Despre nesimtiti

Desi ne place sa spunem ca suntem un popor bun, cinstit si cald viata de zi cu zi tinde sa ne demonstreze contrariul. Suntem rai, corupti si din ce in ce mai nesimtiti. Devenim pe zi ce trece mai salbatici si mai egoisti, fapt dovedit de comportamentul nostru in societate sub toate asptectele ei: relatii interumane, la serviciu sau in trafic.Nu zic ca oamenii buni nu mai exista, zic doar ca au devenit o minoritate.

Nu, nu am patit nimic grav. Tocmai lucrurile alea mici, pe care optimistii ne tot indeamna sa ne bucuram de ele, m-au adus la aceasta concluzie trista. Tot timpul dam vina pe superiorii nostri. Nu suntem noi de vina pentru comportamentul nostru, parintii. Nu suntem noi responsabili de asta, seful nostru este. Nu am fost eu de vina, situatia a fost de asemenea natura. Nu suntem noi de vina ca avem o clasa politica corupta. Tot timpul ne gasim o scuza pentru comportamentul urat pe care am inceput sa il adoptam.

Eu zic ca suntem de vina intotdeauna intr-o variabila masura, intradevar in functie de situatie.  Pentru ca tot timpul avem asteptari de la cel de langa noi sa fie un exemplu de moralitate si il criticam aspru cand greseste. Dar la propriul nostru comportament ne uitam mai rar. De ce? Pentru ca e neplacut sa recunosti ca te transformi treptat in ceea ce detestai cel mai mult.

Cateva exemple de lucruri mici care nici nu va dati seama ca va dau de gol comportamentul:

-aruncatul  pe jos a gunoaielor in loc sa le ducem la gunoi ( da, aici intra si flegmele dar si mucurile de tigara, mai ales cand la doi pasi distanta se afla cosul de gunoi)

-lipsa lui ” multumesc” si “te rog”,

-taiatul coloanei de asteptare in aglomeratie,

-parcatul pe doua locuri, parcatul pe locul de handicapat, parcatul in afara spatiilor amenajate din parcari desi locuri libere existau dar mai departe de intrare

-lipsa de sinceritate

-ascultatul de manele/ sau orice muzica la difuzor in mijloacele de transport in comun

-pentru ca inca se mai face pipi pe strada

– statul fix in fata usii in mijloacele de transport in comun, desi cobori la a 3 a statie
Da, acestea sunt semne de comportament urat si necivilizat. Arata lipsa de respect pentru oameni si pentru mediul inconjurator. Pentru ca nu este ok sa nu respecti niste oameni doar pentru faptul ca nu ii mai vei intalni niciodata in viata ta. Nu exista buton de respect pe care sa il pornesti la cerere.  Lista de mai sus ramane deschisa chiar astept completari.

Ca si concluzie, ca popor nu suntem chiar un standard de civilizatie si buna crestere. Ne-am nasolit. Poate faptul ca viata este mai grea ne-a adus in punctul asta. Insa nu stiu de ce dar toti oamenii pe care  i-am intalnit si au avut grele incercari au fost impecabili si s-au straduit de 7 ori mai mult ca cei carora le-a fost mai usor. Repet, nu zic ca oamenii buni nu mai exista. Cu siguranta exista, doar ca sunt mai putini decat cei nesimtiti. Cel putin eu asta vad in ultima vreme.

5 Comentarii

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.