Top 10 formatii rock ale anilor ’80-’90 (5)

Daca pana acum am vorbit despre formatii rock de pe continentul american, sa trecem Atlanticul in Europa, in Regatul Unit.

O alta formatie care o ascultam cu foarte mare placere si careia ii „vanam” albumele, a fost Def Leppard.

def leppard 1Formatia a luat  fiinta in 1977, in Sheffield. Primii trei membri, Rick Savage (bass), Tony Kenning (tobe) si Peter Willis (chitara), studenti la Tapton School, cantau deja in formatia Atomic Mass. In acelasi timp Joe Elliot,  care isi cauta o formatie in care sa cante ca si chitarist, a avut sansa sa-l intalneasca pe Willis si, dupa o scurta auditie, a fost „inrolat” in formatie ca si vocalist.

Numele initial al acestei formule a fost „Deaf Leopard”, nume propus de Elliot, dar a fost schimbat mai apoi in „Def Leppard”.

In 1987 li se alatura Steve Clark. Prima schimbare in formatie are loc in noiembrie acelasi an cand Kenning paraseste formatia, locul lui fiind luat de Frank Noon pentru inregistrarea primului E.P, „The Def Leppard EP”. Dupa lansarea EP-ului, Rick Allen este cel care va lua locul la tobe, la numai 15 ani.

EP-ul cunoaste un succes destul de important dupa ce piesa de rezistenta, „Getcha Rocks Off” a fost lansata si difuzata destul de des la BBC.

Albumul de debut, „On Through the Night” (1980) a fost lansat in martie 1980 si a ajuns pe locul 15 in UK, insa destul de multi fani au fost dezamagiti, considerand ca formatia incearca sa se apropie mai mult de audienta americana.  Totusi, au reusit sa capteze atentia lui Robert Lange, producatorul celor de la AC/DC, care a fost de acord sa ii ajute cu cel de-al doilea album, „High ‘n’ Dry”, lansat in 1981. Desi nu a avut un succes mare, piesa „Bringin’ On the Heartbreak” a fost una dintre primele piese metal difuzate la MTV in 1982, crescand astfel audienta formatie in SUA.

Phil Collin il inlocuieste pe Pete Willis, dat afara pentru consumul excesiv de alcool. In acest timp formatia inregistreaza al treilea album, „Pyromania„, lansat in 1983 si care a fost produs tot de Lange. Piese foarte apreciate de pe acest album au fost: „Photograph”, „Rock of Ages” si „Foolin”. Albumul s-a vandut in peste 6 milioane de exemplare, fiind surclasat doar de „Thriller”al lui Michael Jackson.

Dupa turneul de promovare a albumului, formatia se muta la Dublin. Rick Allen isi pierde mana stanga intr-un accident de masina insa se hotaraste sa continue cu formatia dupa ce apeleaza la un kit de tobe special construite pentru el.  Dupa cateva luni de acomodare cu noile tobe, Allen intra in studio si inregistreaza impreuna cu ceilalti membri un nou album, „Hysteria”, lansat in 1987. Albumul a fost foarte bine primit, ajungand pe primele locuri in topuri din USA si UK. Piese apreciate de pe acest album: „Animal”, „Hysteria”, „Pour some sugar on me” si „Love bites”.

In 1992 apare albumul „Adrenalize” care a intrat direct pe locul 1 atat in topurile americane cat si cele englezesti, ramanand pe acesasta pozitie timp de 5 saptamani.  Def Leppard ia apoi parte la diverse concerte: MTV Music Awards, Freddie Mercury Tribute si un tur international alaturi de Dio si Whitesnake.

In octombrie 1993 apare albumul „Retro Active”, o colectie de piese inregistrate intre 1984 si 1993, urmat apoi de „Vault: Def Leppard Greatest Hits (1980-1995)” lansat in 1995, album care a ajuns pe locul 3 in UK.  Formatia intra apoi in Cartea Recordurilor datorita celor 3 concerte sustinute pe 3 continente intr-o zi: Tangiers/Maroc, Londra/UK si Vancouver/Canada.

Albumul „Slang”, aparut in 1996 aduce insa o schimbare destul de drastica in stilul formatiei si a fost un album controversat. Totusi, in 1999, in „Euphoria”, formatia revine la sunetul care i-a consacrat.

In Septembrie 2000 formatia este trecuta in randul vedetelor pe Hollywood Rock Walk of Fame, iar apoi, in 2001 VH1 realizeaza un documentar despre ei, „Hysteria – The Def Leppard Story”.

def leppard 2Albumul al zecelea, „X” (2002), a fost un album cu inclinatii spre pop, album care a disparut foarte repede din topuri, fiind cel mai slab cotat. In 2004 apare „Best of”, iar in 2006 formatia scoate un album de cover-uri „Yeah!”, cantand piese ale formatiilor ELO, Sweet, Blondie si altii.

Impreuna cu Kiss, Queen si Judas Priest inaugureaza „VH1 Rock Honors” in 2006, plecand apoi intr-un turneu in SUA si Canada, cantand impreuna cu Foreigner si Styx.

„Songs from the Sparkle Launge” a fost lansat in 2008 si a debutat pe locu 5 in Billboard 200. Albumul a fost urmat de un turneu international.

Desi zvonurile despre despartirea membrilor sunt tot mai frecvente, in 2010 Elliot declara intr-un interviu ca lucreaza la un album live pentru 2011.  Albumul apare intr-adevar in 2011 sub numele „Mirroball”, urmat de un turneu de 2 luni in SUA impreuna cu Heart, apoi in Australia, Japonia  si UK, alaturi de Motley Crue, Poison,  Lita Ford, Steel Panther.

Planurile pentru 2013 constau in re-inregistrarea unor piese mai vechi de pe „Hysteria” si lansarea unui nou album cu acestea, „Viva Hysteria!”, in octombrie.

Componenta actuala:

  • Rick Savage – bass guitar, backing vocals, additional guitar, additional keyboards (1977–present)
  • Joe Elliott – lead vocals, additional guitar, additional keyboards (1977–present)
  • Rick Allen – drums, percussion, backing vocals (1978–present)
  • Phil Collen – guitar, backing vocals (1982–present)
  • Vivian Campbell – guitar, backing vocals (1992–present)

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.