Muzica sau show ieftin?

Vocea Romaniei: un show care incepuse bine acum cativa ani, dar care se transforma intr-un balci ieftin, care nu mai promoveaza muzica.

Daca nu au fost suficiente momente penibile, cu certurile dintre maestrul Brenciu si invatacelul Moga (sau invers?), ceea ce s-a intamplat sambata aceasta a fost si mai jenant. Momentul in care doua candidate la Vocea Romaniei au trebuit sa asiste la un interminabil schimb de replici intre Moga/Smiley/Loredana, pe de o parte si Brenciu, pe de alta parte, a fost de departe stupid.

Este evident pentru toata lumea ca, ceea ce domina acest concurs, este sicanarea dintre Brenciu si ceilalti, mai ales Moga. Si faptul ca Moga stie sa fie cel putin la fel de sus in aceste divergente si arogante verbale este de admirat. Daca amandoi au scoala muzicala, modul in care Brenciu incearca sa acapareze discutiile si sa arate ca el este mai experimentat si mai studiat, transmite destul de multa energie negativa. Pare un copil mic care tine tot timpul sa arate ca masinuta lui este mai mare si mai smechera. Daca insa te uiti pe piata muzicala, ceea ce a vandut pana acum Brenciu este undeva la o zecime din ceea ce a scos Moga.

Sambata seara dom’ profesor Horia nu s-a abtinut si s-a luat la cearta si cu Smiley, dar si cu Loredana. Cum face de obicei, orice apreciere negativa insa corecta asupra candidatilor sai nu a facut altceva decat sa il intarate. Si a incercat din nou sa arate ca el este atotstiutorul in materie muzicala in timp ce ceilalti erau, pentru el, doar la nivelul de cor din clasa I. Rezultatul? 10 minute de contradictii, timp in care doua fete care incercasera sa dea ce e mai bun pe scena au asistat la spectacolul ieftin al mentorului lor.

Daca Brenciu are partea lui de spectacol, nu pot sa nu o remarc nici pe Loredana, care pare a fi o combinatie intre Madonna si Lady Gaga. Nu inteleg rostul decolteului ei extrem de expus, a fustitei de balerina sub care isi ascunde cu greu lenjeria intima, dar si a pantofilor cu toc de 20 de centrimetri cu care nu este in stare sa coboare o rampa fara sa fie ajutata (nu stiu daca ati remarcat, a fost o secventa la un moment dat). Vrea sa-i impresioneze pe baietii aceia tineri cu formele ei? Nu cred ca mai are varsta necesara. Au venit altele din urma, mai tinere.

Lasand la o parte cearta si extravaganta unor mentori de echipa, anul acesta s-a cantat numai pe sunete inalte. Asta le-o place, asta considera ei ca este muzica… tot ce se poate. Dar au tipat aproape toti. La dueluri sau individual, nu am auzit piese mai tipate decat cele interpretate de majoritatea candidatilor. Ca si cum ar fi fost concurs de cine tipa mai tare si erau apreciati in functie de decibelii scosi.

Dar, ce pot sa zic altceva decat ca ne caracterizeaza. Asta este starea actuala: romanul cand nu mai poate, tipa. Striga. Si asta se transmite si in muzica. Probabil ca e timpul sa apara un nou gen muzical. Eventual poate schimba si numele emisiunii din Vocea Romaniei in Tipetele Romaniei, este mai aproape de ceea ce se intampla pe scena.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.