Reteta zilei – Ciorba de fasole boabe

Reteta de azi este „inspirata” din cartea lui Radu Anton Roman, „Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti”: „Ciorba de fasole boabe”, capitolul de mancaruri ardelenesti.

Ingrediente:

– 500g fasole boabe
– un morcov mare
– un pastarnac mic
– o telina mica
– 5-6 rosii
– 2 cepe potrivite
– suc de rosii sau bulion
– sare, piper
– tarhon, cimbru
– boia
– un ciolan de porc sau alta afumatura.

Pentru ca n-am avut ciolan am folosit costita afumata.

Se pune fasolea de cu seara la inmuiat. Boabele se vor dubla.

Dimineata se scurge apa, se pune fasolea intr-o cratita mare cu apa si se fierbe impreuna cu costita, taiata bucati, la foc mic, cu capac.

Se taie cepele marunt, morcovii se dau pe razatoare, la fel si pastarnacul si telina.

Dupa 1 ora de fiert, se adauga legumele in oala, impreuna cu boia (paprica), cimbru si tarhon si se mai fierbe totul cam 45 de minute – 1 ora, tot la foc mic, cu capacul pe oala pus. Cand totul s-a fiert se adauga bulionul sau sucul de rosii si se mai lasa cateva clocote.

In reteta originala, Radu Anton Roman scoate ciolanul dupa ce s-a fiert si apoi pune bulionul. Curata carnea de pe ciolan si o adauga, lasand sa mai clocoteasca alte cateva minute. In plus, mai adauga otet in momentul in care pune legumele la fiert (cam 100ml de otet la 4 litri de apa) si 1 lingura de zahar.

Cand este gata, se adauga patrunjel. Se serveste totul cu ceapa rosie si paine proaspata, de preferat taraneasca.

Ciorba e pentru romani ce e branza pentru francezi, oaia pentru mongoli, Colt-ul pentru americani si femeia gonflabila pentru flota italiana.

Poti sa-i dai orice mioriticului: pana nu inmoaie lingura in zeama lui fierbinte, groasa si acra, nu simte ca traieste.

Sevele vietii romanesti trec prin ciorba? De ce nu?

(citat din cartea lui Radu Anton Roman, „Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti”)

Pofta buna!

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.