Romanul stie

Stirea zilei? Au curs rauri de cerneala (cum se zice in jurnalism) si vor mai curge. Milioane de cuvinte au fost scrise si publicate pe bloguri, presa online si site-urile de socializare. Tema este aceeasi, durata „razvratirii” este aceeasi, efectul este acelasi.

Nu conteaza ca se discuta despre Rosia Montana sau cainii maidanezi, despre afacerile mai mult sau mai putin curate ale unor membri din Parlament, despre lenea si nepasarea cu care suntem tratati de catre cei alesi de unii dintre noi. Acestea se discuta de ani de zile timp de 2-3 zile, dupa care, inevitabil, un alt eveniment vine sa-i ia locul, iar cel initial este uitat. De multe ori nimeni nu mai face acel „follow-up”, nu mai sta sa verifice daca s-a luat vreo masura in cazul respectiv, daca vinovatii au fost sanctionati sau totul a fost ascuns sub covor.

Importanta este intotdeauna inflacararea de moment, patosul pus in stirea respectiva, exprimarea in scris sau verbal a partilor, opinia cunoscatorilor si a necunoscatorilor, avenitilor si neavenitilor.

De fiecare data romanul comenteaza si stie. El stie ce trebuie facut si ce trebuia facut, cine este vinovat si cine trebuie  sa plateasca si care rude ale persoanei in cauza profita de pe urma evenimentelor. Si de-aia n-are el caldura si apa calda, iar factura la curent creste zilnic.

Romanul stie tot. Are el un al x-lea simt prin care stie. Stie cine e de vina, stie ce trebuie facut, stie care sunt masurile care trebuie luate pentru rezolvarea oricarei situatii. Nu intrebati cum. El stie orice, oriunde, oricum. Si de fiecare data cand i se cere parerea descrie cu lux de amanunte tot.

Insa, doar la atat se rezuma. La a stii ce trebuie facut si a vorbi despre asta. Atat.

Aplicarea masurilor este problema altora. NU a romanului. El a venit cu ideile, cu masurile. De acum este problema altora. Altii trebuie sa faca ce trebuie facut.

Romanul stie ce trebuie facut pentru eutanasierea maidanezilor sau au solutii pentru cresterea lor in deplina libertate in jurul blocurilor, printre oameni sau in locuri special amenajate Stie cine este vinovat atunci cand un maidanez mai composteaza (eventuat in mod repetat) cate un om. El stie de ce trebuie aprobat sau nu proiectul de la Rosia Montana si de ce avem nevoie de canadieni sa faca asta pentru noi. El stie de ce e bine sau nu sa  exploatam gazele de sist si cat de periculos, sau nu, este acest lucru. El stie daca parlamentarii sunt corupti si de ce voteaza lumea cu unii sau altii.

Romanul stie. Si stie de toate si orice.

Dar nu fac NIMIC!

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.