Ipocriti

In ultimul timp vuieste toata mass-media despre scandalul de la Scoala 10 din Bucuresti, cel cu invatatoarea care a avut nesimtirea sa ceara parintilor bani pentru cadouri de Craciun pentru tot personalul scolii, de la femeia de servici si paznici si pana la directoare. Se pare ca subiectele de acest gen au ramas cam singurele ne-comandate si care prezinta adevarul asa cum este si nu umflat.

De apreciat efortul bloggerilor si al jurnalistilor de a se interesa mai mult despre subiect, de a face mai multe cercetari si a scoate la iveala cazuri similare. Insa este deranjant faptul ca, brusc, asa cum se intampla de fiecare data in situatii similare in care sunt implicati functionarii de stat prinsi cu pisica in sac, ne trezim cu tot felul de ministri, inspectori sau alte persoane importante in stat care isi manifesta vadit frustrarea asupra celor intamplate si care nu par altceva decat niste ipocriti.

Despre atitudinea invatatoarei se pot spune multe. Este clar ca doamna este versata si cunoaste foarte bine natura umana, adaptandu-si usor stilul pentru fiecare tip de interlocutor. Cu alte cuvinte stie sa manipuleze usor orice persoana cu care intra in contact, dupa cum chiar ea o spune. Daca nu s-ar fi gasit niste parinti care nu au suportat sa fie calcati in picioare de acest cadru didactic, al carui limbaj lasa multe de dorit si care a avut nesimtirea sa ii trateze pe parinti ca pe niste maimute care trebuie sa raspunda la comenzile ei, probabil ca acesti ipocriti, care apar acum la toate televiziunile ar fi stat linistiti in banca lor si ar fi ascuns mizeria sub covor, cum o fac de fiecare data.

De ce zic ca sunt ipocriti? Pentru ca tot ce se intampla in sistemul de invatamant din Romania este cunoscut de la femeia de servici pana la Ministrul Invatamantului. Si, daca femeia de servici nu are nicio putere de decizie, ministrul o are, insa dar prefera sa stea cu mortaciunea in casa si sa-si puna masca de gaze pe fata, sa nu simta mirosul de putreziciune, de putreziciune a unui sistem corupt care produce astfel de cadre didactice si care incurajeaza parintii sa se plateasca pentru niste drepturi gratuite.

Se discuta despre fondul clasei. Si pe vremea lui Ceausescu plateam fondul clasei. Duceam maculatura, sticle si borcane la chioscul de reciclabile, luam bani pe ele si ii duceam la scoala. Iar din ei reparau scoala, luau creta si bureti si manuale. Si atunci invatamantul era tot gratuit, dar tot dadeam bani. Acum a ramas aceeasi regula nescrisa, desi, ne-am democratizat. Si acum dam bani la fondul clasei pentru creta, pentru bureti, pentru toner la imprimante, pentru coli si altele care ar trebui sa vina GRATIS de la stat. Si acum mergem la scoala cu cateva zile inainte de inceperea anului scolar sau dupa vacante, ca sa facem curat, desi avem femei de servici. Si acum cumparam detergent si clor, mopuri si lavete cu care facem curatenie. Si acum dam bani pentru refacerea scolii si inlocuirea mobilierului sau a perdelelor. Si toate acestea ar trebui sa fie cumparate si platite de scoala, dar nu sunt.

Exista 2-3 femei de servici pentru o scoala cu 30-40 de sali de clasa, laboratoare si alte incaperi. Femei de servici care dupa terminarea orelor ar trebui sa faca curatenie, dar nu o fac. Pentru ca le revin cam 10 incaperi de persoana, plus holurile si scarile, iar salile sunt libere dupa ora 6 seara, ceea ce ar face ca ele sa termine curatenia dupa ora 10 noaptea. Si nu vor, pentru ca nu le convine sa stea atat de tarziu pe atat de putini bani. Credeti sau nu, femei de servici se gasesc greu. Iar scoala nu e in stare sa faca un contract cu o firma de curatenie privata, pentru ca nu are fonduri. Scoala nu are fonduri pentru creta sau markere. Scoala nu are fonduri pentru materiale didactice. Scoala nu are fonduri pentru hartie igienica si sapun. Pentru ce are fonduri, cine stie?

Cadrele didactice sunt

platite prost. Cu totii stim asta. De aceea o parte din ele apeleaza la alte solutii pentru a-si creste veniturile. Se discuta despre profesorii si invatatorii care „sugereaza” parintilor ca ar trebui sa-si dea copii la anumite after-school-uri sau sa faca meditatii la anumite materii. Dar cum nu toti pot sa-si faca after-school-uri si sa dea meditatii, trebuie si ceilalti multumiti, asa ca apar cadourile cu diverse ocazii: ceva cosuri cu bunatati, bijuterii, vouchere de cumparaturi. Si toate dupa standarde: femeia de servici are un standard, portarul altul, invatatorul, profesorul si directorul alte standarde. Toate aceste cadouri date dupa acelasi principiu: personalul sa fie multumit pentru ca si copilul tau, la randul lui, sa fie multumit.

Si cu totii stim acestea, inclusiv ministrul si inspectoratul scolar. La fel cum se stie ca in spitale se da spaga la doctori sau ca anumiti functionari publici te pot ajuta sa-ti rezolvi problema mai repede in schimbul unui mic „serviciu”. Numai ei, cei de sus, nu stiu, iar cand apare un caz in dezbaterea publica, sunt cu totii oripilati. Jumatate din oras stie ca doctorul X sau functionarul Y iau spaga, numai ei nu stiu. Iar masurile luate sunt aproape … zero! Dau ceva sanctiuni disciplinare sau, in in cel mai rau caz, functionarul este dat afara. Adica rezolva punctual efectul si nu cauza. Drept pentru care constant apar situatii de acest gen. Si cand sunt descoperite ei pozeaza din nou in ipocriti pe la televiziuni si ziare.

Iar noi, in cea mai mare parte, incurajam astfel de situatii sau suntem fortati sa le acceptam. Noi dam bani pe servicii si drepturi care ar trebui sa fie gratis. Noi incercam sa fim mai cu mot decat altii si sa „fentam” sistemul in loc sa semnalam nedreptatile. Si cand apare cate un „erou” care se lupta cu sistemul, este luat la rost si dat la o parte de catre ceilalti in loc sa fie apreciat.

Este invatatoarea de al Scoala 10 de vina? Bineinteles. Este de vina pentru ca lucreaza intr-un sistem prost platit si corupt si ca, in loc sa se impotriveasca, ea s-a adaptat la el. Ba mai mult, s-a si perfectionat. Este un sistem metodic schimbat de mintile „inovatoare” ale noilor si vechilor ministri si consilieri, un sistem pus la pamant in urma cu multi ani si care cu greu incearca sa se ridice. Exact ca un boxeur care e facut KO de adversar, iar cand incearca sa se mai ridice mai primeste niste pumni in cap.

Cine sunt cei care „omoara” sistemul? Exact ipocritii care apar la televizor si care, desi au puterea, nu iau nicio masura sa schimbe ceva.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.