Reteta zilei: Mancare libaneza

Stiu ca v-am facut pofta cu poza de pe Facebook. Iata acum si retetele de mancare libaneza.

Dupa cum spuneam, am gatit mai multe feluri si anume: salata de vinete, cartofi cu usturoi, hummus (initial am vrut sa fac falafel) si sos de iaurt.

Sa le luam, deci, pe rand.

Salata vinete

Ingrediente:
– 4 vinete potrivite, coapte (nu verzi)
– 1 ceapa potrivita
– 2 rosii
– 1 ardei iute
– un ardei
– o legatura de patrunjel
– o jumatate de lamaie
– 3-4 catei de usturoi
– sare, piper, ulei de masline

Se spala vinetele si se coc (exact ca pentru salata de vinete clasica). Se pun apoi pe un tocator si se taie patratele, mari. Ceapa se curata si se toaca marunt. Rosiile si ardeiul se taie cubulete. La ardeiul iute se scot semintele si nervurile (daca vreti mai iute, nu le scoateti) si se toaca marunt. Se amesteca totul cu patrunjelul tocat marunt, cei 3-4 catei de usturoi dati pe razatoarea mica si cu zeama de la lamaie. Se adauga sare, piper si ulei de masline dupa gust.

Cartofi cu usturoi.

Ingrediente:
– un kilogram de cartofi
– 6-7 catei de usturoi
– sare, piper, ulei, apa

Se curata cartofii de coaja si se taie cubulete de 1 cm. Se fierb la foc mic, cu sare, timp de 10 minute. Cateii de usturoi se zdrobesc si se face un mujdei cu sare, apa si putin ulei. Se scurg cartofii de apa, si se amesteca cu mujdeiul de usturoi. Incingeti o tigaie, puneti putin ulei si prajiti apoi cartofii pana se rumenesc.

Falafel

Ei bine, am facut pana la urma Hummus, pentru ca mi-a iesit compozitia prea moale si fina si cand am pus chiftelele in tigaie au inceput sa se topeasca.

Ingrediente:
– 3-400 g boabe de naut, puse de cu seara in apa, la inmuiat
– 2 cepe potrivite
– 2-3 linguri seminte de susan
– 1 legatura de patrunjel
– chimen, sare, piper
– 1 lingura si jumatate de faina
– ulei de masline sau de susan

Dupa ce au stat toata noaptea la inmuiat, boabele de naut se fierb intr-o oala cu apa cam o ora, pana se inmoaie bine. Se toaca cepele marunt. Intr-un robot de bucatarie puneti boabele, patrunjelul, ceapa si celelalte ingrediente si tocati marunt-marunt tot.

Daca vreti sa faceti hummus, cum am facut eu, tocati totul la un blender, pana iese o pasta mai groasa, adaugand din cand in cand ulei.

Daca vreti falafel, folositi robotul. Incingeti apoi intr-o cratita mai adanca ulei, bine de tot, formati chiftele din compozitie si le puneti la prajit. Cand se rumenesc (cam 1 minut-doua maxim) le scoateti pe un servetel de bucatarie, sa le scurgeti de ulei.

Se servesc impreuna cu Sos cu iaurt

Ingrediente:
– 3-400 g iaurt (de preferat de tip grecesc)
– jumatate de lamaie
– 3-4 linguri de patrunjel, tocat marunt
– 4-5 catei de usturoi
– sare si ulei de masline

Se zdrobeste usturoiul si se pune intr-un mojar. Adaugati patrunjelul, sarea si putin ulei si zdrobiti totul bine, pana se face o pasta. Puneti apoi zeama de la lamaie, mai amestecati. Puneti apoi iaurtul si amestecati totul pana se omogenizeaza.

 

Va doresc Pofta Buna!

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.