Top 10 formatii rock ale anilor ’80-’90 (10)

Ei bine, am ajuns si la finalul topului. Asta nu inseamna ca formatia prezentata in aceasta postare a fost pe locul 10 in topul preferintelor mele. Cred ca oricare din cele 10 poate fi atat pe locul intai cat si pe locul zece.

Dupa cum ziceam in postarea anterioara, formatia aceasta s-a nascut si ea pe teritoriul american, desi numele ei suna mai mult italian. Dupa cum v-ati dat seama, este vorba de Bon Jovi.

bon jovi 1Formatia a luat fiinta in 1983 in Sayreville, New Jersey, membrul fondator, cel care a dat si numele formatiei, fiind Jon Bon Jovi (pian si chitara). Pasiunea pentru muzica a avut-o de mic copil, la 13 ani punand bazele primei sale formatii, „Raze”, pentru ca apoi, la 16 ani, impreuna cu David Bryan (clape) sa infiinteze formatia „Atlantic City Expressway”. Alte doua formatii in care a activat ca adolescent au fost „John Bongiovi and the Wild Ones” si „The Rest”.

In timp ce colabora cu postul de radio WAPP din New York, inregistreaza piesa „Runaway” care ajunge sa fie difuzata apoi la mai multe posturi de radio. In urma succesului, il cheama pe David Bryan (fostul lui coleg), care ii auduce cu el pe Alec John Such (bass) si Tico Torres (tobe) pentru alte inregistrari. Pe post de chitarist, desi nu a fost niciodata membru al formatiei, era Dave Sabo, prietenul lui din copilarie si nimeni altul decat cel care avea sa infiinteze formatia Skid Row. In aceeasi perioada, Bon Jovi il descopera si ramane impresionat de prestatiile lui Richie Sambora, un chitarist din orasul sau natal care a cantase intr-un turneu cu Joe Coker si care fusese invitat de cei de la Kiss pentru probe.

Formatia capteaza atentia casei de discuri Mercury, care avea sa le ofere un contract. Pentru ca inca nu aveau un nume, li se sugereaza sa foloseasca titulatura „Bon Jovi”, urmand exemplul celor de la Van Halen. Albumul de debut apare in 1984, „Bon Jovi”, ajungand pe locul 40 in Billboard, in urma lui formatia cantand in deschidere la Scorpions, in turneul lor din SUA, si la Kiss, in turneul acestora din Europa.

Un an mai tarziu, in 1985, apare al doilea album, ” 7800° Fahrenheit”, care, desi nu a intalnit asteptarile de vanzari, le-a asigurat totusi locul in turnee din Europa si Japonia, urmat de un turneu de sase lui in SUA alaturi de Ratt.

Dupa lansarea acestor doua albume, formatia decide sa faca unele schimbari in abordare si incep colaborarea cu Desmond Child, un compozitor profesionist. Se muta apoi in Canada pentru inregistrarea celui de-al treilea album, inregistrari care au durat sase luni si s-au finalizat cu scoaterea pe piata a albumului „Slippery When Wet” (1986). Albumul a ajuns pe locul 1 in SUA si a ramas pe locul acesta timp de opt saptamani. Doua piese de pe acest album, You Give Love a Bad Name si Livin’ on a Prayer au ajuns si ele pe locul 1 in topuri. In turneul care a urmat, formatia a sustinut 130 de concerte, care s-au finalizat cu incasari de peste 28 de milioane de dolari.

In 1988 apare noul album, „New Jersey”, care a ajuns si el pe locul 1 in topurile americane si cele englezesti, cinci dintre piesele de pe playlist ajungand in top 10: Bad Medicine, I’ll Be There For You, Born to Be My Baby si Living in Sin. Turneul care a urmat a durat doi ani, a trecut prin 22 de tari si a continut 232 concerte. Albumul lor a fost primul album american lansat in Uniunea Sovietica.

jbjInsa toate acestea si-au spus cuvantul si oboseala a cuprins membri formatiei. Intre 1990 si 1991 fiecare au decis sa urmeze cateva proiecte pe cont propriu. In perioada cat au fost despartiti, Jon Bon Jovi a scos un album solo sub numele „Blaze of Glory”, aparut in 1991. Albumul contine piese influentate de filmul western „Young Guns II”, ajungand pe locul 3 in Billboard si pe locul 2 in UK.

Formatia s-a reunit apoi in 1992  si au inceput sa lucreze cu Bob Rock, producatorul celor de la Metallica si Motley Crue (si nu numai) pentru urmatorul album.

Albumul „Keep the Faith” aparut in 1992 a fost considerat de Bon Jovi ca inceputul unui nou capitol din istoria formatiei si a adus unele schimbari in sunetul si imaginea lor. Albumul a debutat pe locul 1 in SUA si a primit doua discuri de platina. A urmat apoi albumul de greatest hits, sub denumirea „Cross Road” in 1994, care insa cuprindea si doua piese noi, una dintre ele fiind Always, piesa care a ramas pe locul 1 in Billboard timp de zece saptamani consecutive.

Al saselea album de studio a aparut in 1995. „These Days” a debutat si el pe locul 1 in majoritatea topurilor internationale si a fost urmat de un nou turneu. Insa, ca si dupa lansarea lui „New Jersey”, formatia ia o pauza de patru ani, reunindu-se in 1999 pentru inregistrarea unei piese de pe coloana sonora a unui film.

In 2000 apare „Crush”, al saptelea album de studio. Dupa lansare, Bon Jovi canta in doua concerte pe Wembley si alte numeroase concerte in Europa, America si Japonia.  In timpul turneului, formatia lanseaza un album intitulat „One Wild Night Live 1985-2001„, continand piese inregistrate in timpul concertelor live.

Albumul „Bounce” apare in 2002, fiind puternic influentat de atacurile din Septembrie 9-11 din America. Dupa turneul care a urmat, Bon Jovi incepe un proiect mai vechi, acela de a inregistra un album cu piese cantate live acustic. Albumul „This Left Feels Right” a aparut in 2003. Anul urmator iese pe piata un set de CD-uri sub numele de „100,000,000 Bon Jovi Fans Can’t Be Wrong”, pentru a sarbatori cei 20 de ani de la lansarea primului album, dar si vanzarea a 100 de milioane de discuri.

Septembrie 2005 aduce un nou album de studio, „Have a Nice Day”, fiind un nou album clasat pe primele doua locuri in majoritatea topurilor. Imediat dupa lansare formatia porneste intr-un turneu international care avea sa dureze doi ani, avand incasari de peste 191 milioane dolari.

In 2007 apare „Lost Highway”, album cu influente din muzica country, descris ca albumul Bon Jovi influentat de Nashville (capitala muzicii country).

bon jovi 2Al unsprezecelea album de studio, „The Circle” apare in 2009, urmat de un nou album de greatest hits si de un nou turneu international.

In Octombrie 2012 Bon Jovi anunta un nou turneu international pentru sustinerea albumului, „What About Nou”, album care apare in martie 2013.

Formula actuala:

  • Jon Bon Jovi – vocal, chitara, pian (1983–prezent)
  • David Bryan – clape (1983–prezent)
  • Tico Torres – tobe (1983–prezent)
  • Richie Sambora – chitara solo (1983–prezent)
  • Hugh McDonald – bass (1994–prezent)

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.