
Nu pot sa nu remarc faptul ca, reactiile primului ministru la adresa americanilor si a reprezentantilor altor state sunt din ce in ce mai picante.
Dupa ce in urma cu ceva timp s-a referit la faptul ca „Romania nu este un El Dorado” fiscal, intr-o discutie avuta cu oamenii de afaceri de la Consiliul Investitorilor Straini si Camera de Comert Americana, joi premierul a mai „lovit” inca o data intr-un reprezentant al SUA, ambasada lor in Romania, declarand ca „Reactia lor a fost o greseala si o sa le comunic. Chevron investeste in Romania sau poate sa plece din Romania daca nu se aplica legea”.
Sincer, nu mi-l imaginez pe Ponta un „salvator” al Romaniei condus de sloganul „nu ne vindem tara”, nu dupa toata tevatura legata de contractul cu Rosia Montana si canadienii de la Gabriel Resources, precum si dupa protestele si violentele de la Pungesti. Reactiile si afirmatiile lui dau dintr-o extrema in alta, ca si cum una ar spune si alta trebuie sa spuna sau este sfatuit sa spuna.
Culmea este ca aceste reactii vin dupa doua momente importante: dupa intalnirea cu vicepresedintele american si cu cei de la Chevron, in SUA, dar si dupa intalnirea cu presedintele Obama in Africa de Sud, la funeraliile lui Nelson Mandela. Este ca si cum de fiecare data, mesajul dat de americani premierului nu a fost pe gustul lui.
In conditiile in care esti tara membra NATO si ai acceptat ca americanii sa deschida o baza anti-racheta la tine in tara, in conditiile in care unii dintre cei mai mari investitori care ii ai tu in Romania sunt din SUA (vezi Ford, Chevron plus toate firmele de IT de top din lume), investitori care iti varsa milioane sau miliarde la bugetul de stat, nu stiu daca reactiile lui sunt tocmai potrivite. Bun, inteleg, nu inseamna ca trebuie sa te ploconesti in fata lor si sa faci tot ceea ce iti cer, insa astfel de reactii total lipsite de diplomatie nu prea sunt pe masura unui premier de tara.
Poti sa iti permiti sa faci astfel de remarci, daca ai o solutie de backup, solutie care ar putea sa vina de la China sau Rusia. Insa nici cu acestea nu poti sa spui ca ai o relatie atat de stransa incat sa le dai cu tifla la americani.
Pe langa toate acestea, legile care au fost adoptate sau sunt in curs de adoptare, ne cam indeparteaza de Uniunea Europeana si de conceptul de democratie si respectarea a drepturilor omului.
Cam calca in strachini domnul premier si, daca in tara i se permite acest lucru, doar presedintele fiind cel care ii mai tine piept, cred ca situatia devine destul de incordata in afara. Si nu prea il vad bine nici pe el si nici pe acolitii lui. Revolutii au mai fost si daca pe vremuri erau pornite de catre poporul nemultumit, acum umbla vorba ca multe sunt „sponsorizate”.