Toamna se numara… nesimtitii

Cum iti dai seama daca a venit toamna? Simplu, te uiti in trafic si vezi ca s-a dublat numarul masinilor sau te duci la metrou si observi ca nu mai ai loc sa arunci un ac. Dar nu numai numarul masinilor s-a dublat cat si numarul nesimtitilor, cunoscuti in unele cercuri sub numele de smecheri.

Nu am mai scris de mult despre mizeria din traficul bucurestean. Poate pentru ca pe timp de vara a fost mai liber, era toata lumea in concediu si isi luasera si masina cu ei probabil. Dar de la o perioada nu se mai poate. Mai exact de la 1 octombrie, cand au venit si studentii la scoala. Cozi peste cozi si iarasi cozi. Vrei sa faci stanga? E coada. Vrei sa te duci inainte? Si acolo e coada, stai linistit. Maxim te poti strecura pe stradute dar doar pe unele stradute. Pentru ca majoritatea stradutelor au fost inundate de masini. Cateodata ma intreb unde au stat ascunse aceste masini si de unde au iesit brusc in trafic.

Trecand peste aglomeratie ajungem la cel mai sensibil subiect si anume nesimtitii si tampitii din trafic. Cum iti dai seama daca apartii vreuneia din aceste doua categorii? Fac eu imediat o scurta clasificare.

Esti nesimtit daca:

-tai coloana de masini pe linia de tramvai

-tai coloana de masini pe contrasens

-tai coloana de masini care s-a format pe linia de tramvai, mergand pe contrasensul liniei de tramvai

-te bagi de pe o straduta laturnica, luand fata celorlalte masini si mergand cu -1 la ora

– fortezi rosul si ramai in intersectie ca boul iar cei care au verde din sens opus nu au unde sa treaca de tine.

– vorbesti la telefon si mergi nesimtit de incet sau stramb, eventual  pe o banda de viteza,  in aglomeratie.

-cand opresti ca boul in fata unui loc de parcare, blocand atat locul si cat si o banda de mers.

Pe scurt nesimtire este atunci cand incalci regulile de circulatie in mod intentionat, gandindu-te la tine si numai la tine si crezand ca ceilalti din trafic sunt defapt niste prosti iar tu singurul smecher de pe planeta.

Esti tampit daca:

– mai intai franezi, iei de volan si deabea apoi dai semnal. Ghici ce, e prea tarziu! Deja toata lumea si-a dat seama ce vrei sa faci insa era simpatic sa ne anunti din timp, poate te ocoleam.

– mergi cu 50 h pe banda a treia de viteza

– cand ii lasi pe nesimtitii care taie coloana sa se bage la loc pe banda ta de mers, desi tu stai ca bou de 10 minute la semaforul respectiv si ei au stat doar 30 de secunde. Noi, cei din spatele tau, iti multumim din suflet ca vom mai prinde inca un semafor.

– cand franezi brusc pana la zero ca sa lasi pe cineva de pe o straduta laturalnica sa se bage pe banda ta de mers. E ok si foarte frumos sa lasi oamenii sa intre de pe stradute dar nu in halul asta. Sa nu te miri daca te va lovi cineva din spate, la un moment dat.

-cand lasi alte masini sa se bage din refugiile de dreapta iar in spatele tau sunt masini inca ramase in intersectie care nu mai au unde sa inainteze pentru ca tu ai lasat deja 2-3 masini.

Pe scurt tampit esti cand nu incalci regulile dar nici nu ajuti la fluidizarea traficului si vrei sa fi cel mai bun participant la trafic.

 

Acum ca m-am descarcat, pot spune ca ma simt mai bine.  Doar ca diseara o voi lua de la capat, cand voi pleca de la munca spre casa.

 

2 Comments

  1. Am zis de o mie de ori ca este cel mai tampit gest sa-i lasi pe cei care depasesc aiurea sa se bage in fata pentru ca asta ii incurajeaza dar ce sa ceri unia care ar face la fel.
    Sa mai intreb de ce militienii sunt inca cu radarul la panda pe E85 in loc sa supravegheze intersectiile? Nu cred ca are rost.

  2. Unora le este si teama ca isi busesc masina pentru ca vezi doamne cel care a vrut sa se bage il forta. In ceea ce priveste politistii, cel putin cei de la mine din intersectie, au zis ca doar nu o sa ii opreasca pe toti care incalca regulile si sa blocheze intersectia.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.