Hotul neprins… nu merge de multe ori la apa.

La cat de mult se fura in tara asta, cred ca ar trebui sa apara in nomenclatorul de meserii cea de hot. Adicatelea, daca tot furi, de ce nu ti s-ar recunoaste indemanarile oficial, nu?

Revenind la proverbe si zicatori romanesti, am doua legate de subiect: „Hotul neprins, negustor cinstit” si „Ulciorul nu merge de multe ori la apa”.

Si acum sa va zic contextul.

Zilnic apar in media stiri despre arestari. De la gainarul care fura portofele, la politistul care inchide ochii si baga banii in buzunar, pana la policitianul care este prins luand mita sute de mii de lei. Si, ce au rezolvat cu asta? Nu ajung in acelasi loc fiecare, imbracati in dungi?

OK…furi o data, de doua ori…de zece ori…dar, la un moment dat ti se infunda. Ori faci o greseala, ori te sapa cineva. Pentru ca esti intr-o bransa in care nu exista incredere. Cineva va fi ori nemultumit de ceea ce faci, ori va dori sa-ti ia locul, daca esti undeva mai sus in ierarhie. Cu alte cuvinte, te sapa.

Daca esti gainar de portofele, pana la urma tot te fileaza politia. Dai tu una, doua, trei, zece, treizeci de spargeri marunte, dar pana la urma tot ti se infunda, pentru ca politia se prinde cum operezi. Si te baga la zdup si te racoresti nitel. Apoi iesi, o iei de la capat si, inapoi la „hotel”. Si asa mai departe.

Esti politist corupt? Sau politician? Asteapta-te la niste flagrante. S-ar putea ca banii care ii primesti sa aibe ceva scris pe ei, invizibil la lumina naturala. Poti sa iei tu mita prin nu stiu cate canale, pana la urma tot ti se infunda. Si, cum ziceam, nu pentru ca nu e totul pus la punct, ci pentru ca undeva, intr-o anumita veriga a lantului, altcineva vrea mai mult. Si devine invidios. Si vrea sa ajunga mai sus sau poate este fortat de anumite evenimente sa ajunga mai sus. Sau cineva este nemultumit de modul in care ai vorbit cu el sau de modul in care ai prestat serviciile „platite”.

Daca ideea de „ulcior”, ce „nu merge la apa de prea multe ori” am rezolvat-o, cea cu „hotul neprins” nu prea se mai adreseaza, in ultimul timp, oricui.

Atat timp cat nimeni nu poate sa dovedeasca nimic, esti asigurat. Iti vezi de-ale tale in continuare, si gata. Pana cand, evident, vei calca stamb. Daca esti gainar, ajungi pe mana politiei si te duc baietii la racoare. Insa, daca esti ceva mai sus in ierarhia societatii, poti sa fii „hot neprins” chiar daca te-au prins cu flagrantul. La cate amanari si tergivesari de procese sunt, cu lipse de probe, cu vicii de procedura, cu imunitati de diverse feluri…Poti sa stai linistit si sa-ti vezi de treaba ta. Oricum, si daca te prind, nu iti dau mai mult de 3-4 ani, si aia ti-i reduc la jumatate. Eventual mai dau politicienii vreo lege a amnistiei si te-ai scos dupa cateva luni.

Ce pot sa sper eu in continuare din toate acestea este ca, sistemul nostru nu a devenit si nu va deveni atat de corupt incat hotii sa nu fie prinsi niciodata. Sper ca „meseria” de hot sa nu fie niciodata inclusa intr-un nomenclator.

De fapt, sper ca justitia sa nu treaca niciodata de partea „negustorilor cinstiti” si ca „ulciorul sa mearga din ce in ce mai putine ori la apa”.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.