Reteta zilei – Peste la cuptor si orez basmati cu legume

Dupa comentariile primite, stiu ca “v-a lasat gura apa” ieri, cand am gatit “Peste la cuptor cu garnitura de orez basmati cu legume”. Reteta este urmatoarea:

Ingrediente:

– peste – intreg, curatat
– legume: morcov, ardei, fasole verde, porumb, ardei iute, ceapa, patrunjel radacina
– orez basmati – o cana
– iaurt, lamaie, usturoi, patrunjel – pentru sos
– ulei, sare, piper

Se incinge cuptorul la 200 grade.

Pestele se curata bine si se da cu sare. Eu am pus 2 dorade si 2 bibani salau (biban salauati sau salau bibanat? – am gasit la Selgros si mi-a placut cum arata). Se curata de coaja radacina de patrunjel si se taie rondele. Ceapa se curata si ea si se taie tot rondele. La fel si lamaia. Se umplu pestii cu rondele de ceapa, patrunjel si lamaie. Eu am pus si o portocala mica, taiata la randul ei tot rondele. Se sareaza (daca mai e nevoie), se presara piper. Se pun pestii intr-o tava cu gratar si se stropesc cu ulei. Se pun restul de rondele peste pesti si printre ei. Daca doriti, mai adaugati 1-2 ardei iuti intregi.

Se dau la cuptorul incins, timp de 30-35 de minute. Se verifica daca este facut si apoi se scoate.

Orezul se spala bine si se pune intr-o oala cu apa, la foc mic, timp de 20 de minute. Cand este gata (trebuie sa fie inca putin tare) se scurge apa.

Intre timp, se curata morcovul si ardeiul si se taie cubulete. La fel si fasolea verde. Ardeiul iute se curata de seminte si se taie marunt. Se pune putin ulei de masline intr-o tigaie adanca (wok) si se calesc legumele timp de 5 minute. Se adauga orezul si se mai calesc alte 5 minute. Puneti apoi sare, piper si alte mirodenii (eu am pus cucurma), dupa gust.

Pentru sosul de usturoi se curata 5-6 catei de usturoi si se zdrobesc intr-un mojar impreuna cu o jumatate de legatura de patrunjel. Se pune sare si piper si ulei si se zdrobeste totul bine, pana se face o pasta. Se adauga zeama de la jumatate de lamaie si cateva linguri de iaurt.

Pofta buna!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.