De ce nu invatam de la altii?

Domnul Ministru al Educatiei a reusit sa ma starneasca iarasi, dupa ce a scos la iveala alte idei legate de legea invatamantului.

Mai multe informatii, aici.

Ideea de a conditiona intrarea la liceu de nota minima 5 mi se pare cat de cat OK. Desi,

tot mai bine ar fi sa repuna in vigoare „treptele”, adica examenele care le dadeam pe vremea comunistilor. Nu treapta a II-a, cea care se dadea intre clasa a X-a si a XI-a, ci treapta I, cea care se dadea la admiterea in liceu.

In schimb, iar ne luam mai intai potcoave si apoi calul. Adica, facem obligatorie gradinita de la 5 ani, in conditiile in care nu avem suficiente locuri la gradinitele de Stat, pentru toti copii.

Oare de ce nu invatam si noi, odata pentru totdeauna, din experienta altor tari, care sunt in momentul de fata recunoscute ca avand cel mai bun sistem de invatamant din lume? Chiar nu poate niciun ministru sa citeasca (informatiile sunt publice) legile educatiei din aceste tari si sa incerce sa aplice si la noi aceste reguli?

Am cautat pe net Legea invatamantului din Norvegia. O puteti gasi aici.

Cateva puncte:

  • Copilul trebuie sa urmeze o scoala incepand cu anul in care implineste varsta de 6 ani. Exceptiile se vor face pe baza unor expertize.
  • Obligatia de a urma o scoala inceteaza in momentul in care copilul a facut 10 clase.
  • Pentru absenteism la scoala, nejustificate, parintii sau cei care tin locul parintilor (tutorilor legali) sunt pasibili de amenzi
  • Timpul alocat unui an de invatamant nu trebuie sa fie mai mic de 38 de saptamani, intr-un interval de 45 de saptamani.
  • Decizia cu privire la zilele de scoala si cele de vacanta revine municipalitatii (e si normal, tinand cont de temperaturile extreme din nord)
  • Cele 10 clase obligatorii sunt impartite in invatamantul primar (anii 1-7) si nivelul de jos al invatamantului secundar (anii 8-10).
  • Materiile obligatorii pentru aceste 10 clase sunt: Religie, Filosofia vietii si Etica, limba Norvegiana, matematica, limbi straine, educatie fizica, economie, stiinte sociale si ale naturii.
  • Copii care au terminat ciclul primar si prima parte a celui secundar, au dreptul de a urma o a doua parte a ciclului secundar, de 3 ani, la cerere.
  • Educatia din acest ciclu secundar conduce la obtinerea unui certificat pentru admitere la universitati, calificari vocationale sau sa documenteze anumite competente
  • Copii din anii 2-10 care locuiesc la mai mult de 4 km de scoala au dreptul la transport gratuit. Pentru cei din clasa 1, transportul este de 2 kilometri. Cei din ciclul secundar care locuiesc la mai mult de 6 km de scoala, au dreptul de a-si deconta cheltuielile de transport. Copii care au dificultati locomotorii vor beneficia de transport indiferent de distanta de scoala.
  • Scolile cu clase 1-10 nu vor avea in mod normal mai mult de 450 de copii.

Sunt multe informatii. Daca sunteti curiosi, cititi documentul din link-ul dat.

Alte informatii, pe wikipedia.

Asa ca, domnule ministru al Educatiei, daca tot vreti sa faceti ceva util pentru invatamantul acesta, debusolat de atati ani, poate luati si dvs. un exemplu de la altii si veniti cu o lege a invatamantului stabila. Ca si parinti, ne-am saturat sa ne tot frecati in fiecare an cu schimbari si decizii care mai de care mai ciudate si visate noaptea. Nu mai experimentati pe noi si pe copii nostri. Faceti niste reguli cum au majoritatea tarilor dezvoltate si apoi faceti in asa fel incat sa fie respectate. Lasati ideile revolutionare cu scriitorii in scoli sau cu tablete. Le vine si lor randul, dupa ce avem un invatamant stabil.

Faceti o lege, veniti cu ea in Parlament, supuneti-o dezbaterii publice, veniti cu argumente, discutati cu expertii, aduceti exemple din alte tari unde au fost implementate si puneti o data pentru totdeauna capac. Oricum o sa mai aveti de modificat din cand in cand cate ceva, dar nu mai veniti cu schimbari drastice in fiecare an sau la fiecare mandat.

Se poate?

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.