilor. Dar conferintele online trebuie dozate, in doze mici, bineinteles, fara sa facem exces. Altfel ajung sa „dauneze grav sanatatii”.

conferinte online

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.