Ruine

Intr-o tara in care sunt promovate non-valorile, minciuna, incompetenta, aroganta, cultura nu isi mai gaseste locul. Memoria celor care au dus cultura romana peste hotare a ajuns in paragina, la fel ca si locurile unde s-au nascut, au trait sau au murit.

Goana dupa inavutire a rudelor sau a noilor proprietari, numeroasele procese cauzate de retrocedari, dar si lipsa de implicare din partea autoritatilor locale sau a ministerului sau Institutului National de Patrimoniu, fac ca multe dintre casele memoriale sa fie acum parasite si sa se degradeze in fiecare an.

An de an atragem nume de elita din muzica clasica prin festivalul international “George Enescu”, in timp ce casa memoriala de la Mihaileni, Botosani, locul unde marele compozitor a trait o parte din copilarie, a ajuns aproape o ruina. Casa a fost construita in 1955 insa nimeni nu se mai ocupa astazi de ea. Pentru ca Ministerul Culturii sa poata declara casa un monument istoric trebuie redactat si semnat un proiect de ordin. Declaratia secretatului de stat da insa de inteles ca nu exista un interes major pentru salvarea casei: „Exist? un muzeu Enescu la Bucure?ti, exist? o cas? memorial? la Sinaia, exist? o alta lâng? Bac?u. Deci avem trei locuri care poart? memoria lui Enescu. Un al patrulea r?mâne sub semnul întreb?rii dac? este bine s? fie sau nu” (sursa, Gandul).

Un alt exemplu este Casa Memoriala Ion Mihalache din Dobresti, Arges, monument (sunt doua cladiri) care a apartinut celui care a fondat Partidul Taranist si a fost Ministrul al Agriculturii in perioada interbelica. Casa a fost confiscata de catre comunisti dupa venirea acestora la putere si retrocedata unor rude ale fostului ministru. Autoritatile locale nu au fondurile necesare pentru rascumpararea imobilelor, iar noii proprietari nu le pot vinde pana in 2015, timp in care statul ar putea sa-si exercite dreptul de preemptiune (dreptul de a fi preferat drept comparator). (sursa)

Tot in judetul Arges, de data aceasta la Stefanesti (Valea Mare) se afla Casa Memoriala Liviu Rebreanu, locul in care marele scriitor s-a stins din viata in 1944. Casa a deservit ca dispensar o perioada, iar apoi a fost transformata in muzeu, insa din 2010, dupa retrocedarea acesteia mostenitorilor, obiectele expuse au fost duse la Muzeul Judetean, iar imobilul a fost inchis si nu s-a investit nimic in renovare. (sursa)

In Bacau, Casa Memoriala Vasile Alecsandri pare sa aibe aceeasi soarta. Dupa 1990 casa a intrat in circuitul comercial, avand pe rand mai multi proprietari, fiind acum in proprietatea unui cetatean Italian. Ce il impiedica pe acesta sa o demoleze pentru a valorifica terenul, mult mai valoros, este doar legea Patrimoniului Cultural National. Organizatiile locale incearca acum sa discute cu proprietarul un schimb de terenuri, pentru a putea lasa casa in administratia fundatiei “Vasile Alecsandri”, insa lucrurile treneaza din 2007. (sursa)

Iar exemplele pot continua.

Este zadarnic sa ne intrebam de ce se intampla toate acestea. Faptul ca autoritatile se misca atat de greu se datoreaza atat lipsei de fonduri dar si, uneori, unor interese “mai presus de lege”. Ca si in alte situatii, retrocedarile acestea nu au facut decat sa inrautateasca lucrurile. Putini sunt, printre noii proprietari, cei in stare sa sustina renovarile acestor monumente. Interesul celor mai multi este de cele mai multe ori financiar, valoarea terenului fiind de cele mai multe ori mai mare decat valoarea imobilului.

Un nume de poet, scriitor, compozitor sau politician ante sau interbelic nu mai valoreaza mare lucru nici in cartile de istorie sau literatura, daramite pe o placheta pusa pe o casa care sta sa cada.

Si asta deoarece, cultura nu se vinde. Muzeele nu se pot intretine singure, doar din vanzarea de bilete si din organizarea de expozitii, cu atat mai mult cu cat o mare parte dintre ele nu se afla in orase sau zone vizitate, ci sunt imprastiate in toata tara.  Iar asta nu se intampla numai la noi, ci si in strainatate. Numarul celor care apreciaza cultura scade in fiecare an, iar cel al caror vaneaza numai stiri de scandaluri, golaneala, mondenitati, vedete desuchiate si despuiate, care debordeaza de prostie creste ingrijorator.

Intr-o societate in care sunt promovate non-valorile, minciuna, incompetent, aroganta, cultura nu isi mai gaseste locul.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.